Kollektivavtalsfacken har börjat ladda för nästa års avtalsrörelse, men även arbetsköparna
I ett pressmeddelande listar nu Svenskt Näringsliv vad de vill ha med sig när dammet skingras. De flesta av målen på listan gäller lönerna.
– Med en klok lönebildning slår vi vakt om Sveriges konkurrenskraft. Därför eftersträvar de privata arbetsgivarna lönenivåer, flexibilitet och långsiktighet som värnar konkurrenskraften, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i pressmeddelandet.
Vad som är att betrakta som klok lönebildning tenderar ju att skilja sig åt mellan fack och arbetsköpare, men här är i alla fall arbetsköparnas tolkning:
- Löneökningarna måste begränsas, slår organisationen fast. Detta eftersom de förutspår att företagen framöver inte kommer kunna öka sin produktivitet i samma uträckning som de senaste åren.
- Lägstalönerna måste sänkas. Sverige har enligt Svenskt Näringsliv ”Europas högsta ingångslöner.” Enligt organisationen måste de vara på en nivå ”så att arbetsmarknaden breddas och trösklarna till arbete sänks.” Hur låg den nivån är i förhållande till dagens specificeras inte.
- Löneskillnaderna måste öka. Sverige har den mest sammanpressade lönestrukturen i OECD, skriver Svenskt Näringsliv, och det menar de inte är bra. Lägger man därtill på höga skatter så minskar det företagens möjlighet att ”motivera” och behålla anställda, anser arbetsköparorganisationen. Löneökningar vid sifferlösa avtal ”ska göras av företaget” – därför måste garantier för minsta löneökning bort ur sifferlösa avtal, och bort måste även generella löneökningar, att samma löneförhöjning ges till en större grupp, anser arbetsköparorganisationen.
- Utöver rena lönefrågor måste även kontrollen över arbetstiden öka. Ett av målen i nästa avtalsrörelse är därför fler möjligheter för privata företag att öka inhyrning via bemanningsföretag. Men även direktanställda måste bli mer anpassningsbara. Detta bör, enligt Svenskt Näringsliv, ske genom mer oregelbunden arbetstid, fler visstidsanställningar och ”ökat utrymme för övertid”.
”Ökat utrymme för övertid”.
Svenskt Näringsliv i sitt pressmeddelande
Arbetsköparorganisationens vd tar också i pressmeddelandet tillfället i akt att kommentera den pågående debatten inom LO om huruvida Industriavtalet även i fortsättningen ska styra resten av arbetsmarknaden.
Som Arbetaren rapporterat har 6F-facken under flera år kritiserat modellen och hävdat att den genererat för låga löneökningar och misslyckats med att utjämna löneklyftor. Men modellen har i alla fall Svenskt Näringslivs fortsatta stöd och 6F:s nya förslag på en alternativ modell ger vd:n inte mycket för.
– Det finns ingen alternativ förhandlingsmodell som på ett bättre sätt verkar för en lönebildning som ökar konkurrenskraften. Den ordnade lönebildningen med industriavtalet har varit en förutsättning för reallöneökningar, säger Jan-Olof Jacke i pressmeddelandet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr