Johan Apel Röstlund
I den lilla byn Jädraås strax sydväst om Ockelbo i västra Gästriklands mörka skogar kan du åka tåg på gammalt vis. Den sex kilometer långa järnvägslinjen, som sommartid drivs av museisällskapet på orten, är en del av sträckan Dala-Ockelbo-Norrsundets järnväg som bygdes för främst godstrafik i slutet av 1800-talet.
Stationshus och lokstallar står fortfarande intakta och det finns dessutom gott om andra gamla industriminnen i trakten.
Tågen går på söndagar, med extra turer helgen den 20–21 juli. Kring stationen finns även gott om bad- och fiskemöjligheter.
Mer information på www.jtj.org
Axel Green
Om sommarens uppvärmning påminner dig om den globala dito och får dig att snegla mot kärnkraften som lösning på ditt koldioxidsfotavtryck och är nöjd så: börja då för allt i världen inte streama HBO-serien Chernobyl. Den fick i alla fall mig att sluta överväga det sneglandet.
Dessutom är den både välskriven, välspelad och väcker tankar om vad som egentligen hände i Tjernobyl 1986, och hur det påverkat livet här i Sverige.
PS: Det är Stakka Bo som regisserat!
Björn Krogvig
Skaffa en cykel och stick ut på äventyr! Få saker är bättre än att susa genom landskap eller stad med ens egen muskelkraft som motor. Gör saker tillsammans och lär känna några fler att göra det med.
Jona Elings.
Jona Elings
Avkoppling: Åk till Furudal i Dalarna och övernatta i svävande rummet ”Supermåne” på Näsets Marcusgård.
Påkoppling: Åk till Berlin och fira Bauhausåret.
Urladdning: Bidra genom laborationer till sökandet efter 50 olika ord för kvinnors orgasm.
Toivo Jokkala
Res till Berlin med tåg. Om det fortfarande finns bokningsbara platser, efter det lilla uppsving i efterfrågan på klimatvänliga färdmedel som vi sett på sista tiden, är nattågen via Trelleborg–Sassnitz en klockren väg till den tyska (sub)kulturmetropolen. Och Berlin i sig självt är alltid klockrent som resmål.
Låna och läs böcker av Ursula K. Le Guin. Den amerikanska science fiction-författaren som dog förra året har inte bara utmärkt sig som den mest framstående i genren på sin kontinent – hon var också en lysande subtil samhällskritiker och -observatör. Perfekt för hängmattan.
Anna Remmets
Anna Remmets.
Utställning: Kultkonstnären och författaren Chris Kraus (i Sverige mest känd för den moderna klassikern I love Dick) ställer ut sin filmkonst på Galleri Index i Stockholm.
Aktivism: Just nu hotas flera, inte sällan socioekonomiskt utsatta, områden att ombildas till bostadsrätter, bland annat i Vällingby i Stockholm, där undertecknad bor. Att gå samman för att rädda det som är kvar av allmännyttan känns därför akut. Organisationer som driver dessa frågor är bland annat Nätverket Rädda hyresrätterna och Ort till ort. Aktiviteter planeras också till Järvaveckan i Stockholm i mitten av juni.
Att läsa: Med anledning av ovanstående: Renovräkt av Dominika Polanska, Sarah Liz Degerhammar och Åse Richard. Sedan tycker jag att sommarledigheten är en utmärkt tid för att bekanta sig med den marxistiska feministen Silvia Federici, som tidigt skrev om reproduktivt arbete.
Tommy Sundvall.
Tommy Sundvall
I Malmö firas kultfilmen Quadrophenia 40 år den 5 juli, filmen där bland annat Sting är med, och Malmö Scooter Club firar detta med att visa den på storduk, med quiz och fest, den 6 juli klockan 20–04 i Folkets Park
Är man i Stockholm har Nordiska museet en väldigt spännande utställning om brittiskt mode och hur det påverkat oss i Sverige, inte sällan med stark arbetarklassförankring och funktionsplagg: British så in i Norden.
Ska man lyssna på en podd så ska man lyssna på Apans Anatomi som ganska nyligen kommit med ett nytt avsnitt:
soundcloud.com/apansanatomi.
Josephine Askegård.
Josephine Askegård
Se på SVT Play: Vera. Alla fyra säsonger av serien om den knarriga kommissarie Vera Stanhope som verkar i grevskapet Northumberland mot skotska gränsen finns att se, och de är en njutning. Den som roats av Morden i Midsommer vaknar till av en skarpare huvudperson och mer samtida problematik. Brenda Blethyn äger sitt team. Till den 25 oktober.
Odla. Fröbomber, en chili i fönstret, ett tjuvskott vid semestervattning hos faster eller delad odlingslott med några vänner. Det finns nästan alltid möjlighet att starta en liten odling. Att få se det spira som ur ingenting är läkande, inspirerande och ofta en inkörsport till grövre verksamhet i branschen.
Axel Andersson
Axel Andersson.
