Drogtester i skolor är lagliga i Sverige och flera skolor har börjat utföra dem på sina elever. Men intervjuer som TT har gjort med sex skolor visar att det är få som testar positivt i kontrollerna.
På Rönnowska yrkesgymnasiet i Helsingborg testas till exempel årligen hundratals elever, men enligt rektorn är det bara mellan tre och fem elever som testar positivt per år. På Lars Kaggskolan i Kalmar har endast en elev testat positivt trots att en klass i veckan har kontrollerats sedan år 2016.
Det är väldigt svårt avgöra reellt samtycke.
Christina Ridderman Karlsson, chefsjurist på Skolinspektionen
Enligt Christina Ridderman Karlsson, chefsjurist på Skolinspektionen, är det svårt att bedöma om elever går med på drogtester helt frivilligt.
– Det är väldigt svårt avgöra om det föreligger ett reellt samtycke och det gäller att göra en bedömning vid varje enskilt fall. Om hela klassen samtidigt får frågan om de går med på att drogtestas kan det till exempel vara tufft för enskilda ungdomar att säga ja eller nej på grund av grupptryck. Det är också viktigt att bli tillfrågad vid varje testtillfälle, för man kan ju ha en åsikt vid en tidpunkt och en annan senare.
På flera av de yrkesgymnasier som TT talar med hänvisar man till praktiska moment i utbildningen som kan vara farliga att utföra under drogpåverkan.Vill elever inte genomgå ett drogtest inför ett sådant inslag i undervisningen kan det hända att de inte får delta.Skolan ska då göra en riskbedömning av om en elev av säkerhetsskäl inte kan delta i ett visst utbildningsmoment, säger Christina Ridderman Karlsson.
Hur ser Skolinspektionen på det ur ett integritetsperspektiv?
– Det är precis det som är svårigheten, för du kan ju känna dig pressad att svara inför andra. Bara genom att inte gå med på att testas kan man känna att man blir misstänkt för något. Det är därför det är så svårt för skolor att säkerställa att det sker frivilligt.
Vad finns det för alternativ till drogtester?
– Jag kan inte säga att det direkt finns några, men om en skola misstänker att det sker drogmissbruk ska man anmäla det till socialtjänsten. Misstänker man att det förekommer droger på skolan vänder man sig till polisen. Det lyfter vi också fram, det är viktigt att ta kontakt med andra myndigheter för elevernas skull, både dem som man misstänker har ett missbruk och elever runtomkring vars trygghet påverkas av det.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr