Enligt internationella organisationen för migration, IOM, flyttar varje år omkring en halv miljon bangladeshier utomlands för att arbeta. De pengar som de skickar hem till familjer och släkt utgör mellan 7 och 8 procent av landets BNP, vilket är ett viktigt bidrag till landets utveckling.
Och många återvänder också, exempelvis 54-årige Rakibuzzaman. Han flyttade från staden Rangpur, 30 mil norr om Dahka, till Belgien när han var ung. I dag har han flyttat tillbaka och driver en restaurang och en butik i sin gamla hemstad.
Han kommer från en stor familj och berättar att han från det att han var ung drömde om att resa till Europa för att arbeta och tjäna pengar.
– Att resa till ett europeiskt land var inte lika svårt då som det är i dag, säger han.
Han reste först till Tyskland 1986 där han stannade ett år. Sedan flyttade han till Belgien och arbetade på en kemifabrik i staden Ghent. Efter fyra år på fabriken öppnade han en affär.
– Den butiken drev jag sedan med god vinst i omkring 17 år. Men det gick inte en enda dag under min tid i Belgien som jag inte tänkte på Bangladesh, säger han.
– Min familj hade ingen telefon på den tiden och det var väldigt krångligt och dyrt att kommunicera med dem. Jag kunde bara prata med min mamma en gång per vecka.
På 1990-talet var det också svårt att få tag i nyheter från hemlandet i Belgien och att hålla sig uppdaterad. När han hade fått medborgarskap i Belgien kunde han för första gången återvända hem för att hälsa på. Rakibuzzaman berättar att det var underbart och plågsamt på samma gång.
Han gifte sig för 20 år sedan med bangladeshiskan Momotaz Zaman som flyttade till honom i Belgien och de bildade familj. Hans båda barn är i dag medborgare både i Bangladesh och Belgien.
Belgien är ett av de bästa länderna i Europa säger Rakibuzzaman, men han vill trots det inte att hans barn ska glömma kulturen och de värden som finns i Bangladesh. Hans barn har gått i skola i Bangladesh och nu vill de gå på universitet i Belgien.
– Jag hoppas att de ska komma tillbaka till Bangladesh när de har gjort klart sin högre utbildning. För Bangladesh har nått framsteg. Om tillväxten fortsätter uppåt kommer landet att vara ett rikt inom 20 år. Det vi behöver är bra ledarskap, säger Rakibuzzaman.
En annan återvändare är 56-årige Golam Sarwar Habib. Han flyttade till Belgien 1991 efter att ha gått ut universitetet.
– De första fem åren hade jag olika slags enklare jobb men sedan öppnade jag en affär i Ghent, berättar han.
I dag är han gift med en belgiska och har två barn. Vid sidan av affären i Ghent har han köpt ett shoppingcenter i Rangpur som han hyr ut. Han är ungefär halva året i Belgien och halva i Bangladesh.
– Tack vare IT-utvecklingen kan jag idag leda mitt företag i Belgien från Bangladesh och vice versa säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr