På HVB-hem, Hem för vård och behandling, ska barn och ungdomar under 25 år få hjälp och stöd dygnet runt. Men under de senaste fyra åren har över hundra anmälningar om sexuella övergrepp lämnats till berörda myndigheter. Sammanlagt ska, enligt anmälningarna 133 personer ha utsatts, enligt en grundlig kartläggning som Veckorevyn gjort.
– Staten är skyldig att skydda unga som är placerade på HVB-hem. Det är därför dessa hem överhuvudtaget finns. Ingen ska kunna bli utsatt för sexuella övergrepp, varken av personal eller av någon som man bor ihop med, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat som arbetar med sexualbrott till tidningen.
Blir man då utsatt på behandlingshemmet finns det kanske ingen annanstans att ta vägen.
Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat till Veckorevyn
Anmälningarna, som gjorts mellan 2014 och 2018, har rubricerats ”sexuellt utnyttjande av minderårig och/eller person i beroendeställning”. Det yngsta barnet ska bara ha varit fyra år när övergreppet skedde. De vanligaste förövarna är en annan medboende på hemmet, men i närmare hälften av fallen ska det ha varit personal som förgripit sig på en HVB-placerad. Mer än hälften av övergreppen utgörs av våldtäkter som upprepats under en längre period och i de fallen involverar de flesta anställd personal.
– Att bli utsatt för sexuella övergrepp leder ofta till stor skuld och skamkänslor, så många unga vågar inte berätta. Man är så oerhört utsatt på ett HVB-hem. Många är ju där för att det har brustit i hemmiljön och för att de saknar skyddsnät. Blir man då utsatt på behandlingshemmet finns det kanske ingen annanstans att ta vägen, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark till tidningen.
I över 50 fall har personal därefter försökt tysta offren, antingen genom hot eller mutor. Den utsatta situation de boende är i både psykiskt och fysiskt, och jämförelser med sexuella övergrepp generellt, får Silvia Ingolfsdottir Åkermark att misstänka att mörkertalet är stort och att många övergrepp förblir oupptäckta.
Veckorevyns kartläggning visar också att 26 av de totalt 106 anmälningarna inte anmälts till tillsynsmyndigheten IVO, vilket lagen kräver. I 36 fall har dessutom personal eller ledning haft kännedom om övergreppen, men ändå inte anmält. Enligt Socialstyrelsens jurist Hanna Jarvad kan man också märka en skillnad på anmälningsbenägenheten beroende på om hemmen är kommunala eller privata.
– Men nu är det ju väldigt många HVB-hem som är privata och de anmäler i stället upp till den som bedriver verksamheten, till exempel företagets ledning, säger hon till tidningen.
I bara tio av fallen som tidningen granskat har IVO krävt ytterligare åtgärder eller vidare utredning.
– Vi ska kontrollera att HVB-hemmen har utrett som de ska göra, och vidtagit de åtgärder som de ska vidta. Vi gör ingen egen utredning om vad det är som har hänt, utan kontrollerar så att verksamheten själva har gjort en utredning där de hittat orsaker, systemfel, åtgärder och liknande, säger Karin Gunnervik, tillförordnad enhetschef på IVO avdelning Sydväst till Veckorevyn.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr