I onsdags deporterades sex av de svenskar som deltagit i Ship to Gaza till Sverige, den sjunde deporterades innan dess. Den svenska segeljakten Freedom ingick i den så kallade frihetsflottans försök att bryta den israeliska blockaden av Gaza.
Fredagen den 3 augusti bordade militären båten på internationellt vatten. Sedan bogserades Freedom med besättning till Israel.
Arbetaren har talat med Ellen Hansson, båtledare på Freedom och styrelseledamot i Ship to Gaza, om bordningen och dagarna i israeliskt fängelse. På Freedom visste de att bordningen var på gång.
– Upptrappningen tog ganska lång tid, vi hade indikationer under hela eftermiddagen och kvällen.
Ellen Hansson säger att de först såg militärbåtar på nära håll. De visste också att det var lika långt från Gazas kust som när systerfartyget Al-Awda bordades den 29 juli. De förberedde sig bland annat genom att kasta sina mobiltelefoner i havet.
– Å ena sidan är vi fredsaktivister och har ingenting att dölja, men å andra sidan vill vi inte servera militären våra kontaktnät hemma och i Palestina, säger Ellen Hansson.
Hon berättar att när bordningen skedde var det många maskerade militärer som klev ombord. De genomförde kroppsvisitationer. Ellen Hansson och de andra blev av med sina pass, och fick tillbaka dem först inför flygresan till Sverige.
Efter att gruppen på Freedom delats upp fick de gå ned och leta efter sina tillhörigheter i båten. Värdesakerna var utsorterade och beslagtagna.
– Det var kaos under däck. Vi fick leta i olika högar efter våra saker. De hade hällt ut schampo och diskmedel på golvet, så det var glashalt.
Jag sade att om de ville deportera mig kunde de göra det till Gaza.
Ellen Hansson, styrelseledamot för Ship to Gaza och segelledare på Freedom
I hamn, och under dagarna i fängelse, återkom uppmaningen till Ellen Hansson och övriga aktivister att skriva under ett papper där de bad om att deporteras.
– Vi hade bestämt innan att inte skriva på några papper. Jag sade att om de ville deportera mig kunde de göra det till Gaza. Jag ville inte till Israel, det var de som tog mig dit, säger Ellen Hansson.
Hon berättar att de inte såg några andra fångar än från den egna båten, att de fick mat och hade tillgång till toalett och dusch. Hon upplevde det som en strategi att behandla fångarna väl, eftersom deras arrestering uppmärksammats i media.
Efter ett första dygn, där besättningen fick träffa personer från den svenska ambassaden och en advokat, blev det färre kontakter och mer aggressiv stämning, enligt Ellen Hansson.
– På tisdagen fick jag träffa en annan advokat, från samma firma, och hon sade att hon hade försökt träffa oss men fått nej. Hon sade också att jag hade fått en domstolstid för att överklaga den 8 augusti.
Men onsdagen den 8 augusti flögs Ellen och fem andra svenskar hem. Hon landade på Arlanda mitt på dagen.
Organisationen Ship to Gaza har under aktionen legat på den svenska regeringen för att Sverige ska uttala sig om kraven på att få åter besättning, last och segeljakten Freedom.
Utrikesminister Margot Wallström svarade Ship to Gaza i söndags, och skrev i ett brev att regeringen har agerat. Jeanette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza, säger att hon delvis är nöjd med svaret.
– Det känns som det är en bit på vägen till en bra dialog. Men Sverige kan göra mer, säger Jeanette Escanilla.
Utrikesministern skriver att svenska regeringen har kontaktat israeliska myndigheter och begärt att myndigheterna lämnar tillbaka lasten. Margot Wallström tar upp att regeringen verkar för en tvåstatslösning och ”[a]tt häva isoleringen av Gaza och bistå med humanitärt stöd till Gazaborna är två brådskande och viktiga steg på vägen”.
– Vi vill att Sverige går ut mer tydligt mot blockaden. De bör kalla det för sitt rätta ord, blockad och inte isolering, säger Jeanette Escanilla och fortsätter:
– Det finns många sätt för ett land att göra det, som sanktioner eller att återkalla en ambassadör. Ship to Gaza gör på vårt sätt med aktioner som försöker bryta blockaden.
Jeanette Escanilla berättar att hon ska träffa UD och diskutera situationen i slutet av veckan.
– Vi är inte nöjda eftersom vi har haft personer som deporterats mot sin vilja. Vi har inte fått vår båt och last ännu. Och Gaza bombas, och blockaden pågår.
Ellen Hansson säger att hon är medveten om att chanserna att få tillbaka båt och last är små, men att hon ändå är optimistisk.
– Min övertygelse förstärks när jag har sett allt det här med egna ögon. Nu när jag erfarit den israeliska militärens brott mot folkrätten.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr