66 procent röstade för att avskaffa det stränga abortförbudet på Irland. Bland de yngre, i åldrarna 18 till 24 år, var stödet för ett avskaffande betydligt större. Där röstade hela 90 procent av väljarna på ja-sidan.
– Det är helt ofattbart vilka konsekvenser det här kommer att få för kvinnorna på Irland. Nu är det äntligen slut på resandet för de som vill göra abort. Jag är både rörd och tagen av resultatet, säger Ingrid Frisk, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU.
Omröstningen på Irland gällde det åttonde tillägget i landets konstitution som tidigare jämställt fostrets och kvinnans ”rätt till liv”. Lagstiftningen i landet förbjuder exempelvis abort även om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Abort är endast lagligt om kvinnans liv är i uppenbar fara.
I och med ja-sidans seger liberaliseras nu lagen och fri abort väntas bli lagligt fram till vecka tolv.
De som inte haft pengar har hänvisats till att fullfölja sin graviditet, eller till ytterst osäkra metoder.
Ingrid Frisk. sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU
Straffet för olagliga aborter på Irland är i dag 14 års fängelse och många kvinnor har därför genom åren tvingats resa utomlands, till exempelvis till Storbritannien, för att genomföra säkra aborter. Lagstiftningen har kritiserats hårt från människorättsorganisationer världen över.
Premiärminister Leo Varadkar sade i ett uttalande under helgen att grundlagen kan komma att ändras redan innan årets slut.
– Det har alltid funnits ett behov av aborter. Och de som har haft råd har rest iväg för en säker, men ofta dyr abort utomlands. De som inte haft pengar har hänvisats till att fullfölja sin graviditet, eller till ytterst osäkra metoder, säger Ingrid Frisk.
Nej-sidan, som kampanjade för ett fortsatt förbud, var besvikna efter omröstningen.
– Jag tycker att det är en väldigt sorglig dag för Irland, när folk har röstat för abort, sade Cora Sherlock, talesperson för organisationen Love Both vilken förespråkar fortsatt förbud, till den irländska tv-kanalen RTE.
Valresultatet väcker också förhoppningar på Nordirland om att lagarna ska ändras även där. Trots att abort är lagligt i övriga Storbritannien har Nordirland, precis som Irland, en av världens striktaste lagar på området.
Den nuvarande lagen stöds bland annat av premiärminister Theresa Mays stödparti DUP, medan vänstern och Socialdemokraterna på Nordirland förespråkar en liknande reform som den som nu väntas på Irland.
– Det som hände på Irland skapar naturligtvis svallvågor både på Nordirland och i övriga Europa, som i Polen och på Malta, säger Ingrid Frisk på RFSU.
Tror du att Nordirland nu kommer att ta efter Irland?
– Nordirland är en särskilt historia. Det är helt orimligt att de har en annan lagstiftning än resten av Storbritannien. Men abort är politik och då förhandlas det med kvinnors rättigheter.
Efter det senaste valet i Storbritannien gjorde sig Tories beroende av DUP för att kunna regera. Att premiärminister Theresa May skulle pressa det nordirländska nationalkonservativa partiet i abortfrågan betraktar därför Ingrid Frisk som tveksamt.
– Men det som bevisades på Irland är att det faktiskt var aktivister som började ställa krav på politikerna, och då kan saker förändras även om det ligger många års kamp bakom segern. Det som hände i helgen ger en tydlig riktning om vad som går att åstadkomma, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.