Vad som väntar under de kommande åren med Donald Trump vid makten kan ingen svara på.
Under hans ledning har den amerikanska administrationen även försvagat den Haag-baserade Internationella brottmålsdomstolen ICC genom att hota dess domare med sanktioner om de väljer att utreda eventuella krigsförbrytelser som kan ha begåtts av amerikanska styrkor i Afghanistan eller av israeliska soldater i Palestina.
Hoten mot ICC underströks tydligt i höstas av den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, USA:s tidigare FN-ambassadör som en gång gjorde sig känd för uttalandet att det skulle gå att skära bort tio våningar av den 38 våningar höga FN-skrapan i New York utan att det skulle märkas.
Kritiker menar att flera andra länder ledda av högerregeringar – däribland Brasilien, Filippinerna, Ungern och Polen – valt att följa i USA:s fotspår. Detta i en tid då FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnat för att multilateralismen är hotad ”just då vi behöver den som mest”.
Frågan är om andra stormakter är beredda att ta över taktpinnen i en värld styrd enligt andra principer.
Norman Solomon, chef för den Washingtonbaserade organisationen Institute for Public Accuracy, säger att världsorganisationen till stora delar är beroende av dess mäktigaste medlemsstater. Han påpekar samtidigt att de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland, tillsammans med regeringar i ett flertal andra länder – ofta bryter mot principerna i den 70 år gamla universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna.
Norman Solomon säger att de länder som sköter sig bättre dessutom ofta tycks undvika att stöta sig med de mäktigaste aktörerna.
– Samtidigt är vårt enda hopp att individer, organisationer och stater inte bara säger sanningen till och om makten, utan också bygger upp effektiva koalitioner över internationella gränser i syfte att verka för mänskliga rättigheter, demokrati, miljöskydd och fred.
I slutet av förra året beklagade FN-chefen Antonio Guterres att unilateralismen tagit allt mer plats på bekostnad av multilateralismen. Han uppmanade samtidigt världens ledare att befästa sin tro på en ordning byggd på regler, där FN har en viktig roll.
– Vi står inför enorma existentiella hot mot mänskligheten och mot planeten, men är samtidigt i en tid med goda möjligheter för en gemensam välfärd – och då finns det ingen annan väg framåt än kollektiva handlingar för allas bästa. Det är så vi återuppbygger förtroendet, slog han fast.
Stephen Zunes, professor vid University of San Francisco, säger att Donald Trumps ultranationalism och avvisande av internationella juridiska principer utan tvekan är skadligt för FN och hela det internationella samfundet på en lång rad områden. Samtidigt menar han att det också fört med sig att USA:s tyngd inom FN-systemet inte är lika stor som den tidigare varit, vilket även kan få positiva effekter.
– USA har tillåtits ha en oproportionerligt stor påverkan inom FN ända sedan världsorganisationen bildades, säger han.
Nu är dock landets anseende så lågt att det kan göra det möjligt för andra länder att ta ett större ansvar – vilket enligt Stephen Zunes kan leda till en mer pluralistisk världsordning.
Donald Trumps nationalistiska retorik har följts av drastiska nedskärningar av bidragen till åtminstone två FN-organ: befolkningsfonden UNFPA samt till UNRWA som hjälper palestinska flyktingar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr