Det var strax efter lunch i onsdags som beskedet kom. Karolinska universitetssjukhuset varslar 350 läkare och 250 undersköterskor.
Det är det andra stora varslet på mindre än ett halvår på universitetssjukhuset med den rekorddyra nya sjukhusanläggningen. Så sent som i våras beslutade man nämligen att skära ner verksamheten med hela 550 administrativa tjänster.
– Det här är förfärligt. Varslet betyder att vi kommer att tappa kompetens och det kommer att märkas i decennier framåt, skriver Heidi Stensmuren, ordförande i Sveriges läkarförbund, tillsammans med Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinskas läkarförening i ett gemensamt uttalande.
Det är en massiv uppgivenhet.
Jona Elings Knutsson, ST-läkare på Karolinska
Även Jona Elings Knutsson, som är ST-läkare på Karolinska, samt återkommande krönikör i Arbetaren, är kritisk. Hon vet själv inte om hon är en av de varslade och beskriver stämningen bland sina kollegor som orolig.
– Det är en massiv uppgivenhet. Det här är bara en i raden av många försämringar som på olika sätt genomförts de senaste åren. Det saknas luft i systemet och vi är redan underbemannade och otroligt pressade som det är, säger hon när Arbetaren ringer upp dagen efter det stora varslet.
Hon skyller beslutet på den borgerliga majoriteten i Region Stockholm som öppnat upp för det av många hårt kritiserade vårdvalet.
– De vill ju lägga ut mer vård på de skattefinansierade vårdbolagen med fria vinstuttag. Det verkar hela tiden ha varit en uttänkt politisk strategi.
Jona Elings Knutsson förklarar att både hon och hennes kollegor redan i dag har svårt att få ut inarbetad komptid och att det snarare skulle behövas fler läkare och undersköterskor i verksamheten.
– Det är så många just nu som funderar på om de över huvud taget ska stanna kvar i yrket, säger hon.
Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag.
Björn Zoëga, sjukhusdirektör
Sjukhusledningen, däremot, försvarar varslet och håller inte med om kritiken.
– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.
Karolinska går med miljardunderskott och Dagens Nyheter har i en lång rad uppmärksammade artiklar de senaste åren avslöjat hur det nya systemet med så kallad värdebaserad vård, infört med hjälp den borgerliga majoriteten i Region Stockholm, havererat fullständigt. Kritiken mot skyhöga konsultkostnader i kombination med stora brister i vården har gjort att det som var tänkt att bli ett skrytbygge snarare förvandlats till ett fiasko.
Både fack och många av de anställda rasar nu mot beslutet om ytterligare ett varsel.
– Om jag själv skulle bli sjuk skulle jag inte åka till Karolinska för jag förstår inte hur de skulle kunna ta hand om mig eller mina anhöriga, säger Carina Lenngren som är förhandlingsansvarig på Kommunals sektion vid universitetssjukhuset till P4 Stockholm.
Hon får medhåll av Yvonne Dellmark som är ordförande i Läkarföreningen på sjukhuset som menar att varslet av så många läkare och undersköterskor kommer att påverka på arbetsmiljön och patientsäkerheten.