– Den här marken är vår identitet. Om vi förlorar vårt land, förlorar vi oss själva. Och när du förlorar dig själv är det det samma som att vara död, säger Nonhle Mbuthuma som är ordförande för den kommitté som majoriteten av invånarna i Amadiba har bildat.
Hon tog över ledarskapet när den tidigare ordföranden, Sikhosiphi ”Bazooka” Radebe, sköts ihjäl utanför sitt hem i mars 2016. Han anses ha mördats för sitt motstånd mot gruvan men mordet är inte uppklarat.
En majoritet av sydafrikanerna på landsbygden lever på allmän mark.
Johan Lorenzen, vid advokatbyrån Richard Spoor Inc Attorneys
Amadiba-byarna har stöd av flera organisationer och tillsammans ber de domstolen att klargöra att byborna har rätt att besluta om sin mark, att förhandla om exempelvis ersättning och placering av gruvan eller att säga nej till utvinning.
Om domstolen inte går på deras linje kommer de att gå vidare för att begära att den nuvarande lagen prövas mot landets konstitution.
Bolaget hävdar att de redan har fått tillstånd och menar att byborna feltolkar lagen. De sa också vid den inledande förhandlingen i domstolen i Pretoria att om domstolen ger byborna rätt kommer det att påverka gruvdriften i hela Sydafrika. Mineral Commodities chef Mark Caruso meddelar genom en talesperson att han inte vill kommentera.
Johan Lorenzen vid advokatbyrån Richard Spoor Inc. Attorneys, som ingår i bybornas juridiska team, säger att konflikter som denna är vanliga på landsbygden i Sydafrika.
– En majoritet av sydafrikanerna på landsbygden lever på allmän mark, så som Amadiba-samhället. I Sydafrika, som är världens största platinaproducent, har vi sett en lång rad ansökningar om utvinning på liknande mark där det saknas klarhet i om de som lever där har fått rätten att säga nej. Detta påverkar tiotusentals människor på landsbygden, säger Johan Lorenzen.
Han förväntar sig att rättstvisten kommer ta flera månader. Samtidigt har departementet för mineraler infört ett moratorium som under 18 månader dels stoppar utbyggnaden av gruvan, dels innebär att inga nya tillstånd kommer att utfärdas i regionen under perioden.
Efter att det tillfälliga stoppet löper ut senare i år är det oklart vad som händer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr