IKEAS UNION BUSTING I USA OCH KANADA I URVAL
2008–2012: I Danville, USA, inleder arbetarna på Ikeas tillverkningsföretag Swedwood försök att bli representerade av trävarufacket IAMAW. Ikea anlitar då den ökända ”union busting”-advokatfirman Jacksson Lewis för att motarbeta dem. Facket stängs ute och ledningen håller antifackliga möten. Två kritiska arbetare som ifrågasätter informationen om facket avskedas för ”vulgärt språk”. Den internationella trä- och byggarbetarfacket BTI riktar skarp kritik och kampanjar för fackliga rättigheter. Svenska fackförbundet GS riktar skarp kritik mot Ikea i Sverige. 2012 erkänns slutligen facket och året därpå tecknas ett första kollektivavtal på fabriken.
2012: Ikealedningen på Swedwoodfabriken i Perryville, USA, anlitar säkerhetsvakter för att splittra grupper av anställda som pratar med varandra om facket. Flera identifierade förespråkare för fackligt medlemskap kallas till disciplinära möten hos cheferna. Även här anlitas Jackson Lewis, som enligt sin hemsida är experter på att ”helt avstyra fackföreningsomröstningar”.
I flera år slogs arbetarna på Ikea-fabriken i Danville för att få organisera sig fackligt – och vann.
När nu Ikea stänger ned fabriken med hänvisning till stigande råvarupriser har facket, IAMAW, svårt att tro på Ikeas officiella förklaring.
”Företaget har hotat med stängning i flera år nu, så självklart ifrågasätter vi om det är det verkliga skälet till att de stänger sin enda tillverkningsanläggning i USA”, skriver Mike Rose, stabschef för fackets träarbetaravdelning, till Arbetaren.
Ikea i USA meddelade i somras att de kommer att stänga ned fabriken vid årets slut av ekonomiska skäl.
– Trots flera förbättringsförsök är kostnadsstrukturen för Danville-produktionen fortfarande för hög, särskilt när det gäller råmaterial. Resultatet är att kostnaden är högre än för andra fabriker som tillverkar samma produkt, sade platschefen Bert Eades, rapporterade amerikanska Virginia Business.
Men flera omständigheter grumlar bilden, särskilt som Ikea genom ett annat dotterbolag samma månad kraftigt utökade sitt innehav av egen virkesskog i landet.
Förutom det historiska motståndet mot fackligt inflytande i Danville sammanfaller också stängningen med kollektivavtalsförhandlingar.
Ikea har dessutom vid stängningen också fortsatt på den inslagna vägen och vägrat förhandla med det amerikanska facket.
I stället ägde förhandlingar rum inom ramen för Ikeas europeiska företagsråd – vilket har fått det globala bygg- och träarbetarfacket, BWI, att kalla agerandet för ett brott mot ILO-direktiv eller FN- och OECD-riktlinjer för multinationella företag.
”Vi följer de lagar och regler som finns och har tillsammans med fackliga representanter tagit fram ett stödpaket åt medarbetarna.”
Ikeas presstjänst i kommentar till tidningen Arbetet
Ikea slår dock ifrån sig kritiken på det sätt som de gjort åtskilliga gånger under de år Arbetaren bevakat företagets antifackliga metoder i USA och runt om i världen.
IKEAS FORTSATTA UNION BUSTING I USA OCH KANADA, 2013–2017:
2013: På varuhuset i Richmond, Kanada, försöker Ikea få kollektivavtalet med facket Teamsters upphävt och anlitar den ökända strejkbrytar- och unionbustingfirman Labourwatch. Firman är specialister på att ”avcertifiera” fackföreningar som en gång blivit erkända. De lockoutar Teamster i över ett år.
2014–2017: På varuhuset i Stoughton, USA, får Ikealedningen nys om lagerpersonalens vilja att bli fackligt representerade av facket UFCW. Fackliga representanter nekas tillträde till arbetsplatsen och det hålls enskilda samtal med personal om deras stöd till facket. Trots att Ikea prickas av den amerikanska tillsynsmyndigheten NRLB fortsätter de vägra facklig anslutning. Facket lyckades anordna en regelrätt omröstning om anslutning som de vann med 75 procents majoritet. Resultatet underkänns och en ny omröstning hålls, där facket förlorar. Ikea prickas därefter återigen av NRLB för att otillbörligen ha påverkat utfallet.
”Vi följer de lagar och regler som finns och har tillsammans med fackliga representanter tagit fram ett stödpaket åt medarbetarna”, skrev Ikeas presstjänst i en kommentar till tidningen Arbetet.
Men enligt Mike Rose är förhandlingarna kring de individuella följderna för de anställda inte klara.
”Vi arbetar fortfarande med att slutföra förhandlingarna, så jag kan inte kommentera detaljerna än”, skriver han till Arbetaren.
I ett sista försök att få Ikea att ändra sina planer har facket nu vänt sig till USA:s president Donald Trump.
Presidenten har tidigare gjort en stor affär av att vilja stoppa företags produktionsflyttar till andra länder både i retorik och genom administrationens officiella kanaler.
Hur mycket hopp hyser ni till att Donald Trump kommer lösa frågan?
”Vi hoppas att president Trump gör det rätta för fabrikens arbetare. Det här är bra jobb på kollektivavtalsnivå som inte borde tas ifrån dem. Vi hoppas att Trump-administrationen hjälper till att förmedla vikten av att behålla jobben i Danville”, skriver Mike Rose som svar på Arbetarens fråga.