I juni gjorde LO, TCO och Saco en överenskommelse med Svenskt Näringsliv med förslag om inskränkningar i strejkrätten, något Arbetaren var först att rapportera om. Med Strike Backs placering ett stenkast från LO-borgen i Stockholm, och med talare aktiva i elva LO-förbund, var det upplagt för mycket kritik av dess ledning. Den första talaren var Marta Aguirre från Seko Tunnelbana, och hon vände sig direkt till LO-ledningen:
– Riv överenskommelsen. Ni har inte medlemmarna med er, och därför har ni inte mandat att ta ett sådant här beslut, sade hon.
IF Metall var det LO-förbund som redan i samband med den statliga utredningen stödde en inskränkning av strejkrätten. Fyra klubbar deltog på Strike Back och protesterade. Det var fackklubbarna på Volvo lastvagnar, Ålö maskiner, GE Healthcare och Cranab Slagkraft.
– Jag blev uppring av förbundsstyrelsen innan jag kom hit, sade Erik Petterson från IF Metalls fackklubb Cranab Slagkraft.
– Efter ett tag förstod jag att de inte ville förknippas med protesterna. Jag sa:”Ni behöver inte vara oroliga. Det finns ingen som kommer förknippa er med ett försvar av strejkrätten”.
Flera kända fackliga profiler fanns med i programmet: Jenny Bengtsson från Transport och tidigare HRF Stockholm-Gotland, Francisco Acosta som var med om sopstrejken i Stockholm 2017, Sara Westberg från Bussektionen Stockholm av SAC Syndikalisterna som driver en pågående blockad, och Erik Helgeson från Hamnfyran i Göteborg. Ett återkommande tema var att facken skulle riva överenskommelsen med Svenskt Näringsliv.
Ditte Busén från kampanjen ”Rör inte strejkrätten” sade:
– I dag kan vi välja hur eller var vi vill organisera oss. LO, TCO, Saco eller de mindre facken. Ett lagförslag som i praktiken omöjliggör organisering i allt annat än ett stort förbund är ett slag mot demokratin.
Tror man att uppretade arbetare blir lugna arbetare bara för att strejkrätten begränsas?
Eva Karlsson, Vårdförbundet avdelning Västerbotten
Eva Karlsson från TCO-facket Vårdförbund
– Tror man att uppretade arbetare blir lugna arbetare bara för att strejkrätten begränsas? Det tror inte vi.
Eva Karlsson har också varit med och arrangerat två manifestationer för strejkrätten under våren i Umeå.
– Rätten att strejka handlar inte bara om rätten att strejka. Det är en facklig fråga som kommer att beröra alla fackförbund nu och långt in i framtiden. Därför måste vi solidariskt stå upp, sade hon.
Linn Svensson från Juristupproret varnade fö
– Förslaget till nytt strejkförbud har motiverats med hänvisning till långdragna motsättningar i Göteborgs hamn. Men aktuella siffror visar att strejk pågick bara åtta timmar förra året, medan arbetsgivaren tillgrep lockout i 371 timmar, sade Linn Svensson.
En stor del av publiken stod kvar i drygt två timmar. Mellan talarna under Strike Back fanns inslag av poesi och musik invävda.
Poeten Athena Farrokhzad läste ”Slå tillbaka” med ord hämtade från en skrift av Rosa Luxemburg. Efter mening på mening om arbete, proletariatet och revolution bröt spontana applåder ut när hon läste strofen:
– Slå tillbaka. Enandet av arbetarrörelsen står inte att finna där uppe i ledningarnas toppar, utan här nere bland de organiserade massorna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr