25 000 kronor i månaden. Så mycket betalar Stockholms socialtjänst för lägenheter som staden själv äger, visar en granskning från Hem & Hyra. Det är mer än sex gånger ursprungshyran.
I Stockholm tjänar företaget Snabbaboende miljontals kronor på att agera mellanhand mellan stadens bostadsbolag och socialtjänsten, enligt en granskning från Hem & Hyra.
Snabbaboende betalar ungefär 4 000 kronor i månaden för att hyra ettor av de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder och Micasa. Företaget hyr i sin tur ut lägenheterna till bostadslösa barnfamiljer för 840 kronor natten.
Det innebär att notan för socialtjänsten, som betalar hyran, blir 25 000 kronor i månaden – mer än sex gånger originalhyran.
Hem & Hyras granskning visar att Snabbaboende de senaste två åren har gjort 30 procents vinst på att bland annat hyra ut lägenheter till bostadslösa familjer i Rinkeby.
Bostäderna är i många fall bristfälliga med trasiga fönsterrutor, ingrodd smuts och väggar som saknar tapeter. Hyresgäster berättar att de inte får hjälp med felen av hyresvärden, men enligt Camran Java på Snabbaboende besiktas lägenheterna innan nya boende flyttar in.
– Det gör vi alltid, men ibland bidrar barnen till att saker går sönder, men vi åtgärdar saker varje vecka. Det gör vi hela tiden. Vi går runt varje vecka och frågar hyresgästerna om något är trasigt och så åtgärdar vi det, det är inga bekymmer, säger han till Hem & Hyra.
Man måste också fråga sig varför stadsdelarna är beredda att betala så här mycket för lägenheter i så dåligt skick.
Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd och ordförande för Familjebostäder
Bostadsborgarrådet och Familjebostäders ordförande Ann-Margarethe Livh (V) säger att hon inte har känt till att bolagets lägenheter hyrts ut till socialtjänsten för så höga hyror.
– Det är inte en tillfredsställande situation att det är på det sättet. Man måste också fråga sig varför stadsdelarna är beredda att betala så här mycket för lägenheter i så dåligt skick.
Enligt Familjebostäder har bolagets kontrakt med Snabbaboende hängt med sedan man tog över lägenheterna från Micasa 2012 och löper på till och med nästa år.
– Jag är upprörd, men kontraktet med bolaget gäller till 2019. Vi kommer att inspektera lägenheterna och sedan diskutera hur vi ska agera, säger Ann-Margarethe Livh.