[BOK] Rakkniven
Eva Ström
Albert Bonniers förlag, 2018
Eva Ströms roman Rakkniven börjar med Fröken Julie. August Strindbergs enaktare från 1888 som bidragit till hans internationella berömmelse. Fröken Julie är en tragedi där betjänten Jean utgjuter sig över skräcksynen av hur grevens stövlar tittar på honom som en representant för sin ägare. Den handlar om hur han förför grevens dotter som hämnd över hennes överlägsenhet, och räcker henne rakkniven just som skammen och berusningen gör henne som mest sårbar.
Pjäsen blev en skandalsensation kring tidens dubbelmoral, ett av författarens urteman.
Premiären skedde 1889 med hustrun Siri von Essen i huvudrollen. Äktenskapet var i upplösning och makens svartsjuka och ambivalens till hustruns yrkesambitioner präglade det mesta han skrev under denna tid; pjäsens andra stora tema är den unga kvinnans könsförvirring efter att ha fått en uppfostran som en man.
Siri von Essen var inte den enda kulturkvinnan under denna tid. En mängd kvinnliga författare varav många nu fallit i glömska, gjorde sig bemärkta med både romaner och pjäser. Anne Charlotte Leffler och Alfhild Agrell spelades flitigt på Dramaten under 1880-talet samtidigt som Strindberg flydde landet efter att ha blivit anklagad för skandalskriverier. Kvinnofrågan var het under denna tid och mycket av det Strindberg skrev var ett svar på den debatten.
När författaren Victoria Benedictsson skar halsen av sig med en rakkniv efter att ha blivit offentligen förnedrad i en recension av den berömde litteraturkritikern Georg Brandes, som hon hade ett kärleksförhållande med, fick Strindberg sitt slut på pjäsen.
Eva Ström har diktat vidare på historien, hos henne dör inte Julie här utan plåstras om och fraktas till hospitalet i Danmark. Där blir hon utsatt för bland annat svängstolen, ett av tidens instrument för att trötta ut demonerna hos den psykiskt sjuka. När Julie befinns vara gravid skickas hon ensam till ett nunnekloster i Rom där hon föder sin pojke. Istället för att adoptera bort barnet som hon snart börjar älska gifter hon sig med en rik änkling och startar ett nytt liv med den nya lilla familjen i Schweiz.
Det är inte fel med lyckliga slut i utvecklingsromaner men den här boken lämnar mig förvirrad.
Det är inte fel med lyckliga slut i utvecklingsromaner men den här boken lämnar mig förvirrad. Är poängen med att haka i en pjäs som Fröken Julie att gå i polemik med Strindberg om kvinnors psyke och integritet hundra år efter hans död? Att öppna upp världen för Julie som levt ett ensamt trångt liv på godset i Skåne? Romanen besvarar inte frågorna.
Till att börja med är Julie i Strindbergs tappning en barnslig och störd överklassflicka utan empati – här blir hon på kort tid en känslig, intellektuell och mentalt öppen kvinna som inom ett par år inte bara fungerar i full harmoni med sin stela make utan får också honom att blir en lycklig och inkännande partner.
Hon blir utan utbildning en kompetent ekonom och hotellvärdinna, en känslig mor som tyglar sina demoner utan hjälp av Sigmund Freud. Den senare, som var i krokarna och i full verksamhet, väntar man ivrigt på efter att den berömde Axel Munthe assisterat vid förlossningen i Rom.
Det är alltför lätt att raljera över handlingen, men det finns annat som är positivt: texten flyter på bra och det finns scener som är starka och berörande, särskilt de som rör sjukdom och barnafödande.
Under läsningen av boken är det ganska trivsamt ändå.
Under läsningen av boken är det ganska trivsamt ändå, det är när jag slår ihop pärmarna som jag känner mig lite lurad på historien. Det tuffar på väl smidigt med att knyta ihop trådarna – till och med förföraren Jean och den stränga faster Hélène får var sitt försoningstal i ett inte så trovärdigt slut. Också de har ju sitt bagage att släpa på – se där hur Freud ändå smyger sig in med sin strängt psykodynamiska tolkning.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr