På fredagen lägger lärare på Stadsmissions Folkhögskola i Liljeholmen i Stockholm ned arbetet under en dag i protest mot lagförslaget som innebär inskränkningar i strejkrätten.
Man kommer inte kunna ingripa mot sexuella trakasserier, diskriminering eller strejka mot omöjliga arbetsvillkor eller arbetsmiljöproblem.
Tania Preste, syndikalistsektionen på Stadsmissions Folkhögskola i Stockholm
Med strejken vill lärarna i den syndikalistiska driftsektionen på skolan sätta fingret på vad de nya förbuden kan medföra. En av de som strejkar är Tania Preste.
– En inskränkning av strejkrätten kommer betyda att demokratiarbetet på arbetsplatserna kommer nollställas. Man kommer inte kunna ingripa mot sexuella trakasserier, diskriminering eller strejka mot omöjliga arbetsvillkor eller arbetsmiljöproblem. De vill ta ifrån oss det starkaste vapen vi som arbetarkollektiv har på en arbetsplats, säger hon.
Inskränkningarna av strejkrätten har processats förhållandevis snabbt från att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) föreslog en utredning för nästan exakt två år sedan. Går allt enligt regeringens planer är nya strejkförbud verklighet om mindre än tre månader.
Med bara Vänsterpartiet som negativt parti i riksdagen tros förslaget passera utan problem.
– På ett sätt blir det sista markeringen att vi använder rätten så länge det går, men det är inte slutet. Arbetarnas fantasi och vilja att kämpa på sin arbetsplats kan man inte ta ifrån dem. Vi kommer att hitta stridsåtgärder som sätter konflikten i centrum trots den här lagen, säger Tania Preste.
Vi kommer att hitta stridsåtgärder som sätter konflikten i centrum trots den här lagen.
Tania Preste, syndikalistsektionen på Stadsmissions Folkhögskola i Stockholm
Något hopp att strejken skulle stoppa förslaget har inte lärarna. Men Tania Preste säger att strejken ändå redan gett resultat innan den startat. På skolan har frågan blivit föremål för både frågor, diskussioner och en frågestund på en gemensam samling.
Enligt Tania Preste har kursdeltagarna varit både intresserade och förstående. Hon säger att till och med rektorn fått erkänna sin förståelse för att sektionen tar frågan på allvar.
– För oss var det målet att spräcka tystnadsbubblan och sakligt få beskriva vad inskränkningarna faktiskt betyder för människor. Att det blir synligt att här finns det en pågående konflikt, säger Tania Preste.
Under fredagen som är utropad som aktionsdag för strejkrätten av nätverket Strike back – försvara strejkrätten, genomförs även strejker bland skolelever och studenter i bland annat Lund, Göteborg och Norrköping. I Stockholm uppmanas elever och studenter att, i stället för dagens studier, delta i en informationsdag med filmvisning.
– Här kan man lära sig vad det kommer att innebära för vår framtid. Unga är i sjukt högre grad osäkert anställda och har det jävligare på sina arbetsplatser, säger Ruben Isberg, en av de som håller i informationsdagen.
Enligt Strike Back har mejl också inkommit från medlemmar inom LO- och TCO-förbund, som trots att deras fack ställt sig bakom inskränkningarna, kommer sjukskriva sig eller delta i flygbladsutdelningar under dagen.
En sådan flygbladsutdelning organiseras av Syndikalistiska Bussektionen 08 i Stockholm.
– Vi ska dela ut flygblad till både resenärer och kollegor vid slussen om varför strejkrätten är så viktig att ha kvar. Det gäller egentligen alla oavsett vilken bransch man jobbar i, säger Sara Westberg från Syndikalistiska Bussektionen 08.
På lördagen arrangerar även nätverket Strike Back en manifestation på Norra Bantorget i Stockholm med tal av bland annat flera förtroendevalda i flera LO- och TCO-förbund.