Folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Myanmar, tidigare Burma, är vida känt. Enligt FN ska över 10 000 civila ha dödats och fler än 700 000 tvingats fly landet.
Vittnesmålen från de som överlevt militärens brutala operationer är många. Barn som levande bränns till döds, människor som slaktas med machete, våldtäkter och massgravar. Rapporter som tagits fram av bland annat Rädda Barnen är ohygglig läsning. Rohingyafolket i Myanmar räknas som en av världens mest förföljda folkgrupper.
Flera människorättsorganisationer menar att det som sker i landet är etnisk rensning. Det har nu lett till att Amnesty International fråntar landets ledare, den tidigare politiska fången och människorättsaktivisten Aung San Suu Kyi, hennes hederspris från 2009. Organisationens generalsekreterare Kumi Naidoo motiverar det med att Aung San Suu Kyi visat likgiltighet inför de vidriga övergrepp som Myanmars militär gjort sig skyldig till.
”Som Samvetsambassadör för Amnesty International förväntade vi oss att du skulle fortsätta att använda din moral för att stå upp mot orättvisor var du än ser dem, inte minst inom Myanmars egna gränser. I dag ser vi i stället hur du inte längre är en symbol för hopp, mod och kampen för att försvara de mänskliga rättigheterna. Eftersom Amnesty International inte längre kan rättfärdiga din status som Samvetsambassadör är det med stor sorg som vi tvingas ta tillbaka denna utmärkelse från dig”, skriver Kumi Naidoo i ett brev som skickats till Aung San Suu Kyi.
Arbetaren har flera gånger rapporterat om läget för det utsatta rohingyafolket. Aung San Suu Kyi var under lång tid en av världens mest kända politiska fångar. Detta efter att hon under slutet av 1980-talet kämpade för demokrati och mänskliga rättigheter i dåvarande Burma. Hon fängslades av militären 1989 och satt i husarrest under större delen av tiden fram till frisläppandet i november 2010.
1991 tilldelades hon Nobels fredspris. En utmärkelse som de senaste åren blivit starkt ifrågasatt och där många vill att den norska Nobelkommittén, precis som Amnesty, drar tillbaka priset i protest mot det som nu sker i Myanmar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr