De massiva protesterna i Chile fortsätter med oförminskad styrka. Det som började med krav på sociala reformer och ekonomisk rättvisa har nu utvecklats till en protestvåg mot det allt grövre våldet som använts sedan president Piñera beordrade ut militären på gatorna.

De officiella dödstalen låg under torsdagen på 23, men enligt människorättsorganisationer i landet rör det sig om betydligt fler. Dessutom är många av de omkring 10 000 som gripits spårlöst försvunna.
– Alla officiella siffror är i underkant enligt våra källor inom den chilenska statsförvaltningen, säger juristen Esteban Calderón, som är talesperson för Chilenska observatoriet för mänskliga rättigheter, COHR, till Arbetaren.
Även Amnesty International har i dagarna gått ut med information om militärens grova människorättsbrott och vittnesmål talar om våld, tortyr och sexuella övergrepp mot många av de personer som gripits.
Trots detta fortsätter protesterna som beskrivs som de största i landet sedan militärdiktaturens fall 1990.
Enligt Esteban Calderón pågår ett informationskrig där staten gör allt för att hålla siffrorna över antalet döda och skadade demonstranter nere. Han menar också att protesterna de senaste dagarna ändrat karaktär.
– Jag är övertygad om att demonstrationerna kommer att fortsätta, men det vi ser nu är mer ilska och desperata rop på hjälp för att få omvärlden att agera mot det som händer.
Jag är övertygad om att demonstrationerna kommer att fortsätta, men det vi ser nu är mer ilska och desperata rop på hjälp för att få omvärlden att agera mot det som händer.
Esteban Calderón, jurist och talesperson för Chilenska observatoriet för mänskliga rättigheter, COHR
Med anledning av det mycket spända läget i landet meddelade den allt mer pressade president Piñera i veckan att Chile inte längre kommer att stå som värd för FN:s årliga klimatmöte, COP25. Mötet var tänkt att hållas i huvudstaden Santiago mellan den 2 och 13 december. En av huvudpunkterna på mötet är att höja medlemsländernas klimatambitioner. Detta för att nå Parisavtalets mål om att hålla ned globala uppvärmningen nere.
FN letar nu efter en ny värdstad, och mycket talar på att mötet därför kommer att skjutas på framtiden.
Sebastian Piñera sade under en pressträff i onsdags att beslutet att inte längre stå värd för mötet var svårt att ta, samtidigt som han hänvisade till att regeringens främsta prioritet måste vara att säkerställa den allmänna ordningen i landet.
– Det är väldigt grova brott mot de mänskliga rättigheterna vi sett i Chile de senaste veckorna och staten är just nu extremt dysfunktionell, vilket gör situationen ännu farligare, säger Esteban Calderón.
Sebastian Piñera har de senaste dagarna sparkat minst åtta av sina ministrar och samtidigt utlovat reformer som svar på de enorma protesterna. Än så länge har det dock inte hjälpt, utan kraven på hans egen avgång har snarare ökat.
– Demonstranterna har stöd från en betydande del av befolkningen, även inom den chilenska staten, säger Esteban Calderón.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.