Pappers står fast vid kravet på 4 procents löneökningar i den kommande avtalsrörelsen. Det, kortare arbetstid för skiftarbetare och att avtalet skall vara ettårigt var några av de beslut som fattades av förbundsmötet på torsdagen. Beslutet innebär att de lägger sig en procentenhet högre än LO-samordningen och därmed också industrifackens krav för det märke som sedan ska normera alla efterkommande avtal.
– Det är vår bedömning att man klarar mer. Att det kommer att bli svårt, det inser vi också. Vi kommer göra vad vi kan för att sätta press, säger Pontus Georgsson, Pappers förbundsordförande.
Vi påstår att vi har påverkat nivån som de 12 förbunden som samordnat sig hamnat på genom att göra som vi gjorde.
Pontus Georgsson, förbundsordförande på Pappers
Redan innan det stod klart att Pappers inte skulle medverka i LO-samordningen gick de ut med att de övervägde 4-procentskravet. Utspelet var en tydlig utmaning mot principen om att det är industrins parter som sätter ”märket” för löneökningarna på svensk arbetsmarknad. Det ledde också till kritik från bland andra industrifacket IF metall.
Att LO-samordningen skulle landa på ett lägre löneanspråk var bedömare säkra på redan innan, men enligt Pontus Georgsson hade det varit ännu lägre utan Pappers.
– Vi påstår att vi har påverkat nivån som de 12 förbunden som samordnat sig hamnat på genom att göra som vi gjorde. Jag tror att vi, via våra medlemmar till andras medlemmar, har satt press på andra förbund vilket gör att de har hamnat på 3 procent, säger han.
Det är dock något IF metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä redan kategoriskt avfärdat i Arbetaren.
– Nej, det har det inte haft och det funkar inte så. Det funkar så att man tar ställning till vad man tror är en vettig nivå. När det gäller nivån har vi inte pratat med varken Pappers eller Kommunal. De har ju valt att stå utanför och inte varit med i diskussionen, sade han i början av november.
Redan 3-procentskravet har genererat upprördhet hos arbetsgivarna som kallat det ”orealistiskt” och ”oansvarigt”. Att Pappers med sitt än mer offensiva krav kommer att möta motstånd från sin motpart får anses givet. Men enligt Pontus Georgsson är förbundet beredda att löpa linan ut.
– Vi vet att vi kan och vi gör det om vi behöver. Huruvida vi kommer använda stridsåtgärder har vi inte tagit ställning till än så klart, säger han.
Men förbundet har eventuellt inte bara motparten att oroa sig för. När 6f-förbunden lade sig över märket 2016 fick de LO:s förbundsstyrelse emot sig. Då gick LO tillsammans med Svenskt Näringsliv gemensamt ut och tog förbunden i örat och de fick justera ned kravet. Men trots det varnande exemplet är det inget som oroar Pappers ordförande.
– Nej, jag känner ingen större oro runt det. Vi får hantera det utifrån hur det kommer. Vi har varit tydliga från början att vi ser det här och kommer göra på det här sättet. Vi tror på att företräda våra medlemmar på just det sätt vi gör, säger Pontus Georgsson.
Arbetaren har sökt LO-ledningen för att förhöra sig om deras inställning denna gång, men de har inte återkommit. Istället återkommer chefen för LO:s avtalsenhet, Tommy Andersson, skriftligen.
”Vi har inga kommentarer till detta förutom att vi inte tar någon i örat.”, skriver Tommy Andersson, i ett mejl.
Den 20 december kommer Pappers överlämna sin fulla kravlista till motparten och kommer då också göra den offentligt tillgänglig.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.