Tolv av 14 LO-förbund går fram med gemensamt krav om låglönesatsning för de med löner under 26 100 kronor i månaden. Det var beskedet från den efter Kommunals och Pappers avhopp kraftigt decimerade LO-samordningen under onsdagen.
Satsningen är modellerad efter 2017 års version, något som Marie Nilsson, förbundsordförande i IF Metall, menar har hjälpt att börja stänga löneklyftorna, särskilt de mellan kvinnor och män.
– LO:s gemensamma låglönesatsning har haft betydelse. Vi är på väg att ta bort lönegapet mellan män och kvinnor, sade Marie Nilsson under onsdagens presskonferens, rapporterar DN.
Vi är på väg att ta bort lönegapet mellan män och kvinnor.
Marie Nilsson, förbundsordförande, IF Metall, under onsdagens presskonferens
Vid onsdagens representantskapsmöte slogs det fast att det omstridda märket för resten av arbetsmarknaden som sätts i Industriavtalet ska fortsätta vara modellen. Kritikerna, som nu uppgår till hälften av LO-förbunden, fick ge med sig. Det, samt att låglönesatsningen inte hamnade på 28 000 kronor, var 6F-förbunden– Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko – tydligen villiga att gå med på denna gång, eftersom de till skillnad från Kommunal och Pappers valde att ingå i samordningen.
– Många är irriterade på modellen där industrin anger takten. Men när lönebildningen fungerar bra och medlemmarna får höjda reallöner är trycket för förändring ändå litet. Fullt stöd av alla medlemsförbund har vi aldrig, sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, rapporterar Arbetet.
Och låglönesatsningen är också beroende av det procenttal som överkoms i industriavtalet. Ett konkret procentkrav för löneökningar väntas meddelas först nästa månad. Men satsningen är, i likhet med 2017, tänkt att fungera genom att de med lägre lön än 26 100 ska få chans till löneökning som om de hade haft just 26 100 i lön.
Det innebär dock inte i alla låganvlönade, som ska räknas i krontal, i praktiken är garanterade just den ökningen – bara att de tillför en högre andel till löneförhöjningspotten.
Men redan innan denna satsning tillkännagavs fick den hård kritik från Kommunals ordförande Tobias Baudin i tidningen Arbetet. Enligt ordföranden är den för ”klen”, så klen att den inte ens motsvarar ”två liter mjölk”, och än mindre förmår flytta facken närmare LO:s mål att halvera löneklyftorna till 2028.
Han fick dock mothugg av Handels ordförande i samma tidning, som sade att den visst var bra och motsvarade ”en hel kundvagn med mjölk”. Även Fastighets ordförande Magnus Pettersson stödjer satsningen, även om han erkänner att den inte är stor.
– Vi når en bit på väg. Vi tar steg mot LO:s mål om minskade löneklyftor till år 2028. Även om det är väldigt korta steg, säger han till Arbetet.
Vi tar steg mot LO:s mål om minskade löneklyftor till år 2028. Även om det är väldigt korta steg.
Magnus Pettersson, ordförande, Fastighets
Men oavsett vem av dem som har rätt i sin bedömning kommer det hela med stor sannolikhet att möta hårt motstånd i avtalsrörelsen från arbetsköparna. 2017 års lönesatsning för de under 24 000 kronor i månaden blev ett trätoämne innan såväl som efter att avtalet tecknats.
Efter underskrivandet tillbakavisade då arbetsköparna att de skulle ha gått med på att låglönesatsningen i krontal skulle skjutas till utöver Industriavtalets märke. I stället menade flera med emfas, däribland industriarbetsköparorganisationen Teknikföretagen som själva undertecknat avtalet, att det skulle rymmas inom märket. Det var ett budskap som arbetsköparna i Almega tog fasta på och höll på in i det sista och krävde villkorsförsämringar i utbyte. Vem som sedan vann var parterna också oense om.
Redan nu har Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef, kritiserat att LO lagt satsningen ”så högt” som 26 100 kronor.
– Då är det inte längre en låglönesatsning, säger han till Lag och Avtal.
Utöver låglönesatsningen kommer de tolv fackförbunden att ställa gemensamma krav på ökade pensionsinbetalningar. Kravet innebär att arbetsköparna ska betala pensioner ”från första kronan” och inte från och med att en anställd fyller 25 år. I kravet ingår även att pension ska betalas in för anställda som är äldre än 65 år.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.