[BOK] Den brutna kvinnan
Simone de Beauvoir
Översättning Kristoffer Leandoer
Ellerströms förlag, 2018
Den franska filosofen och författaren Simone de Beauvoir (1908–1986) är i Sverige mest känd för sina teoretiska skrifter och böcker, alldeles särskilt Det andra könet om kvinnors roller och villkor, som utkommit i två svenska översättningar.
Under de senaste decennierna har hennes skönlitterära verk knappt översatts. 2013 kom den senaste översättningen av Mandarinerna från 1954.
Och 2015 kom Misstag i Moskva från 1956, en kort berättelse från slutet av 1960-talet. Den handlar om ett strävsamt gammalt par som bjudits in till sin dotter som bor i Moskva. Kvinnan längtar hem och känner sig överkörd när maken i stället förlänger vistelsen i den kalla staden. Irritationen växer till en riktig kris i äktenskapet. Boken skildrar en plötslig och helt oväntad explosion i relationen.
Romanen Den brutna kvinnan från 1968, som nu översatts till svenska för första gången, skildrar också ett par i ett äktenskap som varat i över 20 år. Mannen är läkare och hans fru hoppade av efter första året för att assistera sin make som hon träffade under medicinstudierna. Hon har haft en viktig roll i hans karriär, samtidigt har hon haft huvudansvaret för de två döttrarna som nu är vuxna.
Hon är en intellektuell kvinna med kulturella intressen och ett rikt sällskapsliv som hon administrerar som en del av hushållet. De har pengar och status.
En dag avslöjar maken att han har ett förhållande med en annan kvinna. Till att börja med lägger han fram det hela som att affären är i vardande och att han snarast behöver sin hustrus samtycke för att inleda den. Hon känner sig pressad att överse med hans förälskelse och gör sitt bästa för att betrakta den med överseende.
Så småningom inser hon att kärleksaffären pågått en längre tid, kanske mer än ett år, och är etablerad i bekantskapskretsen. Hon går från att vara beklämd och tillkämpad i försöken att leva på som vanligt – maken delar sin tid mellan hemmet, arbetet och älskarinnan – till depression och så småningom till ett totalt sammanbrott.
”Hon noterar motargumenten i sin dagbok men vägrar ta dem till sig.”
Romanen inleds som en smärtsam och privat dagboksberättelse av en kvinna som försöker övertyga sig själv att hon överdriver sin rädsla att förlora sin man och med den sociala, ekonomiska och existentiella trygghet hon tidigare tagit för självklar.
Hon börjar skämmas över de misstag hon uppenbarligen begått i äktenskapet. I samtal med sina väninnor och med döttrarna, försöker hon pumpa dem på vilka fel hon begått. Hon noterar motargumenten i sin dagbok men vägrar ta dem till sig.
Men i första hand är Den brutna kvinnan en historia om kvinnan som offer för ett ideal som bygger på att vara till tjänst för sin omgivning, för make och barn. Att vara fast i rollen som vårdare och samtalspartner för andras behov.
Till och med när mannen söker kärlek på annat håll förväntas hon stötta honom i detta. Trots att hennes förhoppning på att han ska återvända till henne och allt ska bli som förr blir allt mer fåfäng kan hon inte överge den tanken.
”Hon är så fast i sin roll att hon hellre går under än ens reflekterar över att ifrågasätta sin livsstil.”
Hon är så fast i sin roll att hon hellre går under än ens reflekterar över att ifrågasätta sin livsstil. Hon snuddar vid alternativen, men att ta klivet till att se sig som en självständig varelse öppnar ett bråddjup i tanken som hon inte klarar att se i vitögat.
Romanen är skriven under sent 1960-tal, då det traditionella äktenskapslivet starkt ifrågasattes, inte bara bland studenter och ungdomar. Hela samhället omdanades i kärleksfrågorna.
Själv levde Simone de Beauvoir i ett ”fritt” förhållande, med Jean-Paul Sartre som hade andra kärlekspartners, som hon offentligt envetet förespråkade. Hon hade själv andra kärleksförbindelser. Det är känt att hon led och kämpade svårt med sin svartsjuka, ändå visar hon med denna roman övertygande varför hon höll fast vid sin ståndpunkt kring priset för att leva i ett äktenskap som kunde rasa samman på ett ögonblick, när den sexuella troheten bröts.
Det är ett skakande inlägg i frågan, just för att den balanserar insikten i det absurda i att ”äga” en annan människa med sorgen över att det kanske innebär att redan från början säga nej till ljuvheten i att helt och hållet ge sig hän i kärleken.
Vågar man dessutom läsa in en ambivalens hos författaren i frågan? Det gör i så fall romanen än mer spännande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr