Myanmars nya kläder

Htoo Shwe Sin är 22 år och går i täten för en grupp på fem personer på en textilarbetarfackförening i utkanterna av Myanmars (landet som tidigare kallades Burma) huvudstad Yangon. Hon och hennes kollegor är förbannade på cheferna på textilfabriken.

– De bryter mot våra avtal. Vi behöver råd om vad vi kan göra, säger Htoo Shwe Sin.

Fackföreningen huserar i ett enkelt hus i Hlaingthayadistriktet, ett industriområde som började anläggas under 1980-talet. I dag omringas inhägnade fabriker av informella slumbosättningar bestående av brädskjul, enkla hus och oasfalterade vägar. 

Majoriteten av de hundratusentals invånarna i området har flytt dit från fattigdom, naturkatastrofer och väpnade kon­flikter i andra delar av landet. Många jobbar inom den snabbt expanderande textilindustrin. När Arbetaren 2015 pub­li­cerade en artikel om textilarbetare i Myan­­­mar arbetade cirka 200 000 personer inom industrin. Idag har antalet ökat till över en halv miljon och 90 procent av dem är kvinnor. De tampas bland annar med problem kopplade till deras kön.

– Tidigare var det vanligt att vi blev sexu­ellt trakasserade av manliga förmän, framför allt verbalt, säger Htoo Shwe Sin.

Ledningen hotade att sparka alla som strejkade, men de vågade inte eftersom vi hade facket bakom oss. Htoo Shwe Sin, textilarbetare i Yangon och fackligt aktiv

Det finns mer än 600 textilfabriker i Myanmar, varav 65 procent har utländska ägare, framför allt kinesiska företag. En stor del av plaggen produceras åt europeiska klädkedjor, bland annat H&M och Lindex. De lockas dit av att landet har regionens lägsta minimumlön, trots att den höjdes från 3 600 kyat till 4800 kyat, vilket motsvarar en höjning från 21 till 28 kronor per dag, i maj 2018. För att kompensera de ökade lönekostnaderna drog många fabriker in övertidsersättningar och bonusar. Detta, i kombination med sexuella trakasserier, triggade Htoo Shwe Sin och hennes arbetskamrater att bilda en fackförening i september 2018 och gå ut i strejk.

– Ledningen hotade att sparka alla som strejkade, men de vågade inte eftersom vi hade facket bakom oss, säger Htoo Shwe Sin.

Efter tre dagar gav ledningen efter för arbetarnas krav.

– Men vi har fortfarande inte fått vår bonus. Och nu har förmännen börjat bete sig otrevligt mot oss igen. De kommen­terar oss på kinesiska, som vi inte förstår, och brukar peka med sina fötter mot oss. Det är förnedrande, säger Htoo Shwe Sin.

Med höjningen av minimumlönen har fabrikerna även ökat produktionen.

– Vi sitter ned och jobbar nonstop, med undantag för en halvtimmes lunch, från åtta till fyra på vardagarna och från åtta till halv ett på lördagarna, säger Htoo Shwe Sin.

Hon tjänar 120 000 kyat i månaden, vilket motsvarar knappt 700 kronor.

– Det går inte att leva ett bra liv på lönen. Inget blev bättre efter att minimumlönen höjdes eftersom det följdes av inflation. Priserna på allt har ökat, säger hon.

Majoriteten av textilarbetarna i Myanmar jobbar minst två timmars övertid, även på lördagar. Utan övertidsersättning är det svårt att klara sig.

– Men vi som strejkade tillåts inte arbeta övertid, säger Htoo Shwe Sin.

Endast 80 av hennes 400 arbetskamrater är med i facket.

– De andra är rädda för att gå med eftersom chefen har sagt att han kan sparka dem då, säger hon.

22-åriga Htoo Shwe Sin arbetar på en kinesiskägd textilfabrik i Yangon och är med i facket. I september strejkade hon och hennes arbets­kam­rater för att stoppa sexuella trakasserier och orättvisa löneavdrag.
22-åriga Htoo Shwe Sin arbetar på en kinesiskägd textilfabrik i Yangon och är med i facket. I september strejkade hon och hennes arbets­kam­rater för att stoppa sexuella trakasserier och orättvisa löneavdrag. Foto: Bengt Sigvardsson

I närmare 50 år, från 1962 till 2011, styrdes Myanmar av militärjuntor. Själv­ständiga fackföreningar var för­bjudna. Först 2012, ett år efter att styret hade överlämnats till en folkvald regering, blev de tillåtna. Det är dock en öppen hemlighet att regeringen kontrollerades av militären fram till dess att det största oppositionspartiet Nationella Demokra­tiska Förbundet vann parlaments­valen i slutet av 2015. Året därpå blev män­ni­skorättsaktivisten Aung San Suu Kyi, som fick Nobels fredspris 1991, statskansler. Mycket tyder på att även hon är under foten på militären. Hon har fått hård internationell kritik för den myanmarska arméns brutala fördrivning av minst 750 000 rohingyer till Bangladesh. Den har följts av flera illavarslande tecken på ett allt mer auktoritärt styre. Flera journalister har gripits. En del har dömts till fängelse. 

Många textilarbetare känner inte till sina lagstadgade rättigheter eller vad som står i deras anställningskontrakt. 70–80 procent har inga kopior på kontraktet.

– På min arbetsplats skrev ledningen under kontrakten med våra namn, säger Htoo Shwe Sin.

Det finns dessutom ofta oskrivna regler på fabrikerna.

– Vi får inte gå på toaletten så ofta vi vill. Om vi går dit för ofta blir vi utskällda av förmännen, säger hon.

Sådana regler är givetvis olidliga under menstruationen. Htoo Shwe Sin säger att ingen vill riskera att få en varning. Efter tre varningar blir man uppsagd.

– Ledningen hittar alltid en orsak att ge en varning om man klagar, säger hon.

Det finns mer än 600 textilfabriker i Myanmar, varav 65 procent har ut­ländska ägare. En stor del av plaggen produceras åt europeiska kläd­ked­­jor, bland andra H&M och Lindex. De lockas av regionens låga minimilön.
Det finns mer än 600 textilfabriker i Myanmar, varav 65 procent har ut­ländska ägare. En stor del av plaggen produceras åt europeiska kläd­ked­­jor, bland andra H&M och Lindex. De lockas av regionens låga minimilön. Foto: Bengt Sigvardsson

Htoo Shwe Sins vittnesmål är identiska med de från kvinnliga textilarbetare i dokumentären ”Forgotten voices of the reform” från 2017. Filmen producerades av kvinnoorganisationen Burmese Women’s Union, BWU. På dess högkvarter i Yangon berättar generalsekreteraren, Yin Myo Hlaing, att inget har blivit bättre sedan filmen gjordes.

– Minimilönen har höjts, men kvinnorna har samma problem som tidigare. Till och med fler, säger hon.

De ökade produktionskraven och indragna förmåner i kombination med inflation har gjort att arbetarna får mindre i plånböckerna. Samtidigt jobbar de hårdare. BWU har kurser för kvinnliga textilarbetare om rättigheter, sexuella trakasserier, fackföreningar och annat som är relaterat till deras arbetsmiljö. Majoriteteten är inte organiserade. De flesta är unga, ensamstående kvinnor. Många har flyttat till Yangon från fattiga förhållanden på landsbygden. Gifta kvinnor anställs sällan.

– Arbetsköparna vill inte anställa någon som snart antas bli gravid, säger Yin Myo Hlaing.

Gravida har rätt till tre månaders betald ledighet före och efter förlossning, men enligt BWU brukar lönen vara lägre under denna tid.

Mycket tyder på att Myanmars nuva­rande statskansler Aung San Suu Kyi är bero­ende av att hålla sig väl med militären.
Mycket tyder på att Myanmars nuva­rande statskansler Aung San Suu Kyi är bero­ende av att hålla sig väl med militären. Foto: Bengt Sigvardsson

När de börjar arbeta igen ses de som nyanställda och får bara 75 procent av lönen, säger Yin Myo Hlaing.

Nyanställda får endast 75 procent av lönen under det första halvåret.

– Minimilönen är alltså i själva verket maximilönen, konstaterar Naw Hel Lay Paw, BWU: s samordnare för påverkansarbete. 

Arbetsuppgifterna på textilfabrikerna följer traditionella könsroller.

– Kvinnorna syr. En man som syr skulle bli retad för att han gör en ”kvinnogöra”. Männen är antingen mekaniker eller paketerare, säger Yin Myo Hlaing.

Lagstiftningen stipulerar 45 minuters pauser per skift.

– Men eftersom produktionsmålen har höjts arbetar många kvinnor även under pauserna, säger Naw Hel Lay Paw.

Få kvinnor vill prata offentligt om sexu­ella trakasserier, men det sker ofta på väg till och från jobbet – men även på fabri­kerna, av såväl manliga arbetare som för­män.

– Det är ett dolt problem. Kvinnorna vet inte vad de ska göra om de utsätts för sexu­ellt våld eller sexuella trakasserier, säger Naw Hel Lay Paw.

Det finns ingen allmänt accepterad definition av sexuella trakasserier.

Det är vanligt att manliga förmän och mekaniker utlovar förmåner till kvinn­liga arbetare i utbyte mot vissa tjänster.
Naw Hel Lay Paw, BWU:s samordnare för påverkansarbete

– Det innebär att män inte inser att de trakasserar samtidigt som kvinnorna inte inser att de blir trakasserade, säger hon.

BWU känner inte till något fall av sexu­ellt våld på fabrikerna.

Yin Myo Hlaing (till vänster) är generalsekre­te­rare i Burmese Women’s Union, BWU, och Naw Hel Lay Paw är samordnare för påverkansarbete.
Yin Myo Hlaing (till vänster) är generalsekre­te­rare i Burmese Women’s Union, BWU, och Naw Hel Lay Paw är samordnare för påverkansarbete. Foto: Bengt Sigvardsson

– Men det är vanligt att manliga förmän och mekaniker utlovar förmåner till kvinn­­­liga arbetare i utbyte mot vissa tjänster, säger Naw Hel Lay Paw.

Khaing Zar Aung är ordförande för Industrial Worker’s Federation of Myanmar (IWFM) som består av cirka 65 fackförbund. Hon är även kassör i Confederation of Trade Unions Myanmar (CTUM) som samordnar 750 medlemsförbund.

– Jag är säker på att det förekommer mycket sexuella trakasserier på arbets­platserna, men kvinnorna vet inte vad som räknas som sexuella trakasserier. De tror att det är samma sak som våldtäkt, säger Khaing Zar Aung när vi träffas hos en fackförening i Hlaingthaya.

IWFM har gått vidare med två–tre fall av sexuella trakasserier som slutade med förlikning. Man håller även kurser om sexu­el­­la trakasserier och håller på att bilda kvin­­nokommittéer, säger Khaing Zar Aung.

– De ska pressa fabrikerna att anta nolltoleranspolicy mot sexuella trakasserier och sexuellt våld.

Khaing Zar Aung är ordförande för In­­dustrial Worker’s Federa­tion of Myan­­mar (IWFM)och kassör i Confederation of Trade Unions Myanmar (CTUM).Här har fack­anslutna textilarbetare samlats utanför en fackföreningslokal i Yangon.
Khaing Zar Aung är ordförande för In­­dustrial Worker’s Federa­tion of Myan­­mar (IWFM)och kassör i Confederation of Trade Unions Myanmar (CTUM).Här har fack­anslutna textilarbetare samlats utanför en fackföreningslokal i Yangon. Foto: Bengt Sigvardsson

Endast 40–45 textilfackföreningar är registrerade hos IWFM trots att man har försökt organisera arbetare i cirka 120 textilfabriker de senaste fem åren. Många ansökningar har avslagits. 10 procent av de anställda måste gå med i en fackföre­ning för att den ska godkännas. På fabriker med flera tusen anställda är detta svårt att uppfylla.

– Vi saknar även resurser att nå ut till alla. Vi har endast tre fackföreningsorganisatörer, säger Khaing Zar Aung.

Av 35 fackföreningar som fanns i IWFM 2014 är 20 borta idag.
Khaing Zar Aung, ordförande för Industrial Worker’s Federation of Myanmar

Ett annat problem är unionbusting, eller antifacklig verksamhet. Ett vanligt knep är att stänga fabriker där facket är starkt under en kort period. Sedan öppnar de igen med en arbetsstyrka som inte är fackligt organiserad.

– Av 35 fackföreningar som fanns i IWFM 2014 är 20 borta idag, säger Khaing Zar Aung.

Även hot och våld förekommer. I oktober 2018 attackerades till exempel strej­kande textilarbetare av en grupp män med järnrör i Yangon. Minst 24 arbetare skadades.

Khaing Zar Aung hävdar att i genom­snitt sparkas tre fackliga ledare i veckan. En del för att de inte når produktionsmålen. Det finns ingen arbetsdomstol. Tvister ska först försöka lösas via kommittéer på arbetsplatserna. Om parterna inte kan enas där går fallen vidare till ett kommunalt skiljedomsråd, sedan till ett regionalt och slutligen till ett nationellt. En del arbetsköpare betalar gladeligen böterna på max några hundra dollar för att bli av med en fackföreningsaktivist. Andra struntar i domsluten.

– I många fall sparkas arbetaren under registreringsprocessen av en fackförening, säger Khaing Zar Aung.

I dag ansöker fackföreningar om tillstånd för strejk tre dagar i förväg hos CTUM. Det har varit hundratals strejker. I början av 2018 utbröt en våldsam strejk på en av de cirka 40 fabrikerna som tillverkar kläder åt H&M.

– En del strejker har varit på arbetsplatser där arbetarna inte är fackligt anslutna, men de har lett till många avtal, säger Khaing Zar Aung.

Nu föreslår regeringen att alla tvister ska gå genom arbetstvistsystemet innan CTUM får ge klartecken för strejk. Förslaget är en del av diskussionerna mellan fack, arbetstagare och regering om att reformera arbetslagstiftningen som har tillkommit i olika etapper sedan 1930-talet. Enighet råder om att det ska blir lättare att bilda fackföreningar på arbetsplatserna.

– Men regeringen föreslår att det ska bli svårare att bilda förbund och federatio­ner, säger Khaing Zar Aung.

Myanmars regering visar allt repressivare tendenser som än så länge inte har drabbat organiserade textilarbetare, men väl journalister. Flera har arresterats och åtalats. Här demonstrerar journalister i centrala Yangon mot att Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo dömdes till sju års fängelse i september 2018 för att ha granskat militärens övergrepp mot rohingyer.
Myanmars regering visar allt repressivare tendenser som än så länge inte har drabbat organiserade textilarbetare, men väl journalister. Flera har arresterats och åtalats. Här demonstrerar journalister i centrala Yangon mot att Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo dömdes till sju års fängelse i september 2018 för att ha granskat militärens övergrepp mot rohingyer. Foto: Bengt Sigvardsson

I en annan del av Yangon reser sig det tolvvåningshöga UMFCCI-tornet som tillhör Union of Myanmar Federation of Chambers of Commerce and Indust­ry. 

Där huserar branschorganisationen Myan­­mar Garment Manufacturers Association (MGMA) som har över 500 medlemmar. Dess general­sekreterare, Khine Khine Nwe, berättar att MGMA har en frivillig uppförandekod som hon uppskattar att 60–70 procent av medlems­fab­rikerna har implementerat.

– I annat fall skulle inte internationella klädkedjor beställa kläder av dem, säger hon.

Textilindustrins exportvärde har stigit från 349 miljoner dollar 2010 till 2,5 miljarder dollar idag. 2024 uppskattas det ligga på 10 miljarder dollar. Det som fick bollen rullning var GSP-avtalet 2013 som gav Myanmar rätt till tull- och kvoteringsfri export till EU. Efter det har exporten till EU tredubblats. Problemen som många textilarbetare vittnar om säger Khine Khine Nwe framför allt beror på att fabriksägarna har dålig kunskap om lagstiftningen.

– Därför ger vi dem utbildning om den, säger hon.

Textilindustrin är avsedd för de minst utvecklade länderna. Vi behöver skapa arbeten till våra invånare och denna typ av arbete är inte svårt att lära sig.
Khine Khine Nwe, generalsekreterare på branschorganisationen MGMA

Khine Khine Nwe skriver under på att minimilönen inte är hög, men säger att fabrikernas marginaler är små. Därför har de tvingats ”förbättra produktiviteten” och ”justera bonusarna”. Hon menar att många arbetare har förståelse för detta.

– Textilindustrin är avsedd för de minst utvecklade länderna. Vi behöver skapa
arbeten till våra invånare och denna typ av arbete är inte svårt att lära sig, säger Khine Khine Nwe.

Hon utvecklar sitt resonemang med att industrin är arbetsintensiv och inte längre passar i väst där arbetskraftsomkostnaderna är höga.

– Industrin är ombytlig och flyttar mellan olika länder. Den börjar till exempel gradvis flytta ifrån Kina på grund av ökade arbetskraftskostnader där, säger hon.

Khine Khine Nwe anser att detta gynnar utvecklingsländerna eftersom det genererar arbeten, introducerar internationell arbetsrätt och ökar exportintäkterna vilket leder till högre capita-inkomster. Samtidigt får konsumenterna i väst billiga kläder. 

Khine Khine Nwe är generalsekreterare i arbets­köpar­organisationen MGMA. Hon anser att textil­industrin gynnar de minst utvecklade länderna.
Khine Khine Nwe är generalsekreterare i arbets­köpar­organisationen MGMA. Hon anser att textil­industrin gynnar de minst utvecklade länderna. Foto: Bengt Sigvardsson

– Och på sikt uppgraderas de minst utvecklade länderna till utvecklingsländer, låg- och medelinkomstländer och så vidare, säger hon.

MGMA tar även upp sexuella trakasserier med sina medlemmar.

– Jag säger inte att det inte förekommer, men jag ser inte det som ett stort problem. Att klappa någon på axeln här anses som en vänlig gest, men i västerländsk mening är det trakasserier. Någon måste förklara för oss hur den västerländska definitionen ser ut, säger hon.

Jag träffar Catherine Vaillancourt-­Laflamme, chef för teknisk rådgivning och projekt på Internationella arbetar­organisationen, ILO, i Yangon. Sexuella trakasserier ligger inte på hennes bord, men ILO har gjort studier om könsdiskriminering på arbetsplatser.

– Kvinnor och män gör olika jobb på fabrikerna så de har olika erfarenheter av klädindustrin, men skillnaderna är systematiska. Det finns en allmän upp­fatt­ning i Myanmar om hur kvinnor ska vara, säger hon.

Barnarbete är vanligt förekomman­­de i Myanmar, men inte i textilindustrin. Det är tillåtet att arbeta fyra timmar per dag från 14 års ålder. Från 16 års ålder är det tillåtet att jobba heltid. Många saknar dock personliga handlingar. Det förekommer alltså att minderåriga anställs.

Affisch mot tvångsarbete på ett fackförenings­­­kontor i Yangon.
Affisch mot tvångsarbete på ett fackförenings­­­kontor i Yangon. Foto: Bengt Sigvardsson

– Men textilindustrin är den mest formaliserade. Därför är det inte ett stort problem. Det finns ingen efterfrågan på barnarbetare och klädkedjorna accep­terar inte det, säger Catherine Vaillancourt-Laflamme.

Catherine Vaillancourt-­Laflam­me, chef på ILO i Yangon.
Catherine Vaillancourt-­Laflam­me, chef på ILO i Yangon. Foto: Bengt Sigvardsson

Arbetslagstiftningens luddigheter och mix av gamla och nya lagar bäddar däremot för konflikter. Fackföreningar tolkar lagarna på ett sätt, arbetsköparna på ett annat och arbetstvistsråden på deras vis.

– Dessutom tolkas de på ett sätt i Yangon och på ett annat vis i resten av landet

Catherine Vaillancourt-Laflamme anser att fackföreningsrörelsen har starka ledare, men denna kraft måste spridas nedåt, säger hon.

– Fackföreningarna på enskilda fabriker behöver mer hjälp att bli konstruktiva i sina relationer med ledningen och arbe­tarna, men det är en rörelse som utvecklas och växer.

Åter till Hlaingthaya. Det är söndag. Området ligger inbäddat i currydofter från grytor som kokar utanför brädskjulen där familjer har samlats för att äta tillsammans under veckans enda lediga dag. 23-åriga Thel Thel Aung har tillbringat dagen på ett arbetsrättscenter där hon har deltagit i en kurs om arbetslagstiftningen. Hon har jobbat på en textilfabrik i tre år och är inte med i facket.

23-åriga Thel Thel Aung har jobbat på en textilfabrik i tre år. Hon är inte fackligt organiserad eftersom hon har fått information om att endast äldre arbetare med lång yrkeserfarenhet kan gå med.
23-åriga Thel Thel Aung har jobbat på en textilfabrik i tre år. Hon är inte fackligt organiserad eftersom hon har fått information om att endast äldre arbetare med lång yrkeserfarenhet kan gå med. Foto: Bengt Sigvardsson

– Jag har hört att man måste vara äldre och ha mycket arbetslivserfarenhet för att gå med, säger hon.

Hon arbetar från måndag till lördag mellan 08.00 och 18.30. Efter att minim­i­lönen höjdes har fabriksledningen ökat produktionen med 50 procent. Hon tjänar motsvarande omkring 1 330 kronor i månaden, inklusive övertids­ersättning. På kvällarna syr Thel Thel Aung för att dryga ut inkomsten. Trots att hennes liv nästan enbart består av jobb anser hon att hon har det ganska bra. Tidigare arbetade hon på en snacksfabrik. 

– Jag jobbade där i fem år och vi var inte ens lediga på söndagarna. Vi var bara lediga under vattenfestivalen och det kinesiska nyåret.

Det säger en del om förhållandena i industrier som inte har omvärldens ögon på sig, vilket trots allt textilindustrin har. 

Thel Thel Aung bor med sin mamma och sin syster. Alla arbetar.

– Min pappa dog för 16 dagar sedan. När han levde klarade vi oss inte på lönerna eftersom hans vårdkostnader och mediciner var dyra. Nu klarar vi oss, men det är tufft, säger hon.

Thel Thel Aung går hemåt längs en gropig grusväg. I morgon väntar början på en ny lång arbetsvecka.

Bengt Sigvardsson

Publicerad
5 dagar sedan
Universitetshuset, Uppsala universitet.
Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier är nytt namn på tidigare Hugo Valentin-centrum. Foto: Christine Olsson/TT

Det nya namnet på Hugo Valentin-centrum speglar dess fokus

Att ordföranden för Judiska Centralrådet Aron Verständig insinuerar att namnbytet på Uppsala universitets centrum för Förintelse- och folkmordsstudier skulle vara ”antijudiskt” är både orättvist och djupt oroande, skriver Matylda Jonas-Kowalik, doktorand vid Uppsala universitet i en debattartikel för Arbetaren.

De senaste veckorna har det pågått en livlig diskussion kring namnbytet på Uppsala universitets UHGS centrum, Sveriges mest framstående forskningsinstitution för studier om Förintelsen och folkmord. Tidigare känt som Hugo Valentin-centrum heter det nu Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies, UHGS. Som doktorand i historia vid Uppsala universitet med inriktning på Förintelsestudier och som alumn från universitetets masterprogram i Förintelse- och folkmordsstudier blev jag överraskad av Aron Verständigs debattartikel i UNT den 2 januari 2025, som senare utvecklades till en bredare debatt i svenska medier. Som judisk akademiker med anknytning till den enhet som kritiseras i medierna känner jag ett ansvar att bidra med mitt perspektiv.

Det är sant att Hugo Valentin var en framstående akademiker vars verk, Judarnas historia i Sverige (1924) och Antisemitismen i historisk och kritisk belysning (1935), fortfarande är betydelsefulla för historiografin om svenska judar. Eftersom centret tidigare bedrivit forskning om både nationella minoriteter samt Förintelsen och andra folkmord, var Hugo Valentin en lämplig namnpatron, då han som akademiker arbetade med båda dessa områden.

Orättvis och djupt oroande

För omkring två år sedan beslutade Uppsala universitet att begränsa forskningsområdet inom UHGS och upphöra med finansieringen av studier om nationella minoriteter, vilket har lett till en förändring av dess kompetensområde. Debatten om namnbytet har pågått sedan dess, och i november 2024 fattades beslutet att ge centret namnet Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies. Jag motsätter mig dock starkt påståendet att ett namnbyte skulle vanhedra Valentins arv. Att byta namn på centret förminskar inte Valentins vetenskapliga insatser, hans personliga mod eller hans fasta motstånd mot nazism och antisemitism. Tvärtom betonar ett namn som tydligare speglar centrets fokus – Förintelse- och folkmordsstudier – dess uppdrag och hedrar Valentins engagemang för att belysa dessa viktiga frågor i det svenska samhället.

Att byta namn till ”Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies” bidrar med tydlighet för allmänheten och det internationella akademiska samfundet, underlättar samarbeten och uppmuntrar potentiella studenter att söka sig till våra program. Det nya namnet speglar bättre centrets ämnesmässiga fokus än det nuvarande ”Hugo Valentin-centrum” och säkerställer att dess syfte kommuniceras tydligt.

Jag finner den antydan, om än förtäckt, att beslutet att byta namn på centret skulle vara ”antijudiskt” orättvis och djupt oroande. Som en judisk forskare specialiserad på Förintelsen är jag särskilt bekymrad över Verständigs påstående att centrets fokus på jämförande folkmordsforskning och minnespolitik skulle minska dess fokus på Förintelsens historia och minneskultur. Jämförande folkmordsstudier är ett viktigt tvärvetenskapligt fält som undersöker folkmord i olika sammanhang för att identifiera mönster, orsaker och konsekvenser. Detta tillvägagångssätt berikar Förintelsestudier betydligt genom att erbjuda bredare insikter i dess historiska och samtida relevans.

Mina kollegors breda expertis möjliggör banbrytande forskning och en exceptionellt heltäckande utbildning. Som alumn från masterprogrammet kan jag intyga att utbildningen om Förintelsen vid vårt centrum håller hög kvalitet och går på djupet med dess historia och historiografi.

Med det sagt delar jag Verständigs oro över förlusten av samlad forskning på de nationella minoriteterna vid vårt universitet. Detta är en oroväckande utveckling, och och hoppas att Uppsala universitet återupprättar detta viktiga studieområde i framtiden. 

Matylda Jonas-Kowalik, doktorand, Uppsala universitet

Publicerad Uppdaterad
7 dagar sedan
Demonstration för Palestina. Foto: Adam Ihse/TT

71 organisationer uppmanar facken: Stoppa Israel

”Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra”, skriver 71 organisationer från nätverket Stoppa Israel i ett öppet brev riktat till fack och arbetare i Sverige.

Vi är 71 organisationer som har gått samman i ett nätverk: Stoppa Israel. Vi vill visa palestinierna att omvärlden inte accepterar Israels krigsbrott och ockupation.

Vi skriver nu till er eftersom fackföreningar är och har varit en viktig part när det gäller mänskliga rättigheter. Tiden går och morden på palestinier fortsätter. Vi är personer och organisationer som är förtvivlade över att detta kan fortgå. Sverige importerar och exporterar vapen till Israel, trots att vi kan bli skyldiga till medhjälp till folkmord. Vi kan inte komma undan med att vi inte ser och inte hör.

Det pågår enligt Amnesty ett folkmord i Gaza.

”Det internationella samfundets har i över ett år på ett skamligt och katastrofalt vis misslyckats att pressa Israel att stoppa sina grymheter i Gaza. Detta genom att först fördröja kraven på eldupphör och sedan fortsätta vapenöverföringarna. Detta är och kommer förbli en skamfläck på vårt kollektiva samvete”, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Vi, organisationerna i nätverket Stoppa Israel skrev den 24 oktober till TCO, LO och SACO, samt en debattartikel i Arbetaren, att vi hade följande krav:

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra. Se nedan förslag från palestinska arbetsorganisationer. Vi vill föreslå ett samarbete och eller utbyte för att vi tillsammans ska få stopp på folkmordet. 

Om ni redan har gjort någon insats för Gaza får ni gärna dela med er av den. Om ert fack ännu inte har gjort något av förslagen ovan för Gaza:

Vad är det som hindrar er från att agera?
• Vad behöver ni för stöd för att agera? 
• Har ni gjort något annat? I såna fall vad?

Om ni behöver stöd för att agera – kontakta oss gärna!

Palestinska fack vädjar om hjälp

Ett stort antal palestinska fackföreningar gick den 17 oktober ut med en vädjan till arbetarorganisationer världen över om att göra vad de kan för att stoppa den israeliska krigsmaskinen.

Där stod det bland annat: ”Arbetarorganisationer: Släpp allt ägande i Israel. Avinvestera nu. Varje investering i Israel är ett bidrag till förtrycket av oss.”

Arbetare och fackföreningsmedlemmar: Varje arbetsplats och varje fackförening utgör grogrund för organisering. Mobilisera för att eliminera israeliska investeringar från fackliga pensionsfonder och arbetsgivares portföljer, inklusive partnerskap med medskyldiga företag. Bygg upp gräsrötternas kraft för att kräva att era fackliga ledare pressar regeringarna till ett omedelbart eldupphör.

Arbetare längs vapnens leveranskedjor: Vi uppmanar er att ingripa och störa strömmen av vapen som används i folkmordet, från vapenfabriker till transport och militär forskning. Detta är ingen liten uppgift, men vi behöver dig för att bygga kollektiv kraft för att stoppa vapenhandeln. Det är vårt mest akuta behov.*

Sätt vår befrielsekamp i centrum: Berätta för världen om vår kamp. Vi kämpar för våra liv, för frihet, rättvisa och befrielse. Vi behöver att du i detta ögonblick i historien visar din styrka och förmår gå bortom uttalanden.

Var modiga, ta risker och agera med den skyndsamhet som Israels folkmord kräver!

*Detta är vad Svenska hamnarbetarförbundet  har beslutat om: En så fantastisk handling!: 68 % röstade för blockad av krigsmateriel under pågående krig i Gaza – Svenska Hamnarbetarförbundet

71 organisationer i nätverket Stoppa Israel

Publicerad Uppdaterad
7 dagar sedan

Vem ska få Ottarpriset 2025?

Vem tycker du förtjänar att lyftas fram för sina insatser i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa? Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering!

På flera håll i världen ser vi i dag en tillbakagång för de landvinningar kvinnor gjort vad gäller grundläggande jämlikhet. Som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser. Reaktionära och patriarkala krafter gör gemensam sak i sina försök att frånta flickor och kvinnor – det vill säga halva jordens befolkning – deras rättigheter. 

För att motverka denna utveckling vill Arbetarens redaktion uppmärksamma och främja de som arbetar i Elise “Ottar” Ottesen-Jensens anda. Arbetaren delar därför årligen ut Ottarpriset till en person eller grupp som varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa – präglad av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner. 

Tidigare pristagare är Bita Eshraghi, Ida Östensson, Noorihe Halimi, organisationen QJouren Väst, BB-ockupanterna i Sollefteå, organisationen Inte din hora och den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza. Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och förslag till motivering!

Priset är uppkallat efter Elise Ottesen-Jensen – den frihetliga socialisten, journalisten, sexualupplysaren och kvinnorättskämpen som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. I många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, arbetade hon på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering! Sista nomineringsdag: 31 januari 2025.

Publicerad
7 dagar sedan
Alex Olofsson skriver i sin andra krönika i Arbetaren från Kiruna om DCA-avtalet och militariseringen i norr. Foto: Magnus Fredriksson, Fredrik Sandberg/TT, Montage: Arbetaren

Alex Olofsson:
Ingen nyhet när banan­monarkin blir vasallstat åt USA

Det finns ett gammalt knep för att avgöra hur viktigt ett politiskt skeende är i vårt avlånga land. Ju större skeende – desto mindre debatt och rapportering. Den amerikanska krigsmaktens pågående expandering och basetablering på svensk mark utgör inget undantag.

I det här läget är det svårt att förneka. Ingenting verkar göra svenska politiker så glada som att få gnugga axel med amerikanska högdjur. Så i december för två år sedan när försvarsminister Pål Jonson skrev under det så kallade Defense Cooperation Agreement-avtalet (DCA-avtalet) med amerikanerna hade han ett stort flin i ansiktet. Han såg så lycklig och stolt ut. Som en glad finnspets i husses koppel. Sedan gick det fort. Bara några månader efteråt, i juni 2024, klubbades avtalet igenom i riksdagen. Utan några problem.

Avtalet hade skrivits på utan förvarning. Någon vettig debatt om dess innebörd fick man söka efter med ljus och lykta. Både i riks- och lokalmedia bestod rapporteringen mest av enstaka insändare och krönikor, eller slentrianmässig rapportering utifrån riksdagens pressmeddelanden.

Detta trots att avtalet tillsammans med Natoanslutningen förmodligen utgör det största politiska skiftet i svensk nutidshistoria. Det var alltså ingen större nyhet när bananmonarkin Sverige blev vasallstat åt USA.

Många militärbaser på svensk mark med DCA-avtalet

Många av oss 90-talister fick vårt politiska uppvaknande när vi bevittnade amerikanernas brutala och hänsynslösa krig i Afghanistan och Irak. Vi växte upp med vetskapen om deras tortyrfängelser och folkrättsvidriga invasioner. I skrivande stund har amerikanerna mellan 700 och 800 militärbaser – ingen vet exakt siffra – utspridda över 80 länder. 

DCA-avtalet gör att vi nu med säkerhet kan tillfoga 17 militärbaser på svensk mark till listan. Totalt är sju på samiskt område. Två blir i Norrbotten, varav en utanför min egna hemstad Kiruna. Snart marscherar alltså amerikanska armékängor över hjortronmyrarna. Samebyn Leavas renar kommer få maka på sig och göra plats för både 91:an Karlsson och G.I Joe. Tydligen är det viktigare att de tillsammans får träna på att ha ihjäl människor i vinterterräng – än att djuren ska få beta ostört året om.

Fredsrörelsen har ensamma protesterat

Fredsrörelsen har skrikit sig hes. Men som vanligt är det ingen som lyssnar. Dörren för att amerikanerna kan placera kärnvapen på svensk mark står vidöppen. Vetskapen om brottsligheten som följer med utländska militärbaser löste man på enklaste sättet – straffrihet för amerikanska soldater på svensk mark och givetvis avskrev vi oss rätten att han någon insyn i deras verksamhet på baserna. 

Visst kom Miljöpartiet och Vänsterpartiet med det vanliga knorret när avtalet skulle dunkas igenom i riksdagen. Försiktigt påpekade man att det kändes obehagligt med ett sådant avtal – tänk om Donald Trump tar tillbaka makten. Surt sa räven.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Hamnarbetarförbundets medlemmar har röstat för en blockad av israeliskt krigsmaterial
Beslutet om att vägra lasta israeliskt krigsmateriel togs av en majoritet av medlemmarna i Hamnarbetarförbundet. Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarna varslar om blockad mot israeliskt krigsmateriel


Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad mot att lasta och lossa krigsmateriel till och från Israel. Det här med anledning av det pågående folkmordet i Gaza.

Det var redan innan jul som Arbetaren kunde rapportera om att en majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar röstat för en blockad av israeliskt krigsmateriel. Nu verkställs varslet och blockaden är planerad att påbörjas måndag den 28 januari.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, säger förbundsordförande Martin Berg i ett uttalande på fackföreningens hemsida under tisdagseftermiddagen.

Han fortsätter:

– Redan den 10 oktober förra året bedömde Rädda Barnen att Gaza var den farligaste platsen på jorden för barn, efter att 11 300 identifierade palestinska barn dödats. Vi känner att vi måste göra något helt enkelt.

Förbundet har påbörjat ett arbete med att börja identifiera vilka gods som kommer att innefattas av blockaden.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Brandman i bostadsområdet Pacific Palisades i Los Angeles onsdag den 8 januari 2025.
Foto: Etienne Laurent/TT

Katastrofens mesta offer – en förutsägbar klassfråga

I Los Angeles i Kalifornien flyr över hundratusen människor undan förödande bränder i detta nu. Men hur förvandlas en naturhändelse till en naturkatastrof med förutsebara offer?

När självaste Hollywood-skylten hotas av eldstormar från tre olika jättebränder, och nomineringarna till Oscarsgalan flyttas fram för första gången under dess nästan sekelgamla historia kan man undra om det är en katastroffilmen som blivit verklighet. Svaret är förstås ja.

Men de dramatiska bilderna är inte de första vi sett av förödande naturhändelser – knutna till klimatkatastrofer eller ej – som de senaste decennierna allt mer regelmässigt drabbat människor i länder som Mexiko, Bangladesh, Tjeckien, Haiti och Grekland.

Tsunamikatastrofen 2004

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och den efterföljande tsunamin orsakade omkring 226 000 människors död, och gjorde fem miljoner människor hemlösa. Varje offer var lika viktiga, men i Sverige uppmärksammades framför allt svenska turister som omkom i Thailand, inte lika mycket den restaurang-, och hotellpersonal som arbetade för dessa turister, och andra i lokalbefolkningen som drabbades.

Många svenska överlevande lade i efterhand ner arbete för att stötta den thailändska lokalbefolkningen att återuppbygga området. Men vi har inte hört så mycket om ifall Sveriges myndigheter tagit sin del i ansvaret i gemensam forskning mellan länder kring hur människor kan skyddas från liknande händelser oavsett klass och härkomst.

En analys från 2020 som samlat forskning från 42 europeiska universitet visar att de tre senaste decennierna varit i särklass de mest översvämningsrika i Europa på 500 år. ”Översvämningar tillhör de naturriskfaktorer som förvandlas till naturkatastrofer genom bristfällig samhällelig planering och beredskap”, påpekade forskaren i klimathistoria Dag Retsö (i dag docent i ekonomisk historia) när analysen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature. 

Det är inte svårt att applicera tänkesättet även på jordbävningar och de enorma bränder som härjat regelbundet inte minst i Kalifornien under de senaste åren. 

I Los Angeles skrivs det nu om kända och rika människor som får fly sina hem. Tragedier i varenda fall, förstås, men kanske lite extra jobbigt för den som inte har råd att evakuera sig och sin familj och husdjuren till ett lyxhotell i LA. De som klagar över att försäkringsbolagen för några månader sedan sade upp försäkringarna för de boende i det enorma katastrofområdet hade i alla fall försäkringar. 

Det är inte de rikas fel att medierna helst rapporterar om dem, men det är stötande att de många städare, matleverantörer, chaufförer, djurskötare, trädgårdsmästare, poolskötare, nannies, yogainstruktörer, nagelskulptörer, kockar, väktare, hantverkare och brandmän som servar de rika och kända, och nu är bland de många, i skrivande stund över 100 000, på flykt ignoreras. Kommer dessa att få ta del av ersättningen som nu utlovas för förstörda hem? 

Orkanen Katrina 2005

Den (förutspådda) tropiska cyklonen Katrina drabbade USA:s sydöstra delstater i slutet av augusti 2005 med enorm förödelse och gav eko över världen. Över 1 800 människor omkom och en miljon blev hemlösa.

Staden New Orleans låg under flera meter djupt vatten och stora delar var helt enkelt förstörda. Efterverkningarna slog hårdast mot de fattiga i alla delstater stormen drabbade, varav majoriteten var afroamerikaner. Människorättsaktivister påpekade systematiken i att just dessa grupper drabbades. 

Evakuerade människor utanför en sportarena i New Orleans den 28 augusti 2005. Foto: Dave Martin/TT

Den tidigare presidentfrun, och dåvarande presidenten George W. Bushs mamma, Barbara Bush gjorde ett besök i en arena i sportcentrat Reliant Park i Houston, Texas, dit 24 000 hemlösa evakuerats från Lousiana, med ”barnsängar sida vid sida i en jättestadion där ljuset aldrig släcks och ljudet av gråtande barn inte tystnar”, som tidningen The Nation beskrev det.

