Mellan hopp och förtvivlan i Tunisien

I industristaden Sfax i östra Tunisien. Till storlek och folkmängd i nivå med Malmö. 

Svetten lackar. En påträngande värme. I lokalens mitt gräddas makrouna, rougag, muffins och baguetter från morgon till kväll i fyra stora brödugnar. Det här är Akram Amouris domäner. För några år sedan tog han över familjebageriet efter sin far som valde att gå i pension. 

Företaget går relativt bra. I Tunisien är brödet heligt och ingår i alla måltider. 

Samtidigt är det en av få livsmedelsprodukter där priset inte skjutit i höjden de senaste åren, förklarar Akram Amouri och fortsätter:

– Den där stoltheten som jag kände över att vara tunisier när vi skickade iväg Ben Ali lade sig snabbt. Priserna har skenat. Mycket annat också för den delen. Du behöver inte vara politiskt insatt för att se klyftorna i samhället, den ekonomiska kollapsen och människors frustration. Frågan är vart i helvete vi är på väg.

Inflationen i Tunisien fortsätter att skena, och priserna på råvaror som kött, frukt och grönsaker går i genomsnitt upp med mer än 10 procent per år medan lönerna ligger kvar där de är. Den genomsnittliga arbetslösheten i Tunisien har legat på 15,4 procent efter Jasminrevolutionen, som resningen 2011 kom att kallas i Tunisien. Före 2011 låg den siffran på 13 procent. Detta enligt CEIC, ett företag som specialiserat sig på att ta fram data över världens länder. Utöver arbetslösheten lider landet av ekonomisk stagnation och en skev handelsbalans. Utlandsskulderna har stigit till skyhöga nivåer – förra året motsvarande 71 procent av landets bruttonationalprodukt enligt det tunisiska finansdepartementet. 

– Bröd har folk fortfarande råd att köpa. Det är tur för mig och min familj, säger Akram Amouri.
– Bröd har folk fortfarande råd att köpa. Det är tur för mig och min familj, säger Akram Amouri. Foto: Andreas Irebring

Främst rör det sig om två stora lån från den Internationella valutafonden, IMF, år 2012 och 2016 på totalt 2,8 miljarder dollar. Lån som Tunisien kände sig pressade att ta för att få ordning på sin ekonomi med få andra realistiska alternativ på bordet, och utan möjlighet att förhandla fram sina egna villkor. IMF har bland annat krävt att Tunisien ska reducera sitt budgetunderskott genom att implementera en åtstramningspolitik med anställningsstopp och frysta löner inom den offentliga sektorn och att höja skatterna på allt från mat och hyresbostäder, till bensin och telefonkort. 

Det har slagit hårt mot en stor del av Tunisiens befolkning. Vissa har reagerat med apati. Andra med ilska. Visst, Tunisien är en demokrati numera, men det är ingen check som du kan lösa in på banken, säger Tawfik Jelassi, professor i företagsekonomi på Mediterranean School of Business i Tunis. 

Berges Du Lac i Tunis. Ett polderområde som började byggas på Lac De Tunis, den naturliga och medelhavsblåa lagun som separerar Tunis från just Medelhavet, på 1980-talet. 

Här ligger Mediterranean School of Business. En glas- och stålkonstruktion där glasets färg ger förnimmelser av marint. 

På skolans gårdskafé är det rökfritt. Troligtvis en av få platser i Tunisien där det är just det. Tawfik Jelassi korsar sina händer och lägger dem på det svarta träbordet bakom en liten kopp turkiskt kaffe i keramik.

– Det här landet är i behov av stora ekonomiska och politiska reformer. Politikerna måste verkligen ha viljan att förändra Tunisien i grunden i stället för att endast se till sitt eget, säger Tawfik Jelassi och tillägger:

– Tunisien lider av nepotism, korruption och en  diskrepans mellan regeringens intentioner och landets verkliga tillstånd. Det är en ond cirkel som måste få ett slut. 

– Tunisien lider av nepotism, korruption och en disk­­re­pans mellan regering­ens intentioner och landets verk­­liga tillstånd. Det är en ond cirkel som måste få ett slut, säger Tawfik Jelassi, professor i företagsekonomi på Mediterranean School of Business i Tunis.
– Tunisien lider av nepotism, korruption och en disk­­re­pans mellan regering­ens intentioner och landets verk­­liga tillstånd. Det är en ond cirkel som måste få ett slut, säger Tawfik Jelassi, professor i företagsekonomi på Mediterranean School of Business i Tunis. Foto: Andreas Irebring

Tawfik Jelassi fördjupar sitt resonemang genom att dra några exempel. Han nämner bland annat de 600 000  personer som i dag är anställda inom den offentliga sektorn i ett land med runt 11 miljoner invånare. Enligt Tawfik Jelassi är den offentliga sektorn synonym med ineffektivitet och fylld till brädden med folk som inte behövs där, samtidigt som den kostar enorma summor pengar i löneutbetalningar. 

En stor del av människorna som trodde att Jasminrevolutionen skulle förbättra deras liv i grunden har i dag tappat hoppet.
Tawfik Jelassi, professor i företagsekonomi på Mediterranean School of Business i Tunis

– Vi har en herrans massa clowner inom politiken som gett sig in där av den enkla anledningen att de vill sko sig själva. Det sänder ut helt fel signaler till landets befolkning. Alldeles för mycket pengar hamnar i fel fickor i dag. Pengar som borde investeras där de behövs som mest, säger Tawfik Jelassi innan han tar till orda på nytt:

– En stor del av människorna som trodde att Jasminrevolutionen skulle förbättra deras liv i grunden har i dag tappat hoppet. Många tunisier är i dag villiga att ta risken att sätta sig i en gummibåt och korsa Medelhavet. Vad säger det dig om vilken situation Tunisien är i?

Färjan som målats i en sliskig grön färg på på skrovets insida är fullastad med bilar och passagerare på väg till Kerkennah. En ögrupp 20 kilometer från kuststaden Sfax. Ögruppen är känd för att vara den enda platsen på jorden där fiskare kan äga en bit av havet. Fiskarna i Kerkennah använder sig av en unik fisketeknik som kallas charfia där de genom att nyttja speciellt konstruerade fällor fångar fisken levande. Ebb och flod, lågvatten och högvatten är en viktig del i fiskemetoden, men på senare år är det inte bara fiskbestånd och turister som lockats till ön. 

I september förra året dog över 100 migranter när båten de färdades i sjönk i Medelhavet strax utanför Kerkennah. I juni samma år hade 46 andra migranter gått samma öde till mötes på mer eller mindre samma plats. Samtidigt har 4 500–5 000 tunisier lyckats ta sig till Europa varje år sedan 2016. Många av dem startade sin resa på just Kerkennah. 

Passagerarfärgan från Sfax till Ker­kennah som skymtar i horisonten.
Passagerarfärgan från Sfax till Ker­kennah som skymtar i horisonten. Foto: Andreas Irebring

Ouled Kacem. Några butiker, en restaurang och ett par kaféer. Det är allt den lilla byn består av. Under ett träd sitter ett gäng killar och svalkar sig och äter smält choklad från en Kit Kat-förpackning. 

– Vi väntar på att lämna. När vi får besked om att det är dags, då drar vi, säger Sedki Triki.

Hans vänner Bilel Yhia och Marouan Arbi nickar instämmande. Sedki Treki berättar att de varit på Kerkennah i flera veckor och att de beslutat att försöka ta sig till Italien tillsammans med hjälp av en smugglare som de redan betalat en stor del av sina sista besparingar till. Varifrån i Tunisien de ursprungligen kommer ifrån vill ingen av dem berätta. 

I avvaktan på beskedet som de alla väntar på sover de utomhus, eller i övergivna hus lite varstans på huvudön Sharqi. Sedki Treki menar att ortsbefolkningen är fullt medvetna om i vilket syfte de är där: 

– De bryr sig inte. Jag tror att de har vant sig vid synen av migranter på Kerkennah som gör sig redo för att ta sig till Europa.  Varför skulle de bry sig när inte ens myndigheterna bryr sig? Det enda stället på ön där det finns polis och myndigheter är i hamnen. Vad som händer på resten av Kerkennah tror jag att de struntar i. 

Marouan Arbi fyller i:

– Men det är ju bara skönt för oss på sätt och vis när vi inte behöver se oss om över axeln hela tiden. Samtidigt är vi ju tunisier och är inte här olagligt. Men polisen ska du aldrig lita på. 

Al-Jorf på Kerkennah. En plats fylld av sand, plast i buskagen och på slänterna övergivna hus. Men platsen har för många blivit ett hopp om ett bättre liv i Europa – härifrån har nämligen många migranter tagit sin tillflykt med sikte på Italien.
Al-Jorf på Kerkennah. En plats fylld av sand, plast i buskagen och på slänterna övergivna hus. Men platsen har för många blivit ett hopp om ett bättre liv i Europa – härifrån har nämligen många migranter tagit sin tillflykt med sikte på Italien. Foto: Andreas Irebring

Många har ju dött när de har försökt att ta sig från Tunisien över Medelhavet. Det är inget som oroar er?

– Jag är ung, men det finns inget för mig i Tunisien. Jag är levande död här och har ingenting mer att förlora, säger Sedki Treki.

Hans vänner Marouan Arbi och Bilel Yhia nickar instämmande:

– Tunisiens politiker har pissat på oss unga alldeles för länge nu. Jag har slutat hoppas på att det någonsin ska bli bättre.

Minibussarna i Tunisien kör efter en oregelbunden tidtabell. Bussarna lämnar helt enkelt endast när bussens åtta säten är fyllda. Till slut rullar vi ändå ut från bussstationen i Sfax, lämnar Medelhavet bakom oss och rör oss mot Tunisiens inland. Landskapet förändras. Olivlundar och citrusträd byts snabbt ut mot grus, kaktusar och tåliga mesquitebuskar. Tre timmar senare anländer vi till Sidi Bouzid – en på ytan småsömnig stad med ungefär 120 000 invånare. Men skenet bedrar.

Det var i december 2010 som de lokala myndigheterna beslagtog Mohammed Bouazizis fruktkärra. Förtvivlad och förödmjukad valde den 26-årige frukthandlaren att hälla bensin över sig själv och tända på. Händelsen blev startskottet på de protester som senare skulle sprida sig som en löpeld över hela landet. Diktatorn Zayn al-Abidin Ben Ali försökte stävja protesterna med våld men utan att lyckas. Den 14 januari 2011 valde han slutligen att lämna landet. Han lever i dag i exil i Saudiarabien.

På ett kafé i centrala Sidi Bouzid sitter Neji Affi tillsammans med sin son Kholed Affi och dricker kaffe under en markis. Hemmahörande i staden deltog de båda i protesterna med en förhoppning om att Tunisien skulle komma att ändras, skakas om i grundvalarna. 

– I dag önskar jag att den så kallade revolutionen aldrig hade ägt rum. Om jag ska vara ärlig önskar jag att Ben Ali kom tillbaka till Tunisien. Jag var mer fri då, trots att vi levde i en diktatur, än vad jag är nu, säger Kholed Affi och fortsätter:

– Jag arbetar som frisör och innan revolutionen gick det att försörja sig. Nu överlever jag knappt på de pengar som jag tjänar. Tänk dig då hur det är för alla som går arbetslösa? 

Far och son Neji och Kholed Affi hoppades att Jasmin­revolutionen skulle leda till ett bättre liv i Tunisien. Men deras egna förhopp­ningar har grusats och misstron mot landets nya styre är påtaglig.
Far och son Neji och Kholed Affi hoppades att Jasmin­revolutionen skulle leda till ett bättre liv i Tunisien. Men deras egna förhopp­ningar har grusats och misstron mot landets nya styre är påtaglig. Foto: Andreas Irebring

Arbetslösheten, särskilt bland unga akademiker i de eftersatta regionerna, sägs ligga på över 30 procent. Men det är svårt att få tillgång till säkra siffror. Även officiell statistik måste tas med en nypa salt.  Men med exakta siffror eller ej, känner sig en stor del av landets unga marginaliserade och utan tro på framtiden. Och missnöjet går att ta på i Sidi Bouzid. I april i år gav sig runt 5 000 människor ut på stadens gator för att protestera mot just marginalisering och försämrade livsvillkor. 

Neji Affi som hela tiden suttit och nickat instämmande under konversationen gång fyller i där sonen Kholed Affi slutar:

– Jag var med i protesterna mot Ben Ali för att kämpa för hans och hans generations framtid, säger Neji Affi och pekar på sin son innan han fortsätter:

– Jag blev nästan skjuten av Ben Alis poliser på kuppen. Men tyvärr breder missnöjet ut sig på nytt i Sid Bouzid. Det vi kämpade för då är exakt samma saker som vi kämpar för i dag. Men i de nya protesterna deltar jag inte. Det känns meningslöst. Men snart tänds det säkert en ny gnista som får saker att koka över på nytt. 

Sidi Bouzid  är en på ytan småsömnig stad med ungefär 120 000 invånare. Det var här startskottet föll för den arabiska våren, då som de lokala myndigheterna beslagtog den 26-årige frukthandlaren Mohammed Bouazizis fruktkärra i december 2010.
Sidi Bouzid är en på ytan småsömnig stad med ungefär 120 000 invånare. Det var här startskottet föll för den arabiska våren, då som de lokala myndigheterna beslagtog den 26-årige frukthandlaren Mohammed Bouazizis fruktkärra i december 2010. Foto: Andreas Irebring

Tillbaka i Tunis. Aziz Cheikhs vattenkammade hår är bakåtstruket och skägget är välansat. Han bär ett par glasögon med svarta bågar och röker som en borstbindare. Till vardags är han ledamot i  det liberala och i dag delvis styrande partiet Nidaa Tounes i den norra provinsen Bizerte. Men han känner sig lika hemma i huvudstaden Tunis som han ofta besöker i politiska ärenden nu för tiden, berättar han. Vi sitter på ett kafé på Avenue Hédi Chaker som Aziz Cheikh själv har valt ut.

På väggarna sitter inramade tavlor föreställande Empire state building i New York och Eiffeltornet i Paris. Stolarna är i läder och knarrar när man rör sig. Vi sitter på övervåningen och märker knappt av kommersen på gatan utanför. Den sjätte oktober i år är det presidentval i Tunisien och Aziz Cheikh är tvärsäker på utgången:

– Jag är säker på att Nidaa Tounes har  folkets stöd. Folket litar på oss eftersom vi är det enda riktiga demokratiska partiet i Tunisien. 

Nidaa Tounes har i någon form haft del i makten i Tunisien sedan 2014. Både med Beji Caid Essebsi som den förste demokratiskt valde presidenten i landet, och med en majoritet av platserna i parlamentet och därmed även premiärministerposten med partiets Youssef Chahed. Realiteten är dock en annan. I skrivande stund har Tunisiens president Beji Caid Essebsi, 92 år gammal, gått ur tiden. Vem som ska fylla vakuumet efter honom är ännu inte klart.

Enligt Tunisiens konstitution kan premiärministern tillfälligt ta över presidentens ansvarsområden i upp till 60 dagar. Om positionen därefter fortfarande inte är tillsatt blir det i stället parlamentets talman som får iklä sig den rollen i upp till 90 dagar.  Sedan tidigare har partiet även brottats med stora inre stridigheter. Tidigare i år lämnade bland annat premiärministern Youssef Chahed Nidaa Tounes för att starta sitt eget parti Tahya Tounes (Länge leve Tunisien).

Efter det har han öppet proklamerat att han kan tänka sig att sadla om till president. Och enligt den senaste valundersökningen som utförts av institutet Sigma leder han  i nuläget med 19,3 procent av rösterna. Få tunisier skulle dock rösta om det var val i dag – enligt USA-tankesmedjan Internationella republikanska institutet, IRI, så få som 31 procent.

– Vem litar på valundersökningar i dag? säger Aziz Cheikh något irriterat. Oavsett vilket var det partiet Enneheda som raserade bron mellan politikerna och folket under de åren som de satt i makten innan vi tog över. Enneheda har aldrig trott på ett demokratiskt Tunisien, och sedan dess tror tunisierna att alla politiker är likadana. Men vi slåss för framtiden.

Aziz Cheikh skyller större delen av Tunisiens problem i dag på det islamistiska partiet Enneheda som styrde landet under tre år efter att Ben Ali tog sin tillflykt till Saudiarabien. ”Vi har försökt bygga upp landet bland skärvorna som Enneheda lämnade efter sig”, säger han.
Aziz Cheikh skyller större delen av Tunisiens problem i dag på det islamistiska partiet Enneheda som styrde landet under tre år efter att Ben Ali tog sin tillflykt till Saudiarabien. ”Vi har försökt bygga upp landet bland skärvorna som Enneheda lämnade efter sig”, säger han. Foto: Andreas Irebring

Många menar att livsvillkoren för många tunisier har försämrats under just era år vid makten. Är inte det ett misslyckande från Nidaa Tounes sida?

– Vi har försökt bygga upp landet av skärvorna som Enneheda lämnade efter sig. Det är ingen lätt uppgift att ta sig an. Men det är klart, vi lär oss fortfarande. Vi i Tunisien är inte vana vid demokrati. Det tar tid att bygga från grunden, men vi jobbar på det till skillnad från vissa andra, som sagt, säger Aziz Cheikh.

Bakom dubbla rader av taggtråd och stängsel tornar Bardopalatset upp sig – säte för Tunisiens konstituerande församling i kvarteret med samma namn i Tunis. Sporadiska missnöjesyttringar och protester sker titt som tätt i området och taggtråden har därför fått ligga kvar. Uniformerade soldater med automatkarbiner patrullerar området. Naoufel Eljammali möter mig på innergården iklädd en mörkblå kostym med vit skjorta. Han beklagar att han är lite sen med ett leende på läpparna och frågar om det är okej om vi sätter oss  i hans bil för luftkonditioneringens och svalkans skull. 

När Enneheda tog makten i Tunisiens första demokratiska val i oktober 2011 blev han tilldelad rollen som arbetsmarknadsminister. 

Varför skulle Enneheda vilja såga av den gren som vi sitter på?’
Naoufel Eljammali, politiker

Enneheda anklagas ofta för att vara bakåtsträvande eftersom partiet vill förena politiken med islams värderingar. Något som många liberala partier och politiker menar är en omöjlighet. 

– Det är fullständigt nonsens. Vi var med och skrev Tunisiens nya konstitution efter Ben Ali, och vi släppte ifrån oss makten 2014 utan protest. Varför skulle Enneheda vilja såga av den gren som vi sitter på? frågar sig Naoufel Eljammali.

Han menar att ett av de största problemen inom tunisisk politik i dag är att alla vill styra och ställa som egna små öar.  

– Det finns otroligt många olika viljor och lika många synsätt på hur politiken ska skötas i Tunisien. Men du måste se till alla de där olika viljorna i slutändan. Vi som politiker måste exempelvis tillsammans få ordning på den tunisiska ekonomin. Får vi inte det spelar det ingen roll vad folk tycker och tänker eftersom demokratin till slut kommer att kollapsa som ett tak över oss. 

Två kontraster sticker ut i Tunisien. Dels skillnaden mellan Tunisiens huvudstad Tunis och resten av landet, dels skillnaden mellan Tunisiens norra del vid Medelhavet och den mellersta delen av landet och Sahara, det vill säga inlandet. Akram Amouri fortsätter att baka sitt bröd i Sfax, men han avslöjar att han har varit på väg att lämna både staden och landet flera gånger. 

– Om läget blir ännu sämre sticker jag nästa gång och tar familjen med mig. Men jag älskar Sfax och Tunisien. Det kommer jag aldrig bort ifrån, säger han.

Andreas Irebring

Publicerad
7 timmar sedan
0,1 procent av Sveriges fackföreningsmedlemmar stod under 2024 för 55 procent av alla fall i Arbetsdomstolen.  Foto: Volodya Vagner, Johan Apel Röstlund, Julia Lindblom, Mika Kastner Johnson, Kollage: Arbetaren

Är det en svart svan vi ser i klasskampen?

Antalet domar i Arbetsdomstolen ökade dramatiskt förra året. Från 77 domar 2023 till 105 domar 2024. Och det är en fackförening som sticker ut i statistiken – SAC Syndikalisterna. De var part i hela 55 procent av fallen i AD. Håkan Gustafsson har grävt ner sig i den smått galna statistiken för att försöka förstå vad det är som håller på att hända.

”Syndikalisterna har tagit över Arbetsdomstolen” skriver den ansedda tidningen Lag & Avtal i juni 2024. Och när vi summerar antalet domar från 2024 så måste vi ge dem rätt. Syndikalisterna stod för en majoritet av domarna. Men hur är det möjligt att en så liten fackförening som SAC kan dominera statistiken så stort?

Den galna statistiken från Solidariska byggare

Föreställ dig att Sveriges alla cirka 3,5 miljoner fackföreningsmedlemmar skulle rymmas tillsammans på en enorm fotbollsplan och att vi sedan skulle gruppera in dem efter respektive centralorganisation eller fackförening.

Då skulle fördelningen se ut så här: LO 1 362 525 medlemmar (december 2024), TCO 1 000 988 medlemmar (2023), Saco 955 737 medlemmar (2023) och Ledarna 100 000 medlemmar (mars 2024).

Längst ute vid ena hörnflaggan skulle SAC Syndikalisterna med sina 3 543 medlemmar (oktober 2024) trängas tillsammans med Hamnarbetarförbundet, Svenska pilotföreningen, Brandmännens riksförbund och Säljarnas riksförbund.

Utslaget i procent representerar SAC:s 3 543 medlemmar bara 0,1 procent av Sveriges alla cirka 3,5 miljoner fackföreningsmedlemmar.

Föreställ dig sedan att vi nu i stället skriver ut alla 105 domar från Arbetsdomstolen (AD) under 2024 och sorterar dem i prydliga högar och lägger ut på vår fotbollsplan. Då skulle fördelningen se helt annorlunda ut.

Då skulle LO, TCO och Saco tillsammans vara part i 33 domar, medan SAC var part i hela 57 domar. Med andra ord, den lilla fackliga organisationen SAC, som i antalet medlemmar bara täckte en liten liten del av planen, skulle nu täcka mer än hälften.

0,1 procent av Sveriges fackföreningsmedlemmar stod under 2024 för 55 procent av alla fall i Arbetsdomstolen. 

Den absolut största delen av SAC:s domar i AD stod fackföreningen Solidariska byggare för. De var part i hela 50 fall under 2024. Av dessa vann fackföreningen samtliga fall, eller uppnådde förlikning. Ja, du läste rätt – inte en enda förlust.

