Enligt tidigare anställda på Södertälje hamn är motivet bakom avskedandet av Patrick Hörstam att hans fackliga engagemang gjort honom obekväm. På fredagen tog Transport emot det formella avskedandet av förbundets klubbordförande och skyddsombud i hamnen. Enligt facket angav då företaget bland annat illojalitet och arbetsvägran som skäl till avskedet.
– De säger att jag ställt till med att folk har sagt upp sig och varit illojal när jag följt med medlemmar till möten med företagshälsan, säger Patrick Hörstam.
Det stämmer att under det senaste halvåret har runt en handfull personer sagt upp sig. När Arbetaren pratar med tre av dem, som alla sagt upp sig inom en två-månadersperiod, är deras version samstämmig.
– Det är rent skitsnack från företagets sida. De har velat bli av med honom sedan länge och nu tog de en rövare, säger Jan Davidsson, som slutade i slutet av sommaren.
De trakasserar alla som är medlemmar i Transport. En chef sade rakt ut att Transport tagit för stor plats i hamnen.
Rasmus Nyh, tidigare anställd i Södertälje hamn
De tidigare anställda som Arbetaren pratat med uppger alla att de känt sig trakasserade, men inte av deras klubbordförande, utan av företaget. Samtliga misstänker Patrick Hörstams fackliga arbete som det verkliga skälet bakom avskedandet.
– De trakasserar alla som är medlemmar i Transport. En chef sade rakt ut att Transport tagit för stor plats i hamnen. Det gick ju inte att var kvar, säger Rasmus Nyh, som slutade i fredags.
Under sina 20 år i hamnen och mångåriga fackliga erfarenhet på olika förtroendeuppdrag har han och hamnledningen varit i klinch. Den senaste tvisten inleddes för ett och ett halvt år sedan och gällde arbetsmiljö och riskbedömningar.
De tidigare anställda som Arbetaren pratat med beskriver en alltmer förgiftad stämning på arbetsplatsen och en alltmer utbredd rädsla för att säga ifrån. De ventilerar också sitt missnöje med företagets införda krav på sjukintyg från första sjukdagen och att de anställda känner sig jagade och misstrodda.
De anklagelser som riktas mot Patrick Hörstam är svepande och inga som helst bevis lades fram vid överläggningen.
Roger Dahlström, ombudsman på Transports stuveriavdelning
Från centralt fackligt håll bestrider Transport avskedet och kommer att hävda detta när parterna möts för förhandling den 12 november.
– Avsked kräver att en anställd gjort sig skyldig till stöld eller andra allvarliga saker. De anklagelser som riktas mot Patrick Hörstam är svepande och inga som helst bevis lades fram vid överläggningen, säger Roger Dahlström, ombudsman på Transports stuveriavdelning till Transportarbetaren.
Södertälje Hamns vd, Robert Tingvall, vill inte kommentera företagets skäl till uppsägningen närmare. Detta enligt honom själv ”av omtanke”. Även om han håller med om att beslutet är ovanligt, så tillbakavisar han att det skulle finnas något fackligt motiv.

– Det stämmer inte alls. Man blandar ihop en individfråga med ett fackligt uppdrag. Vi värdesätter goda fackliga relationer och har det också.
Han håller inte heller med om att Transport ”skulle tagit för stor plats i hamnen”.
– Det stämmer inte alls. Fackliga relationer är viktiga. Jag håller inte alls med om den kommentaren, säger Robert Tingvall.
Att Södertälje Hamn vid de centrala överläggningarna företräddes av två utomstående jurister och inte av deras egen arbetsköparorganisation Sveriges Hamnar ser han inget konstigt med.
– Det finns väl inga måsten vilka vi tar med oss. Det är en rådgivare vi använt oss vid flera tillfällen, säger Robert Tingvall.
Sveriges Hamnar har inte nekat till att medverka?
– Nej, det har de inte.