– Omtanken om vattnet måste börja med barnen, säger, Alejandra Rodríguez, vars son går i en skola i byn Samo Alto som ligger vid Anderna i den lilla kommunen Río Hurtado.
Regionen är halvtorr och här har rent vatten sedan länge varit en bristvara.
Skolrektorn Omar Santander visar ett antal skolor i området som ingår i satsningen, där man även fått hjälp av studenter vid en teknisk högskola att bygga vattenfilter.
– Förr var floden Hurtado generös med vatten, men numera har den bara tillräckligt med vatten för att vi ska kunna bevattna våra grödor då och då. Och människor strider om vattenrättigheterna, berättar Omar Santander.
Vid skolan i Samo Alto lagras regnvatten, medan lätt nedsmutsat vatten renas med hjälp av filtreringsanläggningen. I en damm har skolan samlat fem tusen liter vatten.
De vuxnas vanor härstammar från den tiden då det fanns en större tillgång på vatten.
Omar Santander, skolrektor
Återbruket har lett till kraftigt minskade månadskostnader för vattenkonsumtionen. Men Omar Santander menar att det viktigaste med projektet är att skolbarnen fått ökade kunskaper.
– De vuxnas vanor härstammar från den tiden då det fanns en större tillgång på vatten. Eleverna hjälper till att öka kunskaperna inom sina familjer. Och vi vill att omtanken om miljön ska bli livslång, säger Omar Santander.
Eleven Admalén Flores, som är 13, säger att de tomater som man skördar på skolan med hjälp av det lagrade eller renade vattnet är godare än andra, medan en annan skolelev, Alexandra Honores, som också är 13, berättar att hon fått sin morfar att också återanvända sitt vatten.
Satsningen inleddes för tre år sedan på en grundskola i El Guindo som ligger strax utanför staden Ovalle. Det var då skolans rektor Patricio Bórquez och naturkunskapsläraren Gisela Jaime inledde ett projekt för att rena vatten. De började även plantera träd och traditionella grödor som var lämpade för den torra miljön i kommunen, som har 111 000 invånare.
– Projektet inleddes eftersom det inte fanns någon vegetation, berättar Gisela Jaime.
I dag renar man åtta tusen liter vatten i månaden vid skolan. Tidigare var skolan omgärdad av ett dåligt rykte. Men Patricio Bórquez säger att man har lyckats vända utvecklingen.
– Utbildning om miljökunskap ger livslånga kunskaper. Vår skola ansågs ha stora problem med drogmissbruk. Men i dag är vi kända som den skola i Ovalle som erbjuder flest olika program, och vi kom på tredje plats inom ämnet naturkunskap.
Nicolás Schneider, som grundat organisationen Un Alto en el Desierto berättar att man har räknat ut att en miljon liter vatten har renats av de landsbygdsskolor som engagerats i projektet. Han berättar att vattenbristen är mycket stor i regionen, som ligger i utkanten av Atacama-öknen och där stora områden marker har utsatts för erosion.
Experter menar att klimatförändringarna har lett till att nederbörden har minskat i regionen, samtidigt som det regn som väl faller ofta kommer i form av skyfall.
Samtidigt arbetar studenter vid Ovalles tekniska högskola, under ledning av professor Eduardo Leiva, med att utforma en vattenfilteranläggning som ytterligare ska effektivisera reningen.
Den prototyp som tagits fram renar vattnet från handfaten vid de toaletter som används av den tekniska högskolans 1 200 studenter. Vattnet används sedan för att bevattna tre områden. Liknande filter kommer snart att installeras i åtta landsbygdsskolor i Ovalle.
Studenten Duan Urqueta berättar för att man samlade in vatten från ett flertal orter i samband med utvecklingen av det nya filtret.
– Vi använde oss av det smutsigaste vattnet för att testa filtret som vi byggt här på skolan med hjälp av återvunnet material. Förra året vann vårt filter första priset vid en vetenskapsmässa i staden La Serena, berättar han stolt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr