Hamnarbetarförbundet kan tänka sig ett samgående med Transport, men inte om det innebär att göra avkall på medlemsdemokrati och organisationsstruktur. Det var ett av de besked som lämnades på den presskonferens som förbundet höll i Göteborg under onsdagen.
Arbetaren har tagit del av konferensen via videolänk.

– Vi är beredda på ett ingående eller samgående, men det förutsätter att vi kan behålla vitala delar i det som gör oss unikt, sade Erik Helgeson, ledamot i förbundsstyrelsen, på presskonferensen.
Under de senaste veckorna har diskussioner återupptagits med LO om läget i de svenska hamnarna och konflikten i Göteborgs containerhamn i synnerhet. Ett av de förslag som LO presenterat är att Hamnarbetarförbundet går samman med Transport.
Erik Helgeson berättade under presskonferensen att de förklarat sig villiga att diskutera ett sådant samgående. Men dagen efter, den 14 mars, ska LO ha framfört ett förslag med lydelsen att ett ingående i Transport skulle ske ”utan förändringar i [Transports] organisationsstruktur”.
– Vi tänker inte förbehållslöst gå in i Transport på premisserna att vi inte får fortsätta med medlemsomröstningar på det sätt vi redan gör. Inte gå in i en befintlig struktur kring ombudsmän och förbundsledning, sade Erik Helgeson på presskonferensen.
Hamnarbetarförbundets svar ska hittills ha mötts med tystnad och därefter ska ingen kommunikation mellan de båda facken ha skett. Trots detta skickade Transport på tisdagen ut ett pressmeddelande undertecknat av förbundets avtalssekreterare Peter Winstén:
“Vi tolkar Hamnarbetarförbundets kommunikation under måndagen som att man nu uttrycker en avsikt att gå upp i Transport och initialt teckna ett hängavtal som innebär fredsplikt”, skriver han.
Tolkningen verkar dock ha varit väl vidlyftig. Det budskap som framfördes på onsdagens presskonferens var att Hamnarbetarförbundet är beredda att teckna ett avtal med fredsplikt som är likalydande med Transports.
De förklarar sig också vara beredda att underkasta sig en tredje parts tolkningar i händelse av att förbunden skulle göra olika tolkningar av avtalen. I förhandlingar med arbetsköparna önskar Hamnarbetarförbundet att båda facken samarbetar i en förhandlingskartell.
Arbetsmiljölagen är inte utformat så att det finns ett fack som tecknar kollektivavtal och medarbetarna tillhör ett annat.
Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse
Men som ett svar på frågor ur publiken förklarade sig Hamnarbetarförbundet däremot inte utesluta att samtal om samgående kan fortsätta.
– Ett framtida sammangående måste bygga på kompromiss, inte att den ena parten sväljer den andra, sade Erik Helgeson.
Vidare upprepade Hamnarbetarförbundet sin kritik mot arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnars avskaffande av förbundets möjlighet att delta i skyddsarbete. Sveriges Hamnars policy kommer, enligt förbundet, att lämna flera hamnar utan fungerande säkerhetsarbete.
– Arbetsmiljölagen är inte utformad så att det finns ett fack som tecknar kollektivavtal och medarbetarna tillhör ett annat. Situationen i hamnarna är unik och det finns ingen anledning att föra krig eller utöva påtryckning genom att skada skyddsarbetet, sade Erik Helgeson.
Hamnarbetarförbundet framhöll också att de upplever arbetsköparorganisationens agerande som en provokation, som de inte kommer att falla för.
– Vi har gjort en bedömning i alla lokalorganisationer och enats om att i dagsläget tänker vi inte vidta några stridsåtgärder. Det finns ingen anledning att låta motparten bestämma när och hur vi slåss för att bli en fullvärdig avtalspart i branschen, sade Erik Helgeson på presskonferensen.