”Alla är så överväldigade av generositeten. Och så många här i arenan var ändå underprivilegierade så detta fungerar mycket bra för dem”, utbrast Barbara Bush ”innan hon återvände till sin egen mångmiljonvilla i samma stad”. 

Uttalandet uppmärksammades hånfullt den gången. Två decennier har gått men perspektivet är i stort sett det samma.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Allt fler handelsanställd känner oro över hot och våld på jobbet
Mordet på en butiksanställd kvinna i Botkyrka har chockat branschen, där allt fler känner oro att utsättas för hot och våld. Foto: Christine Olsson/TT

Ökad oro bland butiksanställda efter mordet på Ica Maxi


Efter mordet på den butiksanställda kvinnan i Botkyrka tidigare i veckan växer nu oron bland handelsanställda runt om i landet. Allt fler upplever nämligen en betydligt större otrygghet på jobbet nu än för bara något år sedan, visar en facklig rapport från i höstas.

Det råder chock och sorg i de väldiga lokalerna inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Tisdagskvällens knivattack på en av de anställda, en kvinna i 60-årsåldern som senare avled till följd av sina allvarliga skador, har spätt på den redan ökade oron bland landets butikspersonal.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till anhöriga och arbetskamrater just nu. Ingen ska behöva dö på sitt jobb, säger Martin Nyberg som är vice ordförande i fackförbundet Handels, som organiserar över 150 000 butiksanställda runt om i Sverige.

Enligt övervakningsfilmer inifrån butiken i Botkyrka så ska den misstänkta och nu häktade 26-åringen gått runt inne i affären och sett stressad ut innan han överföll kvinnan med sin kniv. Mannen har erkänt dådet. Och enligt hans advokat, Marcus Lodin, finns bakomliggande problematik kring psykisk ohälsa.

Dagen efter hölls butiken stängd och personalen fick hjälp genom krishantering.

Dådet är dock långt ifrån det första i sitt slag i Sverige och riktar än en gång strålkastarljuset på de handelsanställdas utsatta situation.

Bara under 2024 skedde ett flertal skjutningar på restauranger och köpcentrum i landet. Något som fått arbetsköparorganisationen Svensk Handel att ta fram en särskild checklista för rutiner vid pågående dödligt våld.

Martin Nyberg på fackförbundet Handels. Foto: Camilla Svensk

– Det är arbetsgivarnas ansvar att tillsammans med lokala eller regionala skyddsombud göra bland annat riskbedömningar och där upplever jag att det oftast finns ett gott samarbete. Men när det gäller den här typen av dåd som vi såg i Botkyrka så är det också en samhällsfråga där det gäller att förebygga våldet, säger Martin Nyberg.

Allt fler känner oro för våld

I en facklig rapport från slutet av oktober förra året visar siffror att Handels medlemmar känner en allt större oro för att gå till jobbet på grund av riskerna att utsättas för hot och våld. Vanligast är det bland butikspersonal, som arbetar ensamma, eller på jobb där arbetsmiljön redan brister.

– Den oron vi märker av bland våra medlemmar har gått upp ganska mycket det senaste året. Det är väldigt beklagligt och något vi måste ta på största allvar, säger Martin Nyberg.

Det här har fått Handels att reagera och facket kräver bland annat att arbetsköparna tar ett större ansvar för att arbetsmiljön och säkerhetsåtgärderna inne i landets butiker förbättras.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Jobbstress den vanligaste orsaken till att kvinnor blir sjukskrivna för psykisk ohälsa. Foto: Isabell Höjman/TT

Rekordmånga kvinnor sjukskrivna på grund av stress

Förra året tvingades ett rekordstort antal kvinnor sjukskriva sig på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det framkommer i en lägesrapport från Försäkringskassan. Dålig arbetsmiljö är den vanligaste orsaken. Även unga kvinnor drabbas i ökande grad av jobbstress.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, enligt Försäkringskassans lägesrapport för 2024. Värst drabbade är mödrar i åldern 30 till 39 år.

Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg där risken att utsättas för stress är högre än i andra branscher.

– Samhällets ständiga effektiviseringshets har skett på bekostnad av rätten till ett långt och hälsosamt arbetsliv. Det ser vi inte minst inom kvinnodominerade välfärdsyrken, säger Hanna Gedin, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Hanna Gedin, sitter i arbetsmarknadsutskottet i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. Foto: Agnes Stuber

Hon fortsätter:

− Grejen är att en stor del av den psykiska ohälsan och de stressrelaterade sjukdomar som kvinnor drabbas av på grund av jobbet är någonting som vi skulle kunna förhindra med ganska enkla medel om vi bara bestämde oss för det.

Samma slutsats drar Försäkringskassan i sin rapport och konstaterar att ökningen sker trots att det finns kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas.

Från våren 2019 till våren 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 till 43 500, vilket är en ökning med 25 procent. Det är också en ny högstanivå för sjukskrivningar kopplade till stress.
Kvinnor tar också statistiskt mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

Att stressrelaterade sjukskrivningar på grund av utmattning ökar har varit känt under en längre period.

Dålig arbetsmiljö främsta orsak

Framför allt jobbstress ökar risken för att bli sjukskriven. Kvinnor mitt i livet som upplever jobbrelaterad stress löper en högre risk att bli sjukskrivna under året som följer. Och det är framför allt två stressfaktorer som sticker ut, nämligen brist på inflytande och konflikter på jobbet. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Förra året kom siffror från Försäkringskassan som visar att även andelen unga kvinnor som drabbas av utmattning och påföljande sjukskrivning är högre än någonsin. En oroande trend inför framtiden.

– Sjukskrivningarna går från att handla om kroppen till att handla om psykisk hälsa och hjärnfunktioner, sade Siri Helle, psykolog och författare, till Fempers nyheter i samband med att den rapporten kom.

– Och vi vet att unga som upplever psykiska besvär har fördubblats sedan 1980-talet, och nu när de är i början av arbetslivet och möter dåliga arbetsvillkor så leder det till ännu sämre mående.

Den främsta orsaken till de stressrelaterade diagnoserna och sjukskrivningarna är dålig arbetsmiljö.

– Det är ofta svåra arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken, som ofta är inom välfärden. Kraven ökar samtidigt som man har lägre kontroll över sin arbetssituation och har färre resurser.

Kvinnors ohälsa ett demokratiproblem

Kvinnors ohälsa överlag är i förlängningen också ett demokratiproblem. I en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som kom förra året, är det färre kvinnor som engagerar sig i lokalpolitiken jämfört med män på grund av just ohälsa.

Ohälsa utgör ett dubbelt så stort hinder för kvinnors engagemang i politiken på lokal nivå jämfört med mäns.

– Vi vet att kvinnor sjukskriver sig från sina arbeten i högre grad än män på grund av psykisk ohälsa. Det skulle även kunna spilla över på fritiden och försvårar för kvinnors engagemang, sade Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i samband med att rapporten kom.

Mer resurser till välfärd och sund arbetsmiljö

Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till lägesrapporten för 2024, går det att bryta utvecklingen genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Europaparlamentariker Hanna Gedin (V) säger till Arbetaren att det också måste tillföras resurser.

− En fungerande välfärd med bra arbetsmiljö måste få kosta, den kan inte effektiviseras fram. Vi måste ta oss bort från idén om att samhället har som högsta mål att klämma öret ur varje krona, säger hon och tillägger:

– Det är politikens ansvar att se till att människor har ett jobb att gå till som inte riskerar att göra dem utbrända, sjukskrivna och att dö i förtid.

Hanna Gedin konstaterar också att det är symtomatiskt att kvinnor glöms bort när arbetsrelaterade dödsfall diskuteras.

– I kvinnodominerade yrken ser nämligen döden på jobbet ofta annorlunda ut. Till skillnad från olyckorna inom industrin eller på byggarbetsplatser så sker inte döden plötsligt och därför saknas den också i statistiken. För många kvinnor som drabbas handlar det om långvarig stress, hög arbetsbelastning och uttjänta kroppar, säger hon och fortsätter:

– Över 3 000 personer om året dör i förtid på grund av sjukdomar som är direkt relaterade till stress och dålig arbetsmiljö. Många av dem är kvinnor. Det här är någonting vi pratar alldeles för lite om, avslutar Hanna Gedin.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
En butiksantsälld kvinna på Ica Maxi i Botkyrka söder om Stockholm har dött efter en knivattack
En man i 25-årsåldern greps strax efter attacken där en butiksanställd kvinnan dödades under tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Butiksanställd kvinna mördad i Botkyrka

Kvinnan som dödades på Ica Maxi i Stockholmsförorten Botkyrka under tisdagskvällen var anställd på butiken, enligt uppgifter till Expressen. En man i 25-årsåldern är gripen misstänkt för dådet och händelsen utreds nu som mord.

Det var strax innan 20 på torsdagskvällen som larmet kom. En kvinna i 60-årsåldern hade då skadats svårt vid en knivattack inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Ambulans och polis kallades till platsen och kvinnan fick föras med helikopter till sjukhus där hon senare under kvällen avled till följd av sina svåra skador. Senare under kvällen rapporterade tidningen Expressen att kvinnan var anställd på Ica-butiken där hon mördades.

En man i 25-årsåldern kunde kort efter dådet gripas sedan han övermannats av väktare. Han är nu misstänkt för mord och enligt polisen ska mannen och den mördade kvinnan inte haft någon relation till varandra.

Enligt Expressen misstänker polisen att psykisk ohälsa kan ligga bakom knivdådet.

Dödsfallet är det första i år på svenska arbetsplatser. 

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Den franska grundaren av högerextrema Front National, Jean-Marie Le Pen och hans dotter Marine Le Pen 2010, innan brytningen som gjorde att hon tog över och friserade partiet till mer rumsrent. Foto: Jaques Brinon/TT

Grundaren av högerextrema Front National död

Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen har avlidit efter sex decennier av intensiv politisk verksamhet. Han politiserades som frivillig fallskärmsjägare i efterkrigstidens koloniala bevarandekrig och var fram till sin död aktiv i den högerextrema partirörelse som fått starkt fäste i Europa.

Jean-Marie Le Pen har avlidit, 96 år gammal. Le Pen avpolletterades från det parti han själv grundade 1972, Front National. Det franska högerextrema partiet både vann och förlorade väljare på hans öppet fascistiska, för att inte säga nazistiskt färgade språkbruk. Under Jean-Marie Le Pens ledning var Front National ett parti som gapigt torgförde en patriarkal och moralistisk politik, som återinförande av dödsstraffet och en restriktivare abortpolitik. Till slut blev bland annat hans förminskning av tyska gaskamrar under andra världskriget, och uppmaning till att Frankrike och Ryssland skulle komma överens för att ”rädda den vita världen”, för magstarkt att marknadsföra och han ersattes mot sin vilja 2011 av sin dotter, juristen Marine Le Pen fram till hennes avgång 2021. Brytningen mellan grundaren och partiet blev allt öppnare med åren.

De stora nationella framgångarna för Front National har också kommit efter att Jean-Marie Le Pen avgick. Samtidigt har hans grundpolitik fortsatt svävat över partiet.

Jean-Marie Le Pens politiska övertygelse kom ur erfarenheter som (frivillig) fallskärmsjägare i Främlingslegionen, en stenhårt disciplinstyrd elitkår inom franska armén, i koloniala bevarandekrig som Indokinakriget och Algerietrevolten under 1950-talet. 

Stöttade Sverigedemokraterna

Front National var från början ett populistiskt missnöjesparti som genom träget arbete så småningom växte, från ett parti som snarast väckte beröringsskräck hos andra politiker till några att tvingas ta på allvar. Liksom hos sina framväxande broderpartier i Europa kom de stora framgångarna under sent 1980-tal. Bland annat har partiet stöttat svenska Sverigedemokraterna ekonomiskt under 1990-talet och samarbetat med dem i Europaparlamentet under 2000-talet.

Fokuset på invandringskritik har alltid varit en huvudfråga, och särskilt gentemot utomeuropeisk inflyttning. Det var just dessa folkgrupper som kom från utarmade länder, med rätt att bosätta sig i landet när de forna kolonierna i Afrika och Asien frigjorde sig ett efter ett under efterkrigstiden. Nationalismen, som skulle inge franskfödda medborgare hopp om att få mer av den skakiga statskassan gav så småningom framgång.

Under 2010-talet har partiet närmast fått status som rumsrent. Och den fattiga och underprivilegierade arbetarklassen går inte längre att ignorera. Författaren och sociologen Édouard Louis har i Vem dödade min far (2018) beskrivit logiken i att flera miljoner fattiga fransmän som tidigare röstat på Mitterands socialistparti gick över till Front National – det handlade om ett parti som de upplever ser dem, vilket den intellektuella partiöverklassen inte gjort på många år. 

Arvtagaren, dottern Marine Le Pen kunde efter faderns avgång ”modernisera” Front National, bland annat bytte man namn på partiet 2018 till det mindre aggressivt klingande Rassemblement National (Nationell Samling). Dock har hon till och från fortsatt haft Jean-Marie Le Pens stöd utifrån partiet Comité Jeanne som fadern startade 2016, och som kan beskrivas som ett anti-invandringsprojekt av vitt nationalistiskt märke, och som han ledde fram till sin död den 7 januari 2025.

Publicerad Uppdaterad