Enligt FN:s jordbruksorganisation FAO tjänar nästan åtta av tio bönder på landsbygden i utvecklingsländerna mindre än motsvarande 1,25 dollar om dagen. Även i den rika delen av världen är lönerna ofta låga. I USA uppges hälften av dem som arbetar på jordbruk tjäna mindre än minimilönen.
Enligt en undersökning från Food Chain Workers Alliance ligger inkomsterna för en fjärdedel av alla jordbruksarbetare under den federala fattigdomsgränsen, vilket gör att många blir fastlåsta i fattigdom.
Arbetsgivare ser i högre utsträckning migrantarbetare som en utbytbar låglönegrupp.
Hilal Elver, FN:s särskilda rapportör om rätten till mat
Hilal Elver säger att de som drabbas värst av denna situation är kvinnor och migrantarbetare.
– Arbetsgivare ser i högre utsträckning migrantarbetare som en utbytbar låglönegrupp som kan tystas och som inte har rätt till kollektiva förhandlingar för högre löner och bättre arbetsvillkor.
I exempelvis Kalifornien, som står bakom den största produktionen av frukt och grönsaker i USA, är hela 91 procent av arbetskraften inom jordbruket födda utomlands, främst i Mexiko. En mycket stor del av dem lever under fattiga förhållanden.
Hilal Elver säger att jordbruket även är en bransch som drabbas av många arbetsplatsolyckor. Varje år beräknas 170 000 jordbruksarbetare dö på grund av sitt arbete. En bidragande orsak är att många utsätts för farliga och giftiga substanser, som kan leda till en rad sjukdomar och även dödsfall.
På många platser i världen har dock jordbruksarbetare börjat organisera sig och ställa krav på sina arbetsgivare. Det är en utveckling som Hilal Elver ser positivt på – men samtidigt måste världens länder göra mer för att skydda jordbruksarbetarnas rättigheter.
– Arbetsrätt och mänskliga rättigheter hänger samman, och dessa rättigheter är en förutsättning för att jordbruksarbetares ska garanteras sin rätt till mat, säger hon.
I en rapport skriver FN-rapportören att världens länder bör fastställa en ”levnadslön” för arbetare och även verka för förbättrade arbetsmiljöer, som ska kontrolleras genom inspektioner. Dessutom uppmanas världssamfundet att arbeta för att minska användningen av bekämpningsmedel, genom förbud mot farliga ämnen och genom att satsa på alternativa bekämpningsmedel.
– Det är dags att världens länder tar krafttag och agerar mot dem som begår människorättsbrott mot jordbruksarbetare, slår Hilal Elver fast.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr