I april i år inträffade den våldsammaste sammandrabbningen på 25 år mellan intagna i ett fängelse i USA. På Lee Correctional Institution i delstaten South Carolina dödades sju fångar och ett tjugotal skadades så svårt att de behövde sjukhusvård.
Fångvaktarna ingrep inte för att stoppa våldet, som de enligt vittnesmål själva provocerat, under de sju timmar som upploppet pågick då fångar slogs ihjäl och stacks ned med kniv. Inte heller ordnades det med sjukvård förrän flera timmar efter att upploppet var över.
Som ett svar på denna händelse, och på fångars våldsamma och repressiva vardag i allmänhet, har nu vad som kan bli USA:s största fängelseprotest i historien organiserats. Sedan den 21 augusti strejkar kvinnliga och manliga fångar på anstalter runt om i minst 17 delstater. Genom att vägra utföra något arbete vill de sätta ljus på de omänskliga villkor de tvingas leva under.
Fångarna kräver bland annat ett stopp på den kraftiga överbeläggningen i fängelserna, på det underbetalda arbete de utför, mer resurser till utbildning och rehabilitering, rätt att få ompröva livstidsdomar samt att slippa fråntas sin rösträtt.
”Fängelser i Amerika är en krigszon. Varje dag skadas fångar på grund av förbudsförhållanden. För vissa av oss är det som om vi redan är döda, så vad har vi att förlora?”, kommenterar en av de drivande fångorganisationerna bakom strejken situationen, Jailhouse Lawyers Speak i ett uttalande, rapporterar BBC.
Fångarna som tvingas arbeta för 7-8 kronor i timmen är en extra utsatt arbetsstyrka, menar de fackliga aktivister som hjälpt till att organisera protesten. Över 800 000 fångar sätts dagligen i arbete, i vissa stater är arbetet obligatoriskt.
USA:s straffrättsliga system rymmer nästan 2,3 miljoner människor i 1 719 statliga fängelser, 102 federala fängelser, på 1 852 ungdomsanstalter, i 3 163 lokala fängelser och 80 fängelser för ursprungsbefolkningar, samt i militära fängelser, på migrationsanläggningar, rättspsykiatriska sjukhus och i fängelser i USA:s territorier i andra länder.
Källa: Prisonpolicy.org
– De skyddas inte av arbetsmiljölagar som alla andra arbetare. Om de skadas eller dör i jobbet, så är de i de flesta delstater inte omfattade av några försäkringar. Det innebär en situation där de vanliga kontrollerna på att arbetsgivare inte utnyttjar och missbrukar arbetskraften är satta ur spel, säger David Fathi, ordförande för American Civil Liberties Union, ACLU:s nationella fängelseprojekt, till BBC.
Strejken är tänkt att pågå fram till den 9 september, 47-årsdagen för fängelseupproret i Attica i New York, som också det handlade om att kräva mänskliga förhållanden och grundläggande politiska rättigheter. Under det upploppet satte New Yorks dåvarande guvernör, Nelson Rockefeller, in tungt beväpnad polis. 29 fångar och tio fångvaktare och annan personal som tagits som gisslan dödades.