Situationen mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar står nu och väger. Efter att ha diskuterat Hamnarbetarförbundets förslag om att upprätta ett kollektivavtal som på bokstaven överensstämmer med Transports avtal drog arbetsköparna i bromsen.
På torsdagseftermiddagen lämnade Sveriges Hamnar i stället återigen över tidigare ratade erbjudande om att teckna hängavtal till Transportavtalet.
– Vi har redan den 21 september haft förhandling som avslutades med att de erbjöd hängavtal. När vi inledde nya förhandlingar så hoppades jag att de skulle förstå att ett hängavtal, det är vi inte intresserade av, säger Eskil Rönér, ordförande för Hamnarbetarförbundet.
Förhandlingarna mellan parterna har uteslutande handlat om hur Hamnarbetarförbundet ska kunna teckna ett eget avtal, uppger facket. Båda parter har beskrivit förhandlingsklimatet som ”konstruktivt”.
Enligt Eskil Rönér var den svårforcerade punkten Sveriges Hamnars krav på garantier att de båda separata, men likalydande avtalen inte skulle börja dra åt olika håll.
Arbetsköparens förslag på en sådan garanti skulle, enligt facket, ha lett till att avtalet i praktiken ändå blev ett hängavtal.
Vi vill kunna företräda medlemmarna i förebyggande skyddsarbete och kunna teckna lokala avtal, en ganska normal strävan som facklig organisation.
Eskil Rönér, ordförande för Hamnarbetarförbundet
Hamnarbetarförbundet vill inte vara bundna vid överenskommelser som tecknas mellan Transport och Sveriges Hamnar utan att kunna påverka den.
– Vi vill kunna företräda medlemmarna i förebyggande skyddsarbete och kunna teckna lokala avtal, en ganska normal strävan som facklig organisation. De möjligheterna har du inte med ett hängavtal. Man har inte förhandlingsskyldighet mot hängavtalsparten, säger Eskil Rönér.
Arbetaren har sökt Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund utan framgång. Men i ett pressmeddelande skriver han tydligt att erbjudandet som nu facket återigen tackat nej till gällde ett rent hängavtal. Han nämner inte att förhandlingarna utgått från en helt annan lösning.
– Vi beklagar att Hamnarbetarförbundet avfärdar Sveriges Hamnars erbjudande om hängavtal till branschens kollektivavtal i enlighet med den modell som gäller på svensk arbetsmarknad, säger Joakim Ärlund i pressmeddelandet.
Arbetsköparorganisationens vändning från att diskutera detaljfrågor i ett eget avtal till att plötsligt återigen erbjuda det tidigare ratade hängavtalet tror Eskil Rönér beror på en splittring inom Sveriges Hamnar.
– Vi hade vaga förhoppningar om att det skulle bli något. Men vi har känt att det finns en splittring inom Sveriges Hamnar där vissa medlemsföretag vill ingå avtal och vissa inte vill det. Till det kommer förstås andra krafter som LO och Svenskt Näringsliv som har en del att tycka om att få in en katt bland hermelinerna, säger han.
Men trots tvärbromsen i förhandlingarna är de ännu inte formellt avslutade. Båda parter deklarerar också att de är öppna för vidare förhandlingar. Enligt Eskil Rönér måste nu förbundsstyrelsen som fått medlemmarnas tydliga mandat att förhandla om ett likalydande avtal utvärdera hur de ska gå vidare.
I medlemsomröstningen i början av november gav 84 procent av de röstande mandat till förbundsstyrelsen att varsla om landsomfattande konfliktåtgärder för att uppnå målet. Hur hamnfacket nu går vidare ska diskuteras på fredagens förbundsstyrelsemöte.
– Förhandlingslösning är det bästa. När vi står i ett låst läge kan man hitta en annan väg än förhandlingslösningen. Det kan vara till exempel konflikt eller medling, men då måste vi avsluta förhandlingarna först, säger Eskil Rönér.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.