Under verksamhetsåret 2024 hjälpte Solidariska byggare 318 medlemmar att få ut sammanlagt 12 161 000 kronor i stulna löner och skadestånd, enligt fackföreningen själva.

Den absolut största delen av alla de här miljonerna kom inte från överläggningar i AD – utan från blockader och vanliga förhandlingar mellan fack och arbetsköpare.

Är det en svart svan vi ser?

När man tänker på den här sortens siffror får man nästan svindel. För vad är det vi ser och hur kan vi förstå det?

Filosofen, matematikern och den före detta börshandlaren Nassim Nicholas Taleb beskriver i boken The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable från 2007 hur sällsynta händelser kan få extremt stor betydelse.

Fenomenet kallar han för ”svarta svanar” och de har alla gemensamt att de har ansetts näst intill omöjliga att förutse innan de inträffat (för den som observerar), de får stora konsekvenser för samhället, och de går bara att förklara i efterhand. Några sådana händelser menar han till exempel är första världskriget, upplösningen av Sovjetunionen eller uppkomsten av internet.

För att beskriva fenomenet använder sig Taleb av begreppen Mediocristan och Extremistan – två mentala platser.

Om vi nu använder oss av de begreppen för att försöka beskriva vad det är som händer med våra fackföreningar och domarna i AD, så skulle det se ut så här:

I Mediocristan är det ingen enskildhet som dramatiskt påverkar helheten. I vårt fall: SAC:s cirka 3 500 medlemmar utgör ”bara” 0,1 procent av Sveriges alla fackföreningsmedlemmar.

På den andra mentala platsen, Extremistan, kan variationerna vara så stora att en enskildhet kan få en extrem effekt på helheten. I vårt fall lägger vi till antalet domar i AD och då står plötsligt 0,1 procent av Sveriges fackföreningsmedlemmar för 55 procent av alla fall i AD. En enskildhet påverkar nu helheten dramatiskt.

Eller för att låna den ansedda tidningen Lag & Avtals rubrik: ”Syndikalisterna har tagit över Arbetsdomstolen.”

Receptet för framgång

Att fackföreningen Solidariska byggare, och därmed SAC, har fortsatt att växa under 2024 är med andra ord inte speciellt förvånande. 2023 hjälpte Solidariska byggare 280 medlemmar att få ut 11 miljoner kronor i skadestånd och löner. Samtidigt var de part i ett tjugotal mål i AD under 2023.

Under 2024 var Solidariska byggare alltså part i mer än dubbelt så många fall i AD än året innan. Under 2024 växte SAC med 500 medlemmar, varav de allra flesta nya medlemmarna är organiserade i byggfacket.

Receptet för framgång verkar vara lika enkelt som genialt. Varje månad håller man basdemokratiska medlemsmöten – på ryska, spanska och svenska. Man har flerspråkiga tolkar, organisatörer och förhandlare. Man håller kurser i arbetsmiljö på flera språk. Man kallar bolagen till förhandling.

Och i de fallen när bolagen vägrar att förhandla kallar man till blockad på gatan eller kallar skurkarna inför skranket hos AD. 

Utöver det håller man också flera sociala aktiviteter med mat och musik, där medlemmarna själva tar med sig instrumenten och maten.

Flera gånger de senaste åren har Solidariska byggare behövt byta till större och större möteslokaler. När Arbetaren i februari 2024 följde med på ett av Solidariska byggares medlemsmöten så bildades köer för att få skriva in sig som medlem i facket.

På Solidariska byggares banderoll, som används vid blockader, står receptet utskrivet: ”Många språk – en kamp”. Enkelt och genialt, som sagt.

Går det att skala upp?

Men vad som också kännetecknar Nassim Talebs svarta svanar i Extremistan är att de kan växa i en oproportionerlig skala. Sett till mängden fall i AD, indrivna löner och medlemsökning så kan man redan nu konstatera att det finns en oproportionerlig skalbarhet. Men en svart svan i Talebs bemärkelse åstadkommer inte bara konsekvenser på en ort eller i en bransch – den skapar stora konsekvenser för hela samhället. 

Föreställ dig nu vår fotbollsplan med Solidariska byggare. De växer i antal. De dominerar i AD. Och på ett år driver de in 12 miljoner kronor i skadestånd och återbördade löner, i framförallt Stockholm. Vad händer om, låt oss säga, städare börjar organisera sig på samma sätt? (Vilket just nu händer!) Vad händer om jordbruksarbetare, restaurangarbetare, fastighetsskötare och lastbilschaufförer med flera börjar att organisera sig på samma sätt – på flera orter samtidigt?

Det krävs varken att man är filosof eller matematiker för att förstå vad som skulle hända då. Vi skulle få se en svart svan som inom ett år skulle kunna se till att arbetslivskriminaliteten och den människofientliga exploateringen av migrantarbetare blev rent olönsam för de små skurkarna och de stora bolagen.

Det är bara genom facklig organisering som vi kan ta tillbaka människovärdet.

Publicerad Uppdaterad
1 dag sedan
Gabriel Kuhn, generalsekreterare SAC Syndikalisterna, Foto: Annie Hellquist och Adam Ihse/TT

Klasskamp uppifrån måste bemötas

”Vi visste att kartan för facklig kamp i Sverige har ritats om, men vi var väl få som trodde att det var så pass illa”, skriver Gabriel Kuhn, generalsekreterare SAC Syndikalisterna, apropå att Hamnarbetarförbundets vice ordförande, Erik Helgeson, har sagts upp i samband med en blockad mot israeliskt krigsmateriel.

I dag börjar Hamnarbetarförbundets blockad mot transport av krigsmateriel till och från Israel. Arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar lyckades inte med att förhindra blockaden genom juridiska spetsfyndigheter.

Den 3 februari fastslog Arbetsdomstolen att blockaden var laglig. Men det brydde sig inte Gothenburg Roro Terminal (GRT) om. Redan innan Arbetsdomstolens besked varslade GRT om att Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson, som har jobbat i Göteborgs hamn i tjugo år, ska sägas upp.

Anledningen? GRT anser att ”den anställde inte längre kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i säkerhetsskyddslagen och i övrigt pålitlig ur säkerhetssynpunkt”. Hur en blockad mot transport av krigsmateriel till en region där tiotusentals civila massakreras kan vara en större säkerhetsrisk än att leverera krigsmaterialet dit får förbli GRT:s hemlighet.

För Helgeson förklarade GRT att det handlade om hans ”uttalande och agerande”. Men vad betyder det? Helgeson har ett förtroendeuppdrag i sin fackförening. 68 procent av dess medlemmar hade röstat ja till en blockad av krigsmateriel till och från Israel.

Klasskamp uppifrån

Om en förtroendevald ska vara rädd för att bli uppsagd när hen uttrycker fackets majoritetsvilja kommer det överhuvudtaget inte vara möjligt att agera som facklig representant i Sverige längre. Åtminstone inte om facket vågar sticka ut hakan – en stolt tradition som tyvärr lätt glöms i den svenska modellen.

Vad vi bevittnar är inget annat än klasskamp uppifrån. Det är klart att den politiska situationen uppmuntrar arbetsköparna. De vet att makthavarna inte godtar Hamnarbetarförbundets hållning gentemot Israel och att de aldrig skulle försvara fackliga aktivister.

Det är lätt att skylla på Tidöregeringen och SD och den globala politiska högervågen. Men det är för enkelt. Vad vi ser nu har förberetts under lång tid, också av andra aktörer. Inskränkningen av strejkrätten år 2019 får socialdemokratin stå för.

Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg säger sig vara ”i chock” över GRT:s avsikt att säga upp Erik Helgeson. Det är inte konstigt. Vi visste att kartan för facklig kamp i Sverige har ritats om, men vi var väl få som trodde att det var så pass illa.

Om de stora fackförbunden håller tyst nu tydliggör det deras syn på facklig verksamhet. Den som inte bemöter klasskampen uppifrån stöttar den, särskilt om det egentligen var hens uppgift att göra precis tvärtom. Men motståndet kan organiseras även på andra sätt och någon ska göra det.

Gabriel Kuhn
Generalsekreterare SAC Syndikalisterna

Publicerad Uppdaterad
1 dag sedan
Backa Erik. Hamnarbetarförbundets Erik Helgesson varslas om uppsägning, Johan Apel Röstlund
Den svenska fackföreningsrörelsen har en lång historia av internationell solidaritet att vara stolta över. En historia vi vårdar bäst genom att nu sluta upp bakom Hamnarbetarförbundet, skriver Johan Apel Röstlund. Foto: Adam Ihse/TT, Axel Green

Varslet är en attack på demokratin – därför måste facken backa Erik

Hamnarbetarförbundet fattade beslut om att blockera israeliskt krigsmateriel för att visa internationell solidaritet, något den svenska fackföreningsrörelsen har en lång och stolt tradition av. Dagen innan blockaden träder ikraft sparkas dock vice ordförande Erik Helgeson. Därför känns det viktigare än någonsin att landets samtliga fackföreningar nu visar att den egna historien vårdas bäst genom att sluta upp bakom Hamnarbetarförbundet, skriver Johan Apel Röstlund.

Det går fort nu och utveckligen är farlig.

Under måndagseftermiddagen kom nyheten att Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson varslats om uppsägning. Detta, dagen innan fackets blockad av israeliskt krigsmateriel inleds.

Arbetsköparen Gothenburg Roro Terminals, GRT, hänvisar bland annat till ”illojalitet kopplad till säkerhetsskyddslagen” och menar att uppsägningen görs med hänsyn till rikets säkerhet. Dessutom har arbetsköparen, av oklar anledning, även polisanmält Erik Helgeson.

Absurda anklagelser

Det är så klart absurda anklagelser. Och ytterst allvarligt. Inte minst för den samlade fackföreningsrörelsen i Sverige som nu måste lägga gammalt internt groll åt sidan och sluta upp bakom hamnarbetarna.

GRT har inte velat kommentera varslet när Arbetaren har kontaktat företaget, men det krävs knappast någon raketforskning för att lista ut vad det handlar om. Hamnarbetarförbundet har alltid varit stridbara och är en obekväm motpart.

Att arbetsköparsidan därför försöker göra sig av med en av fackets främsta och mest profilerade företrädare är därför både logiskt och skrämmande på samma gång.

Det är en attack mot demokratin, om ”brottet” Erik Helgeson anklagas för att ha begått är att följa medlemmarnas fullt rimliga beslut när de meddelat att de inte längre kommer att befatta sig med israeliska vapen under pågående folkmord.

Lång tradition av internationell solidaritet

Den svenska fackförenings- och arbetarrörelsen har en lång historia av internationell solidaritet att vara stolta över.

Från 1920-talets enorma protestvåg i solidaritet med de dödsdömda italiensk-amerikanska socialisterna Sacco och Vanzetti till kampen mot fascismen i inbördeskrigets Spanien och för en bojkott av Apartheidregimens blodiga diktatur i Sydafrika.

Det är en historia där handling ofta vägt mer än tomma ord och som vårdas bäst genom att nu sluta upp bakom Hamnarbetarförbundet.

De har själva valt att på det sätt de funnit det möjligt stödja den sönderbombade och svårt utsatta civilbefolkningen i Gaza och på det ockuperade Västbanken. De ska inte lasta mer krigsmateriel. Inte lossa fler varor som används i Israels brutala krig.

En till stora delar symbolisk men samtidigt livsviktig handling och ett ekonomiskt slag, naturligtvis, även mot arbetsköparnas medlemsföretag.

Blockaden vår signal till regeringen

Eller som Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg själv sade till Arbetaren så sent som förra veckan, när beskedet om blockaden kom.

– Vi gör det här för att höja våra medlemmars röster och samtidigt skicka en signal till den svenska regeringen och deras beslut att inte införa några sanktioner kring handelsförbindelser med Israel.

För detta har, av allt att döma, nu förbundets vice ordförande, Erik Helgeson, alltså fått sparken. För att han, på medlemmarnas mandat, stod upp för anständighet och folkrätt.

Plötsligt känns det viktigare än någonsin att landets samtliga fackföreningar nu sluter upp och visar sin solidaritet med Hamnarbetarförbundet. En för alla, alla för en. Backa Erik!

Publicerad Uppdaterad
2 dagar sedan
I dag varslades Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet. Han har arbetat i Göteborgs hamn i 20 år. Foto: Adam Ihse/TT

Efter Israel­blockaden: Hamn­fackets Erik Helgeson sparkas


Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, har varslats med hänvisning till brott mot säkerhetsskyddslagen.
– Overkligt och ovärdigt, säger Erik Helgeson till Arbetaren.

Det var under söndagskvällens arbetsskift som Hamnarbetarförbundets vice ordförande, Erik Helgeson, informerades om att han skulle infinna sig på ett möte utanför hamngrindarna måndag morgon gällande hans uttalanden och agerande.

– De ringde klockan åtta i går kväll och vägrade säga mer än att det handlade om uttalande och agerande, säger Erik Helgeson till Arbetaren.

Under måndagsmorgonen varslade arbetsköparen Gothenburg Roro Terminals (GRT) både Erik Helgeson och facket om att de avser att säga upp honom. Detta med hänvisning till brott mot säkerhetsskyddslagen och illojalitet kopplad till säkerhetsskyddslagen.

Dessutom meddelade arbetsköparen att de polisanmält Erik Helgeson, skriver Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

– Overkligt och ovärdigt. Jag är också överväldigad av alla arbetskamrater som hör av sig och är snälla, säger Erik Helgeson som jobbat i hamnen i tjugo år.

Arbetsdomstolen bifaller blockad

Erik Helgeson har under de senaste veckorna uttalat sig angående Hamnarbetarförbundets beslut om blockad av krigsmateriel på väg till och från Israel.

– Än så länge är vi fortfarande i chock. Erik har uttalat sig om den nationella blockaden på uppdrag av medlemmarna som vår valda fackliga representant, men vi kan inte uttala oss mer innan vi vet vad företaget faktiskt anklagar honom för, säger förbundsordförande Martin Berg i fackets pressmeddelande.

Beskedet om varsel om uppsägning kom bara några timmar innan Arbetsdomstolen meddelade att Hamnarbetarförbundet inte kan hindras att vidta blockaden. 

I en interimistisk prövning av lovligheten, som gäller tills målet slutgiltigt avgjorts eller annat förordnas, fann Arbetsdomstolen att verkningarna av blockaden skulle vara så ringa för arbetsköparens affärsledningsrätt att den därför skulle vara tillåten. 

– Det känns bra att den interimistiska processen nu är avslutad och att vi nu kan genomföra våra medlemmars beslut om att visa solidaritet med civilbefolkningen i Gaza, säger förbundsordförande Martin Berg.

Detta innebär att blockaden träder i kraft i morgon, tisdag den 4 februari, och varar i sex dygn.

Arbetaren har sökt arbetsköparen Gothenburg Roro Terminals (GRT) som avböjt att kommentera med hänvisning till att det är ett personalärende.

Publicerad Uppdaterad
2 dagar sedan
Silas Aliki om barn och kriminalitet och npf
Silas Aliki är advokat, grundare av Folkets advokatbyrå och krönikör i Arbetaren. Foto: Oscar Olsson/ TT, Lo River Lööf. Montage: Arbetaren

Silas Aliki:
Kriminalitet bland barn – en funktionsrättsfråga

”Den som vill minska antalet skjutningar och sprängningar gör klokt i att lyssna på de funktionsrättsorganisationer, socialarbetare, lärare, npf-föräldrar och personer med npf som i åratal larmat om vilka konsekvenser en välfärdsstat på svältkur kommer att få”, skriver Silas Aliki.

”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land.”

Beppe Wolgers och Olle Adolphsons låttext från sextiotalet har på många sätt väglett den svenska statens syn på barn. Under många år har det rått konsensus om att särskild hänsyn ska tas till att barns hjärnor inte är färdigutvecklade. När barn misstänks för brott, har de inte dömts på samma villkor som vuxna. Men något är på väg att hända. Sverige har aldrig häktat och dömt så många barn som nu.

Den explosionsartade ökningen av brottsmisstänkta barn har resulterat i en lavin av ny, repressiv lagstiftning. 

Regeringen vill sänka straffåldern till 14 år

I veckan överlämnades utredningen om att sänka straffmyndighetsåldern till 14 år över till regeringen. Remissinstanserna har vrålat om riskerna. I Danmark, som sänkte straffmyndighetsåldern för femton år sedan, har den höjts igen. Det visade sig nämligen att det befarade visade sig slå in. Den sänkta åldern ledde till att fler barn begick brott. 

Regeringen har också valt att tidigarelägga en lag som skulle göra det lagligt att avlyssna barn. Nästa år ska Sveriges första barnfängelse finnas på plats, om regeringen får som den vill.

Npf ökar risken att dras in i kriminalitet

Men vilka är barnen som ska avlyssnas, straffas och låsas in? 

Många av dem har diagnosticerats med olika former av funktionsnedsättning. 2023 visade en granskning som Ekot gjort att en majoritet av de barn och unga som dömts för brott relaterade till sprängdåd hade diagnosticerats med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf).

I somras släppte också researchföretaget Acta Publica en rapport som undersökte hur rättsväsendet hanterar personer med intellektuell funktionsnedsättning som misstänks för brott.

I rapporten kunde man visa att staten inte alltid tar hänsyn till funktionsnedsättningen när man gör bedömningar av vilket straff den tilltalade ska få. Dessutom framgick att det är en aktiv strategi hos den organiserade brottsligheten att söka upp och utnyttja personer med funktionsnedsättning i olika brottsupplägg. 

Det är en aktiv strategi hos den organiserade brottsligheten att söka upp och utnyttja personer med funktionsnedsättning.

I dag sker en stor del av nyrekryteringen till kriminalitet via sociala medier. Det sammanfaller med en kraftig ökning av antalet så kallade hemmasittare, alltså barn som inte över huvud taget går till skolan eller deltar i undervisning. En majoritet av eleverna som inte går till skolan har någon form av npf. Nedskärningar i stödinsatser i skolan, minskat stöd till föräldrar och ständigt ökande krav i skolan har skapat en giftig cocktail. De som i slutändan drabbas hårdast är barnen. 

Den som vill minska antalet skjutningar och sprängningar gör därför klokt i att lyssna på de funktionsrättsorganisationer, socialarbetare, lärare, npf-föräldrar och personer med npf som i åratal larmat om vilka konsekvenser en välfärdsstat på svältkur kommer att få.

Barn med funktionsvariationer ska få stöd att leva sina bästa liv, inte sitta i barnfängelser. Allt annat är ett monumentalt misslyckande. 

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Den danska regeringen framhärdar med sina gettolagar. Medan många berörda invånare fortsätter bekämpa dem. Nu ska gettolagarna prövas i EU-domstolen. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska gettolagarna prövas i EU-domstolen

I fem år har Danmarks bostadspolitik präglats av det så kallade ”gettopaketet”. Regeringen är nöjd, men motståndarna mot de ”rasbaserade bostadslagarna” har också varit välorganiserade och välartikulerade. Nu prövas gettolagarna i EU-domstolen, utfallet kan bli vägledande för alla EU-länder.

När Majken Felle inte är på skolan på ön Amager strax utanför Köpenhamns centrum, där hon arbetar och där vi ses en grå fredag i januari, ägnar hon sig åt aktivism. Nämligen åt att bekämpa Danmarks gettolagar och inte minst den byråkrati de många vräkta och tvångsförflyttade har hamnat i. 

För fem år sedan gick hon på sitt första aktivistmöte mot gettolagen. Sedan dess har i stort sett all hennes fritid gått åt till att kämpa för att få ha kvar sitt eget och grannarnas hem samt hjälpa de drabbade i kvarteret, Mjölnerparken i Köpenhamn.

Den danska regeringen införde den mycket kritiserade gettolagen år 2018. Lagen innebär att bostadsområden som uppfyller en rad kriterier klassificeras som getto av den danska regeringen.

Lagen har lett till tvångsförflyttningar och rivna hus. Men framför allt har den kritiserats för att vara diskriminerande. 

Enligt den danska regeringen har lagpaketet lett till att antalet ”parallellsamhällen” minskar. Enligt Majken Felle har det lett till diskriminering, rasprofilering och en utbredd rasism i det danska samhället. 

Det som avgör om ett bostadsområde hamnar på den danska statens så kallade gettolista är en rad kriterier: inkomst, utbildning, arbetslöshet, kriminalitet och etnicitet (icke-västerländska medborgare).

Sorterar ut områden efter majoritet av ”icke-västliga” invånare

Det mest kontroversiella kriteriet på listan är etnicitet, det vill säga att bostadsområden som har mer än 50 procent invånare med icke-västerländsk bakgrund och uppfyller ytterligare minst ett av de övriga fyra kriterierna ska klassas som getto. Eller parallellsamhällen, som den danska regeringen har övergått till att kalla dem.

– Mitt mål är noll parallellsamhällen. Så vi får ett mer enat Danmark, och att barn från utsatta bostadsområden får en bättre start i livet, sade den danska social- och bostadsministern Sophie Hæstorp Andersen (från motsvarande danska Socialdemokraterna) i samband med att den danska regeringens senaste rapport släpptes i slutet av 2024.

Enligt samma rapport har antalet utsatta bostadsområden sjunkit från 19 till 12 – och det finns inga nya områden som tillkommit under 2024.

Sedan 2002 sorterar Danmark in sina invånare som antingen ”västliga” eller ”icke-västliga”.

Även en som är född och uppvuxen i Danmark kan kategoriseras som ”icke-västlig ättling”, om inte båda föräldrarna är danska medborgare eller födda i Danmark. Även människor från en del europeiska länder som inte är med i EU kan räknas som icke-västliga.

Men lika länge som gettolagen har funnits har det funnits grupper som engagerat sig emot.
Tillsammans har en grupp personer också drivit frågan rättsligt. Först i Danmark, men nu alltså i EU-domstolen för att få lagen prövad, eftersom det är en viktig principiell fråga.

– Det vi menar är olagligt är just diskrimineringen. Att peka ut personer utifrån etnicitet, säger Majken Felle, som är en av dem som är målsägande mot den danska staten och som har arbetat med fallet som ska upp för prövning i EU-domstolen, och tillägger:

– Detta är något som EU-domstolen kommer att pröva med särskilt intresse.

”Lagen har spätt på rasismen i samhället”

Hon säger också att det i och med lagarna har blivit fritt fram för ett rasistiskt narrativ att ta plats. Att personer födda utanför ”väst” beskrivs på ett diskriminerande sätt. På så vis har lagen fått långt mer än praktiska konsekvenser för de drabbade. Det har spätt på fördomarna och rasismen i samhället. 

Majken Felle. Foto: Christin Sandberg

FN:s råd för mänskliga rättigheter har också sedan tidigare uttryckt oro över att gettolagstiftningen riskerar inskränka rätten till att förflytta sig och välja bostadsort. 

Och nu ska alltså EU-domstolen pröva om gettolagstiftningen och tvångsförflyttningarna strider mot EU:s direktiv om likabehandling.

– Det är en intressant juridisk fråga som kommer att kunna bli principiell i hela EU, sade invånarnas advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, till TT förra hösten.

Majken Felle bor i Mjölnerparken i Köpenhamn, ett av de områden som tidigare fanns på den danska regeringens gettolista. 

I området fanns det för tio år sedan allmännyttiga flerfamiljshus där runt 2 000 personer bodde. Enligt den danska regeringen var det ett typiskt område där kriminella, låginkomsttagare och icke-västliga invandrare samlades, och området var därför med på gettolistan.

Omvandlingsområde: säljs eller rivs

Om ett område kategoriseras som ett parallellsamhälle fem år i rad så klassas det som ett så kallat omvandlingsområde – och då kräver lagen att bostadsrättsföreningen och kommunen tillsammans utformar en plan för att genomföra en avveckling av området, genom att riva eller sälja alla bostadshus till privata aktörer. 

Ett sådant område var Mjölnerparken i Köpenhamn. Där beslutade man att sälja hälften av bostäderna till privata aktörer, vilket tvingade många invånare att flytta. Målet var att minska antalet allmännyttiga familjebostäder i bostadsområdet, så att de uppgår till högst 40 procent av det totala antalet bostäder år 2023. 

Boende i bostadsområdet Mjölnerparken i Köpenhamn i en demonstration mot gettlagarna. Foto: Britta My Thomsen

Sedan 2023 klassas inte Mjölnerparken längre som ett parallellsamhälle. Detta eftersom turbulensen i området har lett till att många tvingats eller sökt sig bort. I dag bor det färre än 1 000 personer där.

Majken Felle som har bott drygt tio år i Mjölnerparken säger att det fanns renoveringsbehov och en plan för renoveringar – ett beslut som fattades flera år innan gettolagarna infördes. Men renoveringarna kom aldrig igång. Sedan kom de nya gettolagarna.

– Att staten bestämde att 60 procent av bostäderna skulle bli privata eller rivas är något helt annat. Eftersom det innebar att alla vi som bodde i bostäder som skulle säljas fick våra kontrakt uppsagda, säger Majken Felle och tillägger:

– Det har varit en väldigt lång process som är långt ifrån över för några, och där barn i området har levt under hot om vräkning och den stress det medför i flera år. Exempelvis har en del barn från 9 till 14 år flyttat runt mycket utan en varaktig bostad och tvingats byta skola flera gånger. Det mår man inte bra av. 

Det är också just i hennes kvarter som motståndet mot gettolagen har varit som mest organiserat.

– För vart ska de ta vägen? Många har bott här i området i 20–30 år. 

Allmännyttiga bostäder har reglerad hyra, och kötiderna för att få ett kontrakt är långa.

Majken Felle säger att när det kommer till kriterierna, så är det i princip bara kriteriet angående etnicitet som är avgörande för om människor ska tvingas flytta ut från området. Enligt henne finns det inget område där arbetslösheten och kriminaliteten är hög och utbildnings- och inkomstnivåerna låga, där någon tvingats bort från sina bostäder. För det avgörande är om antalet icke-västliga invånare uppgår till över hälften.

Underhållning under en manifestation mot gettolagarna i Mjölnerparken. Foto: Britta My Thomsen

Trasat sönder sociala nätverk

Nätverket Open Society Justice Initiative samlar allt som rör det organiserade motståndet och dokumentation gällande fallet som nu prövas i EU-domstolen.

Innan jul publicerade de rapporten ”Designad tvångsförflyttning: Att göra motstånd mot Danmarks rasbaserade bostadslagar” (Displacement by design: Resisting Denmark’s Race-based Housing Laws).

Där berättar de historien om några av de drabbade bostadsområdena, och ger även en bredare bild av konsekvenserna för antidiskrimineringsstandarder i hela Europa. 

– Många som bor eller bodde i Mjölnerparken är personer som när de kom till området inte hade någon familj eller nätverk i Köpenhamn eller ens Danmark, men som hittade en social gemenskap i bostadsområdet. För de familjer som har tvingats flytta är det helt söndertrasat nu, säger Majken Felle som ofta fick frågor av skolungdomar om hon kunde hjälpa dem med läxorna eller om hon ville ha något varmt att dricka när hon rörde sig genom området.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Isak Gerson, skribent i Arbetaren. Foto: Abed Hajjar/TT

Isak Gerson:
Vapenvilan är en källa till hopp

Israels system för administrativt frihetsberövande är en kvarleva från det brittiska kolonialstyret, och det bör avskaffas för att freden ska bli hållbar, skriver Isak Gerson.

Vapenvilan är ett litet steg, men ändå en stor källa till hopp. Den israeliska invasionen dödade över 46 000 palestinier, fördrev nio tiondelar av befolkningen från sina hem och förstörde bostäder, infrastruktur, sjukvård och kultur- och utbildningsinstitutioner som kommer att vara extremt svårt att bygga upp igen.

En övervägande majoritet av de dödade palestinierna beräknas vara civila. Gaza har nu världens högsta andel amputerade barn per capita. Varje dag utan vapenvila gör det värre.

Samtidigt meddelar Israel att de genom att dra ut på tidsplanen gällande tillbakadragandet av trupper inte kommer att hålla sin del av avtalet om vapenvila med Hizbollah. Vad värre är, verkar de ha flyttat sitt militära våld till Västbanken i vad som kallas en ”eftergift till de högerextrema”.

Cynismen i att använda dödligt militärt våld som en parlamentarisk spelpjäs är obeskrivbar.

En stor glädje med vapenvilan i Gaza är släppandet av gisslan och palestinska fångar från israeliska fängelser. Livet som gisslan – under vad som nu är femton månader – måste vara vedervärdigt och skräckfyllt. Det finns goda skäl att gisslantagande av civilbefolkning är förbjudet enligt Genèvekonventionen, och jag sörjer att Hamas ledare inte har möjlighet att prövas vid sidan av den israeliska regeringens ansvariga ministrar i ICC då Israel dödat dem innan rättegång.

Rörelsen för gisslan en del av israeliskt regeringsmotstånd

Livet för familjerna till gisslan har nog inte varit lättare. Det har funnits en udda diskrepans i att följa kriget genom både det svenska och det israeliska politiska samtalet. I Sverige diskuteras gisslan mestadels av de som försvarar Israel och dess krigföring. Men i Israel är rörelsen för gisslan, precis som många av familjerna till de som hålls gisslan, en viktig del i rörelsen mot regeringen. Många av dem insåg tidigt hur ointresserade den israeliska regeringen har varit av att rädda gisslan. De var upptagna med sin invasion.

Det finns många steg som behövs för en varaktig fred, och jag hoppas att den smärta gisslantagandet varit för det israeliska samhället kan påminna om det. Ingen ska behöva vara tillfångatagen och under ständigt hot under så här lång tid, helt utan vetskap om när man blir fri eller om man kommer att överleva fångenskapen.

Israel bör därför avskaffa sitt system för administrativt frihetsberövande.

Nästan 7 000 palestinier är just nu fångar. Ingen rättsprövning görs och det finns ingen tidsbegränsning. Tvärtom sker frihetsberövandena ofta godtyckligt. De pågår i snitt ett år, men många har suttit mycket längre än så. De förnyas var sjätte månad, men inget skäl behöver ges.

Kvarleva från brittiska kolonialstyret

Den israeliska försvarsministern Israel Katz har helt rätt när han säger att ”om det finns misstanke om brottsliga gärningar kan gärningsmännen åtalas, och om inte, finns det andra förebyggande åtgärder som kan användas än administrativt frihetsberövande”. Tyvärr pratade han specifikt om att förbjuda åtgärden för israeliska bosättare på Västbanken, men argumentet stämmer. 

Ingen värdig demokratisk rättsstat tillåter inlåsning utan prövning på obegränsad tid. Sverige får regelbundet kritik från FN:s tortyrkommitté för våra långa häktningstider, men i jämförelse med vad palestinier får utstå är det inte mycket. 

Systemet för administrativt frihetsberövande i Israel, såväl som i många andra asiatiska länder, är en kvarleva från det brittiska kolonialstyret. När det infördes blev det höga protester bland judiska jurister i Palestinamandatet, det vill säga hela det område som i dag är Israel, Västbanken, Gaza, Golanhöjderna och Jordanien. En av dem formulerade det såhär: ”Lagarna strider mot de mest grundläggande principerna av rätt, rättvisa och rättsvetenskap. De ger administrativa och militära ledare makt att påtvinga straff som, även om de hade godkänts av en rättsinstans, bara kan ses som anarkistiska [tar såklart avstånd från det] och avvikande.” Återigen är det helt korrekt, när det skrevs som i dag.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Efter att vapenvilan inletts har Gazabor börjat återvända till sina förstörda hem. Foto: Mohammad Abu Samra/TT

Återuppta bidragen till UNRWA!

Efter den norske läkaren Erik Fosses föreläsningar kräver bland annat Palestinagrupperna i Göteborg att regeringen ser till att Sverige tar emot skadade Gazabor och att bidragen till UNRWA återupptas.

I 470 dagar pågick Israels konstanta attacker på den palestinska befolkningen i Gazaremsan. Långt över 50 000 döda. Människor har svultit och frusit till döds på grund av att Israel har hindrat hjälp från att komma fram. Alla Gazas sjukhus har helt eller delvis förstörts. Långt över 1 000  attacker på sjukvården och nästan 1 000 döda hälsoarbetare.  

Sedan några dagar råder det nu en bräcklig vapenvila. Bland Gazaborna är lättnaden givetvis enorm över att det nu finns en chans att de dagliga, urskillningslösa bombningarna kan upphöra. Men vapenvilan innebär inte  något slut på lidandet. Vapenvilan innebär inte ett permanent eldupphör, inte ett slut på folkmordet och inte heller fred. 

Omvärlden måste gå från ord till handling

Israel har under mer än ett år utfört folkmordshandlingar som avsiktligt  ödelagt samhället i Gaza och åsamkat hela befolkningen ofattbart lidande. Situationen för de som överlevt är katastrofal och konsekvenserna av Israels krigföring är oöverskådliga, för generationer framåt. Allt detta har skett utan att det internationella samfundet ingripit. Tvärtom har Israel fortsatt åtnjuta villkorslöst stöd, politiskt och ekonomiskt. 

Israels straffrihet måste få ett slut, annars är nästa israeliska angrepp runt hörnet. Det är nu omvärlden måste gå från ord till handling och stå upp  för den internationella rätten. Ett slut på ockupationen och förtrycket av palestinier, en rättvis fred och ett fritt Palestina är den enda hållbara  vägen framåt. 

Vi kräver av Sveriges regering: 

• Låt skadade från Gaza få vård i Sverige! 

• Återuppta bidragen till UNRWA för att möjliggöra återuppbyggnaden  av Gaza och att humanitär hjälp ska kunna nå ut till hela befolkningen!

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Moa Candil skriver om utbuade Parisa Liljestrand och om varför Ida Linde och Athena Farrokhzad, programansvariga för litteraturscenen på Kulturhuset i Stockholm, inte får förlängt förtroende – trots fullsatta salonger. Foto: Zanna Chanel Nordqvist, Lars Schröder/TT

Nu har det riktiga kulturkriget börjat

De första veckorna 2025 har gjort det tydligt att den fria kulturen står under attack. Men också att kulturlivet inte tänker ge sig utan motstånd, skriver Moa Candil.

Det har länge pratats om ett pågående ”kulturkrig” i Västvärlden, ett krig som sägs handla om värderingar och normer. De första veckorna 2025 har det dock blivit tydligt att det riktiga kulturkriget har börjat, och att det utspelar sig i den materiella verkligheten. 

Till fredagens invigning av Göteborgs filmfestival skickade högern sin budbärare med en stridsförklaring. Med knappt förtäckta hot meddelade kulturminister Parisa Liljestrand att det är slut på sötebrödsdagarna. Hon har inget intresse av att vara ”branschens bästa kompis” och få ”uppskattning på galor och festivaler”. Hon ska genomföra den politik som hon är framröstad att driva, och att det betyder mindre pengar och hårdare kontroll över kulturen behöver ingen tvivla på. Inspirationen från Sverigedemokraternas kulturpolitik är övertydlig. 

Athena Farrokhzad får inte vara kvar på Kulturhuset i Stockholm

En vecka tidigare rycks en annan plattform undan för det fria kulturlivet. Ida Linde och Athena Farrokhzad meddelade att de inte får förlängt förtroende som programansvariga för litteraturscenen på Kulturhuset i Stockholm, trots fullsatta salonger. De två författarna är själva övertygade om att beslutet hänger ihop med deras engagemang mot folkmordet i Gaza, och det är svårt att se en annan förklaring. Farrokhzads radikala, politisk åskådning kan knappast ha kommit som en överraskning för hennes arbetsköpare, men det var först efter kritik från Aron Verständig vid Judiska centralrådet som den blev ett problem. 

Men. På samma sätt som de första veckorna 2025 gjort det tydligt att det fria kulturlivet står under attack, har det också blivit tydligt att samma kulturliv inte tänker ge sig utan motstånd. Kulturministern buades ut från scenen i Göteborg, och till Farrokhzad och Lindes försvar kom snart ett upprop från en lång rad etablerade författare med krav på att Kulturhusets ledning omprövar sitt beslut. Lägg därtill den högst politiska Guldbagge-galan, där tal efter tal vigdes åt samhällskritik i stället för underdånig tacksamhet. 

Allt tyder alltså på att 2025 kommer att bli ett intressant kulturår, för att inte säga avgörande. Nu behöver vi rusta oss genom att vässa argumenten för konsten och kulturens sak, och se till att ingen står ensam när attackerna kommer. 

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Tågskyld och sverigekarta
I Vansbro kommun hedras den tidigare medarbetaren som dog i en tågolycka på jobbet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flaggan på halv stång i Vansbro efter att hemtjänstanställd dog på jobbet

En 66-årig man dog på sitt arbete inom hemtjänsten då han kolliderade med ett tåg i Vansbro i Dalarna. Mannen som var kommunanställd och välkänd i bygden hedrades med flaggor på halv stång, skriver Falu-kuriren.

Det var på sitt arbete som vårdbiträde i hemtjänsten som en 66-årig man avled i samband med en kollision med ett godståg och dog fredag den 10 januari.

Det var strax efter 13:30 som en personbil hamnade på tågspåret, varpå den kolliderade med ett tåg i Vansbro kommun, uppger polisen.

Falu-kuriren skriver att Vansbro-kommun hedrar mannen som var välkänd i bygden och anställd vid kommunen genom att ha flaggorna på halv stång och regionen höll en minnesstund.

– Vi tände ljus, hade en tyst minut och en minnesbok där vi skrev en sista hälsning, säger regionråd Elin Norén (S), till Falu-kuriren.

Olyckan var årets andra arbetsplatsolycka med dödlig utgång, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Publicerad Uppdaterad