Den sydafrikanska vinarbetaren Claudene van Wyk hotas med avsked. Detta efter att hon, som facklig representant, uttalat sig om arbetsvillkoren på sin arbetsplats, den ökända vingården Leeuwenkuil i svensk press.
Trots att Systembolaget, en av gårdens viktigaste kunder, har lovat verka för ökat fackligt inflytande säger de sig nu inte vilja ta ställning. Men till tidningen Arbetet Global vidarebefordrar de, som enda skriftlig kommentar, företagets motivering att Claudene van Wyk ”spridit en felaktig bild om Leeuwenkuil”. Till Arbetaren går nu Systembolagets presschef ett steg längre.
– Det som är formulerat, enligt företaget, är att kvinnan har uttryckt osanningar om företaget och då har man rätten att agera som företaget har gjort. Då är det bra att det blir klarlagt vad som är sanningen, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.
I en artikel i Arbetet Global, som även publicerats i Arbetaren förra månaden, berättade Claudene van Wyk, tydligt angiven som facklig representant, om hur de fackliga motarbetas. Hon invänder också mot vad som upplevs som en ökad användning av tillfällig arbetskraft.
– Vi kvinnor får inte fast anställning, ägaren ersätter oss som har arbetat här länge med inhyrda. Vi får höra att vi måste stanna hemma när han hyr in. Lönerna vi får är som slavlöner, sade hon.
För uttalandet kallades hon, i ett brev Arbetaren tagit del av, till en ”disciplinär utfrågning” med tillägget att beroende på utfallet ”är det möjligt att du kan bli avskedad”. I ett brev riktat till svenska solidaritetsrörelsen Rättvis vinhandel, som Arbetaren också tagit del av, skriver Leeuwenkuils verksamhetschef, Kobus de Kock, att företaget inte kan tillåta att deras anställda ”medvetet sprider lögner som skadar företaget”.
Han inskärper att de disciplinära åtgärderna inte har något med Claudene van Wyks fackliga engagemang att göra. Det är också en aspekt som Lennart Agén betonar till Arbetaren.
– Det finns ingenstans i något dokument skrivet att det finns en koppling till kvinnans fackliga engagemang. Allting bygger på att hon spridit en felaktig bild i intervjun i Arbetet, enligt Leeuwenkuil.
Det handlar om att den här kvinnan har, enligt företaget, uttryckt sig med osanning om företagets verksamhet.
Lennart Agén, presschef på Systembolaget
Anser Systembolaget att en facklig representants uttalanden i media, som företaget tycker är felaktigt, är giltigt skäl för uppsägning?
– Det är väl inte riktigt så enkelt. Det handlar om att den här kvinnan har, enligt företaget, uttryckt sig med osanning om företagets verksamhet. Därför har man kallat henne till den här hearingen och där ska det klarläggas vad som gäller eller inte. Systembolaget har inte tagit ställning utan följer vad som händer.
Är det inte både en facklig, utan även en mänsklig rättighet, att få yttra sig om arbetsvillkoren på sitt jobb?
– Det är väl där åsikterna gå isär mellan företaget och hennes fackliga organisation.
Förutom de löften som Systembolaget gett i media har även regeringen i november 2017 inskärpt att större hänsyn än tidigare ska tas till ”arbetsmiljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor” vid inköp. Men enligt Lennart Agén, måste företagets agerande gentemot Claudene van Wyk sättas ”i kontext”.
– Allt beror på vad som är sagt och inte är sagt och måste sättas i kontext till de lagar och regler som gäller i Sydafrika. Det är där verksamheten sker, säger han.
De disciplinära samtalen med Claudene van Wyk inleddes på fredagen och planeras fortsätta under nästa vecka. Leeuwenkuil har efter protester från både det sydafrikanska vinarbetarfacket CSAAWU och fackliga solidaritetsgrupper i Sverige bett dessa inkomma med invändningar mot det eventuella avskedandet. Dessa ska sedan vägas in i deras beslut kring Claudene van Wyks framtid på vingården hon föddes och hittills har bott och arbetat i hela sitt liv.
2016 uppstod en debatt kring arbetsvillkoren hos Leeuwenkuil och Systembolagets ansvar efter att de exponerats i dokumentärfilmen Bittra Druvor, som sändes av Uppdrag Granskning. Två år senare rapporterade Arbetaren att det fortfarande rådde svåra missförhållanden på vingården.