Poesins betydelse för världens fortskridande ska inte överdrivas, och är det politisk skillnad man vill göra är det alltid bättre att bli socialarbetare, lärare eller infiltratör på Migrationsverket än poet. Men eftersom jag älskar poesin så mycket inbillar jag mig att den åtminstone är lite, lite viktig. Den tesen har era mejl, kommentarer och synpunkter under sommaren varit ett stöd för.
Lagom till poesiskolans sista avsnitt, och bland det sista jag skriver här på ett tag, vill jag alltså säga tack för all respons – hoppas att ni läser nu också!
Var ni hittar denna läsning ska vi prata om nu.
Spontant tycker jag att den bästa poesikranen är biblioteket. Att kunna bläddra, impulslåna och läsa koncentrerat är omistligt, och jag vet att åtminstone mitt lyrikintresse hade sett annorlunda ut om inte biblioteket erbjudit just denna möjlighet.
Med det sagt är det stor skillnad på bibliotek och bibliotek. I Stockholm är utbudet tämligen skralt på snart sagt alla kommunala bibliotek utom Stadsbiblioteket, och förmodligen ser det likadant ut i resten av landet. Men som tur är går det nästan alltid att hitta något. Och egentligen är det väl bara det man behöver för att kunna leta sig vidare – en bok, en ingång, någonstans att börja.
Antikvariat och specialiserade bokhandlar är andra utmärkta källor till poesi. Där finns både ett visst utbud och kunnig personal som kan tipsa. Bokhandelskedjorna har i bästa fall Tranströmers samlade i pocket, i sämsta fall inget alls – det skulle vara om en poet undantagsvis fick Nobelpriset. Däremot är de stora internetbokhandlarna ofta bra, även om de är Mammons hantlangare.
Internet är givetvis internet. Kolla på engelskspråkiga sidor som Poetry Foundation och UbuWeb, eller läs nättidskrifter – i Sverige finns Ett lysande namn, Floret och de numera nerlagda Läcker och Fikssion. Några fysiska tidskrifter som publicerar både ny och äldre poesi är Ord & Bild, Lyrikvännen, OEI, Glänta, Kritiker, Karavan, Ordkonst, Kris och kritik, Tydningen och Provins.
Men var får man nya tips? Är det nyskriven poesi du vill åt är kultursidornas kritikavdelning en given startpunkt. Mycket faller dock under radarn, så därför är det klokt att hålla koll på utgivarnas egna hemsidor. Förlag som Orosdi-Back, OEI editör, CLP Works, Irrlicht, ellerströms, Drucksache, Lejd, Black Island Books, Glas, Dockhaveri, Ett av Sveriges största förlag och Autor får tyvärr inte alltid sina volymer recenserade, även om det allt som oftast vore befogat.
Vill du ha äldre tips, eller veta mer om poesi i allmänhet, tror jag att det faller sig naturligt för den som försöker. Hittar du bara en poet du gillar kan du också hitta flera. Läs på Wikipedia, googla runt, fråga folk som verkar ha koll – kanske har din nya favoritpoet översatt eller arbetat med andra författare? Ingår eller ingick den i någon tydlig gruppering? Vilka andra ges ut av samma förlag? Och så vidare, och så vidare.
Alla namn och termer kan göra att poesin verkar oöverskådlig. Det är den tyvärr inte. Men jag hoppas att den blir det, inte minst genom att nya läsare tillkommer. Den bollen ligger nu hos dig.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr