Tiotusentals miljöaktivister slöt upp i en manifestation mot brunkolsutvinning vid Hambachskogen i Tyskland i helgen. Enligt arrangörernas egna beräkningar var runt 50 000 människor på plats för att protestera mot det tyska energibolaget RWE:s planer på att avverka ytterligare delar av den 12 000 år gamla urskogen.
Under de senaste sex åren har miljöaktivister lyckats stoppa RWE:s framfart genom att bosätta sig i kojor som de byggt i skogens trädkronor. I september kördes de ut av polis och gruvbolaget ställde siktet på att påbörja avverkning.
Men precis innan protestaktionen i helgen kom dock ett domslut som innebär att RWE måste skjuta upp sina planer, rapporterar Deutsche Welle.
Klimatfrågan är ju så pass stor att alla möjliga människor åker dit.
Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sverige
Aktivister fortsätter att mobilisera mot brunkolsutvinningen i Hambach. Den 25 till 29 oktober organiserar nätverket Ende Gelände en massaktion vid gruvan.
En av dem som planerar att åka ner och delta i aktionen är Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sverige, en rörelse som tillsammans med Ende Gelände Sweden, Klimatfronten och Climate Justice Program organiserar det svenska stödet till protesten.
– Jag har hört lite olika siffror om hur många som kommer, men det blir tusentals personer, den saken är klar. Klimatfrågan är ju så pass stor att alla möjliga människor åker dit. I Sverige mobiliserar vi med informationsmöten och aktionsträningar i Lund, Uppsala och Göteborg och vi organiserar även bussresor ner. Det är stor uppslutning från Sverige och Danmark, säger hon.
Att divestera är motsatsen till att investera – det handlar oftast om att sälja av aktier, fonder eller andra investeringar som är oetiska eller moraliskt tvivelaktiga.
Källa: Fossil Free Sverige
Varför är Fossil Free Sverige involverade i aktioner i Tyskland?
– Vi är ju engagerade i kampanjen Divestera AP-fonderna. Sjunde AP-fonden investerar i energibolaget RWE. Så för varje timme vi arbetar investerar vi pensionspengar i en av Europas största utsläppare av koldioxid, säger Frida Arevik och fortsätter:
– Men jag vill nämna att man som privatperson själv kan välja att divestera från AP7. Du kan låta ett annat fondbolag förvalta din premiepension istället.
Enligt Johan Florén, presschef på Sjunde AP-fonden, AP7, så är RWE ett bolag som pensionsfonden skulle kunna svartlista.
– Det är helt tänkbart att de skulle hamna där, vi har ju strikta kriterier för vad som är en uteslutningsgrund. Där hamnar de inte i dag så än så länge kommer de vara kvar. Men om det ändras i form av ett domslut eller något i den stilen kan det snabbt förändras, säger han.
Johan Florén berättar att RWE troligtvis kommer granskas av AP7 i en pågående kartläggning av bolag som aktivt lobbar mot klimatlagstiftning.
– RWE är ett typiskt företag som kan hamna i fokus. Kraftbolagen är intressanta eftersom till skillnad från företag som bara utvinner fossila bränslen så har energibolagen en mix av olika råvaror i grunden. Därför har de också goda möjligheter att lämna det fossila för förnybart, det finns mycket mer förändringspotential.
Vi är ju ute efter att de ska ändra sig.
Johan Florén, presschef för AP7, Sjunde AP-fonden
Svartlistning är inte AP7:s förstahandsval när det gäller metoder att påverka olika bolag.
– Det som ligger närmast till hands är att lägga motioner på stämmorna, det kan vara väldigt effektivt. Strålkastarljuset faller på företagens beteenden och vi är ju ute efter att de ska ändra sig. Dessutom får man med sig andra investerare genom att driva en viss värdegrund eller norm, säger Johan Florén.
Frida Arevik säger att det är oförenligt med Parisavtalet att svenska pensionspengar investeras i ett fossilbolag som RWE.
Hon ser dock en ljuspunkt: i somras lade den svenska regeringen fram ett lagförslag som, om det blir verklighet, förbinder första till fjärde AP-fonden att investera och äga ansvarsfullt. Frida Arevik menar att de kraven fortfarande är underställda kravet på hög avkastning i det nya lagförslaget, men hoppas att det hinner ske en ändring innan lagen blir verklighet i början på nästa år.
– Vi hoppas det stramas åt och att det sker en likställning mellan de olika värdena så att vi kommer se helt fossilfria AP-fonder. Irland har till exempel divesterat hela sin statsbudget, och både staden London och staden New York har dragit sig ur fossila verksamheter. Jag hoppas Sverige visar ledarskap i den här frågan, det skulle göra så otroligt stor skillnad att ta avstånd från fossilt genom AP-fonderna, säger Frida Arevik.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr