Den sydafrikanska vingården Leeuwenkuils ägare har avskedat fackombudet Claudene van Wyk för att ha uttalat sig kritiskt i svensk media, däribland Arbetaren. Processen har pågått i flera veckor och under tiden har Systembolaget, en av Leeuwenkuils största kunder, valt att ”inte ta parti”.
Att de samtidigt oreserverat fört vidare företagets version utan att ens ha kontaktat vinarbetarfacket CSAAWU har kritiserats, inte bara av facket själva utan från svenska fackliga solidaritetsföreningar.
Så sent som i går kunde inte Systembolaget ge svar till Arbetet Global på frågan om de tänkte ta kontakt med facket. Men nu ger presschefen Lennart Agén nya besked.
– Vi har några kollegor som kommer att åka ned till Sydafrika inom kort. Då kommer de träfffa alla intressenter och ta reda på hur man hamnat i den här situationen. Vi har bekräftat några möten och hoppas få bekräftat även möte med CSAAWU, säger han.
När Arbetaren pratade med Lennart Agén förra gången pågick fortfarande en disciplinära utfrågningen av det sydafrikanska fackombudet under hot om avsked. Systembolagets hållning var då att avvakta och ”följa vad som händer”.
När nu avskedet är ett faktum lovade Lennart Agén i gårdagens Arbetet Global att titta närmare på frågan genom att återigen ta kontakt med ena parten i konflikten.
– Systembolaget behöver prata med Leeuwenkuil och den svenska importören om vad deras motivering sedan får vi ta ställning till vad det innebär för oss, sade han till tidningen.
Uttalandet fick solidaritetsföreningen Livsmedelsarbetare för solidaritet att återigen upprepa kritik.
– De säger att de inte tar ställning, samtidigt bejakar de arbetgivarens version. Det gör ju att de i praktiken tar ställning. När man samtidigt sagt att en av bristerna man haft är dåligt samarbete med de lokala facken så illustrerar man ju här rätt tydligt att man inte heller har för avsikt att göra något åt det, säger Johan Torgå, tidigare Livsklubbsordförande och aktiv i solidaritetsföreningen.
Men nu lovar alltså Systembolaget att även höra fackets version.
– Ja, självklart, säger Lennart Agén.
Om nu era undersökningar visar att det var fel att hon fick sparken, hade det inte varit bättre att ni engagerat er innan det var för sent?
– Vi har hela tiden engagerat oss och jobbat med den här frågan. Allt Systembolaget gör hörs och syns inte i media. Jag håller inte med om att vi skulle suttit still i båten, säger han.
Sedan 2017 har Systembolaget fått i uppdrag att regeringen att visa särskild hänsyn till ”arbetsmiljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor” vid inköp. I en tidigare artikel i Arbetaren sade Lennart Agén att vad som än blir resultatet av den disciplinära utfrågningen måste det ”sättas i kontext till de lagar och regler som gäller i Sydafrika”.
Ni har ju tidigare sagt att ett avsked på grund av kritiken i svensk media kan vara lagligt i Sydafrika. Räcker det som skäl för att Systembolaget ska tycka att det är ok?
– Jag vill inte föregå de här träffarna som vi ska ha öga mot öga. De får ha sin gång och tror det blir fruktbarare möten om det inte finns sådana svar som du efterfrågar, säger Lennart Agén.