Under sommaren 2019 finns det inget viktigare att göra än att uppsöka Youtube och se samtliga avsnitt av den brittiska tidningen The Guardians serie Anywhere but Westminster. Ett anti-episkt tidsdokument av John Harris och John Domokos om hur ett politiskt system och en offentlighet har slagits i spillror av en populism understödd av digital plattformskapitalism (ett öde som Storbritannien inte är ensamt om). Harris och Domokos vandrar i övergivna stadskärnor och ligger alltid steget före sina kollegor. Tusen artiklar om Brexit har inte lyckats säga mer än dessa fyrtio kortavsnitt om hur högern kapade periferins ursinne.
För att motverka politisk depression går det att med fördel med inspiration från den egenartade brittiska socialismen, som ofta idealistiskt sätter ett likhetstecken mellan det vackra och det rätta, att lyssna på polyfont körverk från öarna. Varför inte William Byrds Mässa för fem röster från slutet av 1500-talet? Kanske är det bara verklighetsflykt på änglavingar, men det kan behövas.
Anna Jörgensdotter.
Anna Jörgensdotter
Blå tåget eller Norrtåget! En kan åka utan att ens ha nåt mål, så himla trevliga tåg.
Serien When they see us på Netflix, skrämmande tydligt om rasism.
Plus att boken Pleasure Activism av adrienne maree brown är full av goda råd, för alla årstider!
Per Anders Svärd
Sommaren är bara en klibbig och obekväm transportsträcka mot en tid då man äntligen kan få något gjort igen. Det enda rimliga är att försöka undvika den genom att komma riktigt långt bort. Allra bäst är förstås att dra igång en rollspelskampanj i en helt annan värld. Folk kan snacka, men faktum kvarstår: genrer som fantasy, rymdopera och postapokalyps är objektivt sett mycket häftigare än ”svensk sommar”. Kolla in svenska Fria Ligan eller besök DriveThru RPG på nätet för oändliga mängder äventyr i pdf-format. Dra sedan ihop några kompisar och kör.
Per-Anders Svärd.
Om alla du känner har åkt bort så får det bli superhjälte-tv i stället. Bäst just nu är Legion, Doom Patrol och Titans (i den ordningen).
Om familjen eller någon annan borgerlig institution tvingar dig att lämna bredbandsräckvidden, se åtminstone till att ta med dig Scott Hawkins The Library at Mount Char. Tänk Neil Gaiman på steroider eller Narnia baklänges så kommer du i närheten av denna makalösa bok om tolv föräldralösa barn och ett bibliotek större än världen.
Glöm inte heller att förbereda socialismen under sommaren, till exempel genom att läsa Hardts och Negris Samling eller Bhaskar Sunkaras Det socialistiska manifestet (båda nyutkomna på Tankekraft förlag).
Daniel Lindvall
Belgian Noir kallas ibland den nya vågen belgiska kriminalserier som dykt upp på senare år. Ofta utspelar de sig på landsorten mot en fond av avindustrialisering, kris och korruption. På Netflix hittas La Trêve,Tabula Rasa, Hotel Beau Séjour och belgisk-franska Black Spot, lite av en Twin Peaks i Ardennerna. På SVT går just nu andra säsongen av mer urbana Salamander. Dramatik för många regniga sommardagar.
Daniel Lindvall.
Svensk noir är bäst i bokform och Martin Holméns trilogi om bögen, boxaren och indrivaren Harry Kvists eländiga äventyr i 1930-talsdepressionens Stockholm är kanske de bästa kriminalromaner som skrivits i vårt land: Clinch (2015), Nere för räkning (2016) och Slugger (2017). Funkar lika bra för regn som för solsken.
Ingen debunkar liberal popekonomi bättre än Jason Hickel, antropolog med rötterna i Swaziland. På sin blogg jasonhickel.org förintar han löpande de dumheter som vill få oss att tro att de flesta som dör av undernäring i Pakistan eller fryser ihjäl på parkbänkar i Sverige i själva verket inte alls är fattiga, eftersom de har mer än 18 kronor om dagen att röra sig med. I sommar tänkte jag passa på att läsa hans bok The Divide, en historia över den politiskt skapade – och räknat i kronor och ören alltjämt växande! – ojämlikheten mellan Nord och Syd från Columbus till våra dagar.
Julia Lindblom.
Julia Lindblom
Under svala och heta sommarnätter sitter det inte fel med ett eller två glas vin. Och det är väl inget konstigt med det, bara det att det är lätt att glömma bort varifrån vinet vi köper kommer. I sin bok Sydafrikanskt vin – En annorlunda vinbok, som kom ut på Federativs förlag i våras, granskar författaren, facklige aktivisten, tidigare systembolagsarbetaren och Arbetarenkrönikören Emil Boss arbetsvillkoren bakom flera av Systembolagets storsäljare, och vilken roll svensk import spelar för lantarbetare i Sydafrika.
Det är en bok om människorna som arbetar med vinet, men den handlar också om facklig kamp och organisering. Bokens framsida föreställer ett vinglas mot bakgrunden av en klarblå himmel, men på närmare håll syns sprickor i glaset. Jag rekommenderar alla att läsa denna bok i sommar!
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr