Det råder högkonjunktur inom byggbranschen, men sommarens byggen kan visa svarta siffror vad gäller arbetsmiljön. Enligt en sammanställning gjord av SR:s P1-morgon, inträffade 802 allvarliga arbetsplatsolyckor under tre månader. Det är en ökning på 10 procent jämfört med föregående år.
– Det är så här det ser ut. Det är helt galet för våra medlemmar att det ska se ut så. Tyvärr görs det för lite riskbedömningar och vidtas för få åtgärder. Det är för dåligt arbetsmiljöarbete, helt enkelt, säger Ulf Kvarnström, Byggnads arbetsmiljöombudsman.
Bland sommarens olyckor återfinns fallolyckor, klämolyckor och på grund av väderutsattheten och de höga temperaturerna även värmerelaterade olyckor. Men under årets första hälft har flera olyckor relaterade till byggnadsställningar rapporterats.
Ibland ramlar någon hammare eller kniv ned från ställningen när man är under den.
Anonym byggnadsarbetare till Sveriges Radio
Det var också ett fall från en ställning som under sommaren resulterade i en byggnadsarbetares död.
– Man kan ramla ned och saker ramlar ned från ställningen. Det händer ju ganska ofta. Ibland ramlar någon hammare eller kniv ned från ställningen när man är under den, säger en anonym byggnadsarbetare till SR.
Sveriges radio tittade närmare på juni, juli och augustis anmälningar om olyckor till Arbetsmiljöverket och kunde konstatera att sommarens siffror är den sämsta på fem år. Jämfört med för fem år sedan skedde under sommaren 140 stycken fler olyckor, varav två hade dödlig utgång. Men både Byggnads och arbetsköparorganisationen är överens om att det finns ett stort mörkertal. Detta trots att rapporteringen blivit mer lättare både för arbetsköpare och arbetare.
– Med mörkertalet tror jag vi passerar tusen skadade. Det är lättare att komma åt att anmäla nu, men fortfarande finns det de som inte anmäler, eller inte känner till att de borde det, säger Ulf Kvarnström.
Precis som Byggnads har arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI, en nollvision.
– Vi jobbar intensivt med att branschen ska vara sund och säker. En sak som vi har som vi jobbat flera år är särskild rådgivning till medlemsföretag. Målet älr naturligtvis att företag vi träffar ska öka sin medvetenhet om de här frågorna och komma lite längre, säger Berndt Jonsson, BI:s nationella samordnare för arbetsmiljö till SR.
Olyckorna är ju kvar så då sköter man sig inte.
Ulf Kvarnström, Byggnads arbetsmiljöombudsman
Men enligt Ulf Kvarnström är det just i ledet mellan den centrala arbetsköparorganisationen och arbetsköparna ute landet som något går förlorat.
– Olyckorna är ju kvar så då sköter man sig inte, något annat kan man inte säga om man tittar mängden olyckor. BI jobbar nog på, men sedan ska det ut i produktionen och då är det arbetsköparna som har ansvaret. Det är där det failar, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr