Det kommunägda bolaget Framtiden har beslutat att 20 procent av kommunens lägenheter som renoveras inte ska få hyreshöjning.
– Vi ser det som en delseger, men samtidigt reser det frågor. Hur ser det ut om fler än 20 procent vill välja alternativet. Utgångsläget borde finnas för alla, säger Kristofer Lundberg, regionordförande vid Hyresgästföreningen i västra Sverige.
Hyresgästföreningen har kämpat länge för att få igenom detta. Lundberg berättar att de vill garantera att alla ska kunna bo kvar.
– Vi ser stora problem i vissa områden där människor hamnat i en dålig sits redan då renoveringar kommit på tal. Där de vet att de kommer behöva flytta om det blir en hyreshöjning, säger Kristofer Lundberg.
Göteborgs bostadskoncern Framtiden, som beslutat om regleringen, säger till tidningen Hem & Hyra att det är ett sätt att bevara billiga lägenheter för framtiden.
– Nu blir det åtminstone 20 procent kvar, säger Kjell Björkqvist (L), styrelseordförande för Framtiden, till Hem & Hyra.
Det har tidigare inte ansetts möjligt inom fastighetsbranschen att bibehålla hyresnivån efter renovering av en hyresrätt. Nu lovar dock Framtiden att 20 procent av hyresrätterna helt ska slippa standardhöjning av hyran efter en större renovering.
Ett undantag görs dock vid renoveringar som berör hela huset – som bland annat byte av låssystem, fönster samt el. En lägre hyreshöjning ska då kunna göras.
För de övriga 80 procent hyresrätter ska standarden kunna höjas – mot en motsvarande hyreshöjning. Hyresgästerna ska då själva ha möjlighet att kunna påverka innehållet av renoveringen i förväg och då kunna välja olika tillvalsnivåer med olika prissättning.
Att det tagit så lång tid är något som Kjell Björkqvist är kritisk till.
– Man behöver inte vara expert för att begripa att om det är ett underhåll så är det. Det ska inte drabba mig att man blåser ut hela köket om jag inte vill ha ett helt nytt, och att jag sedan måste betala 1 000 kronor mer i månaden, säger han till Hem & Hyra.
Man ska kunna få en värdig bostad utan att behöva flytta.
Kristofer Lundberg, regionordförande vid Hyresgästföreningen
Beslutet är enligt Hyresgästföreningen ett steg på vägen, men Kristofer Lundberg menar att man behöver ta ett gemensamt grepp om hela organisationen för att få till en lagändring.
–Vi måste stärka hyresgästernas inflytande vid renovering. Man ska kunna få en värdig bostad utan att behöva flytta, säger han.
Lundberg poängterar också att makten och kontrollen över bostaden ska finnas hos hyresrättsinnehavaren.
Alla investeringar som Göteborgs allmännyttiga hyresvärdar vill göra på över 15 miljoner måste nu godkännas av politikerna. Än så länge har inga beslut gällande framtida investeringar gjorts, men några uppges ha skickats tillbaka för revidering, där den nya modellen ska användas.
Hyresgästföreningen har länge drivit frågan som de nu fått gensvar på i Göteborg. De menar på att det finns ett tydligt hyresgästperspektiv med att behålla fler hyresrätter med en låg hyra som gör att människor vid renovering inte ska behöva flytta från sina hem.
”Ambitionen är att hyresgäster inte ska behöva lämna sina hem på grund av social omvandling och kostnadsökningar. Ett koncerngemensamt systematiskt, långsiktigt underhållsarbete ska bedrivas där koncerngemensamma underhållsplaner är styrande för vilken typ av underhåll som ska prioriteras och vilka mål som ska nås”, skriver Framtiden i sina nya riktlinjer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till prenumeration@arbetaren.se om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr