I rapporten skriver Unicef att det finns ett motstånd mot vad som betraktas som en ”västerländsk utbildning”, i synnerhet för flickor, i samband med många av de konflikter som rasar i regionen. Resultatet blir att elever, lärare och andra som arbetar inom skolväsendet förvandlas till måltavlor. Enligt Unicef handlar det om ett våld som dessutom har förvärrats i Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Mali, Niger och Nigeria.
Av alla skolor i regionen som har tvingats stänga ner sin verksamhet – sammanlagt 9 272 enligt Unicef – ligger nästan hälften i nordvästra och sydvästra Kamerun. Där har 4 437 skolor tvingats stänga, vilket lämnat över 600 000 elever utan möjlighet att gå i skolan.
Mellan april 2017 och fram till juni i år stängde även allt fler skolor sin verksamhet i Burkina Faso, Mali och Niger på grund av våld – sammanlagt drygt 3 000 skolor. Även i Centralafrikanska republiken har allt fler skolor tvingats stänga.
Medvetna attacker och ständiga hot mot skolor – som är själva grundvalen för fred och välstånd – har lagt en mörk skugga över barn, familjer och befolkningar över hela regionen.
Charlotte Petri Gornitzka, vice ordförande Unicef
Unicefs vice ordförande Charlotte Petri Gornitzka återvände nyligen från Mali, där hon på egen hand bevittnat hur våldsamheterna slår mot barnens skolgång.
– Medvetna attacker och ständiga hot mot skolor – som är själva grundvalen för fred och välstånd – har lagt en mörk skugga över barn, familjer och befolkningar över hela regionen, säger Charlotte Petri Gornitzka.
Globala koalitionen för att skydda skolor från attacker, GCPEA, som är en koalition av internationella människorättsorganisationer, uppger att man under de senaste fem åren har dokumenterat hela 14 000 attacker mot skolor i 34 olika länder. Koalitionen menar att det finns en systematik i det våld som utövas av olika väpnade grupper.
I våras publicerade GCPEA en rapport om de attacker som genomförts mot hundratals skolor i regionen Kasai i centrala Kongo-Kinshasa. Rapporten bygger på ett stort antal intervjuer med flickor och skolpersonal, och där framkommer det att väpnade grupper i samband med attackerna våldtagit både kvinnliga elever och lärare. Vissa flickor ska dessutom ha förts bort av de väpnade grupperna.
Unicef påpekar att elever som tvingats sluta skolan utsätts för betydligt större risker, bland annat för att rekryteras av väpnade grupper. Flickor löper samtidigt en högre risk att giftas bort redan som barn, och därmed ökar också risken för att de ska bli gravida alldeles för tidigt, vilket utgör ett hot mot deras liv och hälsa.
Unicef uppmanar alla regeringar och stridande parter i västra och centrala Afrika att agera för att sätta stopp för attackerna mot skolor och i stället stötta skolväsendet. FN-organet uppmanar dessutom regionens länder att underteckna och arbeta för att leva upp till en deklaration om att skapa säkra skolor, vilken uppmanar till ett brett politiskt stöd för att skolor ska kunna fortsätta med verksamheten även i samband med väpnade konflikter.
Unicefs regionchef för västra och centrala Afrika, Marie-Pierre Poirier, säger att det sammanlagt finns fler än 40 miljoner barn i åldern mellan 6 och 14 år i regionen som inte kan utnyttja sin rätt att gå i skolan.
– Det är avgörande att regeringarna och deras partners arbetar för att skapa en mångfald av möjligheter för en utbildning av hög kvalitét, understryker Marie-Pierre Poirier.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr