Zimbabwe faller fritt

Eftermiddags-dj och lummig uteservering. En tallrik grillat kött med sadza, zimbabwisk majsgröt, som tillbehör. Tre vänner ur den zimbabwiska medelklassen talar om hur allt har blivit.

– Visst har livsstilen förändrats det senaste året, säger Sally, som jobbar i Harares reklambransch. Betty och Hope håller med. Alla har de haft löner som fram tills för inte så länge sedan räckte till en helt okej levnadsstandard. Middagar ute, bio och någon semesterresa till Moçambique.

– Vi tjejer brukade ha våra sammankomster nästan varenda helg, men nu får vi begränsa oss, säger Sally. Tidigare kunde jag gå in i en mataffär och plocka ned vad jag kände för i korgen, chips, vad som helst. Nu kan jag bara köpa det nödvändigaste, mer räcker inte lönen till med den extrema inflation som är, fortsätter hon. De höjer priserna nästan varenda dag.

– Men det jag saknar allra mest är att vara hemma med fungerande el, säger Hope. Jag saknar det så otroligt mycket. Jag kan ju betala för den, bara ge mig min el!

– Märkte ni i morse förresten, att vattnet hade kommit tillbaka? säger Betty. Men det var helt brunt.

Nu kan jag bara köpa det nödvändigaste, mer räcker inte lönen till med den extrema inflation som är, fortsätter hon. De höjer priserna nästan varenda dag.
Sally, anställd i reklambranschen i Harare

Zimbabwe hösten 2019 är ett land där nästan inget fungerar och där ekonomin är i fritt fall. Men medan medelklassen får ställa in semesterresan till kusten och klara sig utan elektricitet om kvällarna, så balanserar de fattiga miljonerna på landsbygden och i de tättbefolkade kåkstäderna livet på en knivsegg. För en del är regelrätt svält nästa steg. 

Det var dock inte detta som regeringspartiet ZANU-PF lovade folket hösten 2017, när president Robert Mugabe efter ett 37 år långt maktinnehav tvingades stiga åt sidan. Vissa kallade det en militärkupp, även om det inte är den termen som använts från officiellt håll. 

Bakom kulisserna i partiet hade maktkampen pågått mellan två rivaliserande fraktioner. På ena sidan fanns Lacoste, en grupp ledd av vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, nära bundsförvant till Mugabe ända sedan frihetskampen mot den rhodesiska kolonialmakten på 1970-talet och med starka kopplingar till militären. På andra sidan fanns G40, en grupp yngre politiker med band till presidenthustrun Grace Mugabe. 

I november 2017 gav Robert Mugabe sin vicepresident Mnangagwa sparken, vilket ansågs gynna Grace Mugabe i kampen om vem som skulle ta över efter den åldrige presidenten. Men en vecka senare tog militären, där Mnangagwa hade starkt stöd, kontroll över en rad statliga institutioner samtidigt som Mugabe sattes i husarrest. Den 21 november avgick han, efter hot om riksrätt. 

Kuppen – eller vad man nu väljer att kalla det – var fullbordad och Mnangagwa kunde sväras in som Zimbabwes andre president. Ett val sommaren 2018, där han besegrade oppositionspartiet MDC:s kandidat Nelson Chamisa, befäste hans makt, även om valets legitimitet till viss del har ifrågasatts.

Ända sedan början av 2019 har bensinköerna ringlat långa i Zimbabwe. Stationerna får bara in bränsle någon gång ibland. Långtradarchauffören Eusapai Dumbaza har väntat i tre dagar i kön och det påverkar hans möjligheter till försörjning. Körningen till kuststaden Beira i Moçambique får vänta.
Ända sedan början av 2019 har bensinköerna ringlat långa i Zimbabwe. Stationerna får bara in bränsle någon gång ibland. Långtradarchauffören Eusapai Dumbaza har väntat i tre dagar i kön och det påverkar hans möjligheter till försörjning. Körningen till kuststaden Beira i Moçambique får vänta. Foto: Torbjörn Wester

Mnangagwas plan var att vinna folkets förtroende genom löften om politiska reformer och att en gång för alla lyfta landets sargade ekonomi, märkt av årtionden av vanskötsel under Mugabeeran. Zimbabwe var ”open for business” deklarerade Mnangagwa.

En del begränsningar för utländska investerare togs bort. Lagstiftning som hindrar en fri press och rätten att demonstrera skulle reformeras. Mnangagwa vidtog också bland annat åtgärder för att utreda brott begångna av landets säkerhetsstyrkor under Mugabe.

Men det utlovade lyftet för landet har, två år efter maktskiftet, helt uteblivet. Tvärtom är den ekonomiska situationen nu värre än på mycket länge. Många minns hyperinflationen i Zimbabwe för ett decennium sedan, då man tryckte upp sedlar med valörer på hundra triljoner dollar.

Nu är landet på väg tillbaka till ett liknande scenario. Staten har slutat att publicera inflationsstatistik men enligt bedömare ligger den nu på mellan 230 och 570 procent på årsbasis. 

Vattenförsörjningen har nästan helt slutat att fungera, främst som en effekt av torkan som drabbat landet, men även på grund av att det inte finns utländsk valuta för att importera nödvändiga kemikalier till vattenverkens rening. För majoriteten av Harareborna fungerar kranvattnet bara någon gång i veckan, i stället får de köa för vatten från brunnar.

Köa får även den göra som vill ha tag i bränsle till bilen. Många timmar, ibland flera dygn. Sedan början av året har det överallt i landet varit kilometerlånga köer till bensinstationerna. Ett tungt vägande skäl till det är bristen på utländsk valuta att köpa in bränsle för. 

Också sjukvården går på knäna. Läkare har under hösten strejkat i protest mot stagnerade löner och det är brist på mediciner. Till råga på allt har förra säsongens torka gjort att det en bit in på 2020 kan bli akut brist på mat. Redan under hösten gapade mataffärernas brödhyllor emellanåt tomma. 

Kort sagt, Zimbabwe faller fritt.

Jag gick för att köpa bröd, men en limpa bröd kostar 10 dollar nu. Hur ska jag få tag på 10 dollar?
Peddia Chigwada, pensionär i Harare.

Söndag i byn Muda några mil utanför huvudstaden Harare. Vinden susar i det höga, gulnade gräset. På avstånd hörs psalmsång från gudstjänster. Peddia Chigwada, en Hararebo några år över de 60, har kommit ut från stan för att hälsa på sin bror, småjordbrukaren Wellington Kwenda och hans familj.

Peddia är själv uppväxt här ute, men det blir inte så ofta hon kan komma och hälsa på nuförtiden. Biljettpriserna till bussen har mångdubblats. Det har de flesta andra priser också gjort. För något år sedan räckte Peddias pension på 80 zimbabwiska dollar åtminstone till det nödvändigaste, men så är det inte längre. 

– Jag gick för att köpa bröd, men en limpa bröd kostar 10 dollar nu. Hur ska jag få tag på 10 dollar? frågar hon sig.

I stället blir det sadza, den tjocka majsgröten som äts mycket i Zimbabwe. Det är det billigaste sättet att fylla magen, en spann med majs kostar 50 dollar och kan vara länge.

– Vi äter ett mål sadza vid 11 på förmiddagen och så ett till på kvällen. Två mål sadza om dagen, det är allt vi äter.

Och ska hon ha ett glas vatten att dricka till sin sadza, då måste hon köa vid någon brunn i Harare, det var länge sedan det kom något vatten i kranen.

Till råga på allt har förra säsongens torka förvärrat situationen i landet ytterligare. FN:s särskilde rapportör för rätten till mat, Hilal Elver, konstaterade efter ett besök i slutet på november att nära 60 procent av befolkningen i nuläget saknar tillräckligt med mat och att krisen kan bli akut i början av 2020. Detta berodde, enligt Elver, inte bara på torkan utan även på ekonomisk misskötsel av landet.

Det har varit svårt länge, situationen startade egentligen redan år 2000, med landreformerna och när de kompenserade krigsveteranerna med pengar som inte trycktes på ett normalt sätt.
Wellington Kwenda, småbrukare i byn Muda

Ute på landet är livet något lite enklare och Peddia hade helst velat flytta till sin brors familj, om hon bara hade haft råd med flytten och de hade haft plats för henne. På landsbygden är befolkningen inte lika beroende av den monetära ekonomin och kan förlita sig på det jorden ger, i alla fall till viss del.

Wellington Kwenda och hans familj odlar tio hektar med majs och jordnötter. Men även jorden sviker, torkan som drabbade landet förra säsongen gjorde att en stor del av skörden gick om intet. Om några månader kan det vara slut i matförråden. Vattnet är även det ett problem, brunnen närmast där de bor är trasig, men myndigheterna har inga möjligheter att laga den.

– Det har varit svårt länge, situationen startade egentligen redan år 2000, med landreformerna och när de kompenserade krigsveteranerna med pengar som inte trycktes på ett normalt sätt, säger Wellington Kwenda. Men efter att Mugabe avsattes har det blivit ännu mycket värre. 

På det prydliga Africa Unity Square i centrala Harare syns inte krisen. Men under ytan faller mycket av Zimbabwe samman just nu.
På det prydliga Africa Unity Square i centrala Harare syns inte krisen. Men under ytan faller mycket av Zimbabwe samman just nu. Foto: Torbjörn Wester

Hur kunde det gå så här illa? För att försöka förstå åker vi tillbaka till centrala Harare. Under ett av stadens väldiga, lilablommande jakarandaträd står Walter Supiga, en kille i 20-årsåldern. Han är valutaväxlare på den svarta marknaden och därigenom en av få som tjänar på den ekonomiska krisen. Men det har sitt pris, han lever i ständig oro för polisen, som ofta gör räder mot växlarna. Själv har han blivit gripen ett tiotal gånger men alltid sluppit hamna bakom lås och bom.

– Polisen vill bara ha pengar. Och du betalar dem, så du ska slippa sova i cellen och hamna i rätten. 

Senast häromdagen fick han springa och gömma sig när polisen kom. Men han blev hittad.

– Jag hade pengarna i sockan, men inga mindre valörer än 20- och 100-lappar, så jag fick ge honom en tjuga. 

Penningsystemet i Zimbabwe är svårt att förstå för en utomstående. Efter den världsberömda hyperinflationen 2008 övergavs den inhemska valutan. Länge användes istället amerikanska dollar (USD) som främsta betalmedel och många fick även sina löner utbetalda i USD.

Parallellt fanns så kallade bond notes, en sorts ställföreträdande amerikansk dollar som staten började trycka upp 2016, och elektroniska pengar på mobilen, Ecocash. Men i februari i år introducerade staten en ny inhemsk valuta och i somras förbjöds användningen av USD. Skälet var att man ville återfå de styrmedel över ekonomin som en egen valuta ger.

Men inflationen tog genast fart och Walter Supiga, som erbjuder mycket bättre växlingskurser än bankerna, tjänar på dem som vill säkra sina pengar genom att växla till USD eller använda pengar som de har i USD. De inhemska pengarna tappar i värde varenda vecka på svarta marknaden.

20 amerikanska dollar är vad Walter Supiga i genomsnitt tjänar på en dag, i alla fall de dagar då polisen inte kommer och kräver mutor. Det är inte mycket men ändå mer än vad han hade dragit in på ett vanligt jobb. Helst hade han velat göra något annat, något mer produktivt. Som att satasa på sitt musikskapande eller måleriet. Men det går inte så som det ekonomiska läget i landet är nu. Då är enkla men riskfyllda pengar på gatan det bästa alternativet, i alla fall för tillfället.

– Vi är vana vid den här livsstilen nu, en del av oss spenderar allt samma dag eftersom vi alltid tror vi ska få mer nästa. Men i morgon kan det vara över, om de bestämmer sig för att gå tillbaka till USD som betalmedel.

Det är svårt att förstå hur folk klarar sig. Utan tillgång till amerikanska dollar är inte lätt att ha ett anständigt liv.
Prosper Chitambara, ekonom på det fackliga forskningsinstitutet Ledriz i Harare. 

Roten till problemet är ”brist på finansiell disciplin” hos ZANU-PF-regeringen. Det menar Prosper Chitambara, ekonom på det fackliga forskningsinstitutet Ledriz i Harare. Utländskt kapital är en bristvara och när regeringen åter skaffade sig en sedelpress kunde de inte hantera den på ett ansvarsfullt sätt.

– Regeringen har inte pengarna men har ändå en enorm aptit på att spendera. Därför trycker de upp pengar, både fysiska och elektroniska. Men samtidigt kan inte ekonomin svälja en sådan enorm ökning av tillgång på pengar, säger han.

Det produceras helt enkelt inte tillräckligt mycket varor och tjänster i Zimbabwe i förhållande till alla nya pengar som regeringen skickar ut på marknaden. Därför blir dollarn dyrare för var dag som går under valutaväxlaren Walter Supigas jakarandaträd. Därför räcker Peddia Chigwadas pension bara till två mål sadza om dagen.

– Det är svårt att förstå hur folk klarar sig. Utan tillgång till amerikanska dollar är inte lätt att ha ett anständigt liv, säger Prosper Chitambara.

Att spendera mer än man har råd med är lite förenklat samma sak som Mugaberegeringen gjorde under decennier och som, tillsammans med de kaotiska landreformerna runt 2000, ledde till att den zimbabwiska ekonomin hölls paralyserad år ut och år in.

Mugabes beslut var oftast snarare politiskt bekväma än ekonomiskt rationella, säger Prosper Chitambara. Så är det även i dag, menar han. Vissa samhällsgrupper, tillika väljargrupper, ska hållas nöjda och glada genom att pengar satsas på dem.

– Mycket av statens utgifter är kopplat till sådant, säger han.

Under ett jakarandaträd i Harare står Walter Supiga, valutaväxlare på svarta marknaden.
Under ett jakarandaträd i Harare står Walter Supiga, valutaväxlare på svarta marknaden. Foto: Torbjörn Wester

Tre timmars bilfärd nordost från Harare, på väg upp mot gränsen till Zambia, ligger Wamambo farm, en jordbruksegendom ägd av Kindness Paradza. Han är parlamentsledamot för regeringspartiet ZANU-PF och ordförande för parlamentets utrikesutskott.

ZANU-PF-anhängare så länge han kan minnas och en av de som fick mark i samband med de kaotiska landreformerna runt millennieskiftet, då vita jordägare kördes bort. I bostadshusets vardagsrum, på andra våningen med stora ljusa fönster ut över egendomen, återberättar han gärna episoden från mitten av 1990-talet då han påstår sig ha frågat Mugabe om denne inte skulle gå i pension snart. Men svaret blev nekande. 

– Mugabe trodde att han ägde det här landet, att han ägde ZANU-PF och att vi stod i tacksamhetsskuld till honom, säger Kindness Paradza.

Nu är Mugabe borta sedan två år tillbaka och Paradza räknar upp alla de reformer som den nya ZANU PF-regeringen har genomfört eller ska genomföra. Begränsningar för utländska investerare slopas, presslagar lättas upp, rätten att demonstrera stärks. Men ändå. Trots reformer är det ekonomiska läget i landet sämre än på många år.

Kindness Paradza har en och samma förklaringsmodell för alla problem. Den yttre fienden, det koloniala spöket. Storbritannien, USA och några andra länder. Det är de som fortfarande stoppar Zimbabwes utveckling.

– Nu för tiden är det mer subtilt. Det kommer på andra sätt, så att de kan säkerställa att de kan fortsätta utnyttja oss så att vi inte utvecklas, säger han.

Denna subtila kolonialism yttrar sig, enligt Paradzas sätt att se på världen, på flera sätt. Dels genom att väst stöttar oppositionspartiet MDC eftersom de, hävdar han, skulle stå nära den vita minoriteten i landet. Dels genom ekonomiska sanktioner, som direkt och indirekt stoppar tillväxten. 

"Det är svårt att förstå hur folk klarar sig. Utan tillgång till amerikanska dollar är det inte lätt att ha ett anständigt liv", säger Prosper Chitambra, ekonom på det fackliga forskningsinstitutet Ledriz i Harare. Foto: Törbjörn Wester

Sanktionerna infördes runt millennieskiftet och sedan dess har de blivit kvar, om än i mindre omfattning. De är dock inte riktade mot landet Zimbabwe utan mot vissa individer och företag. USA upprätthåller ekonomiska sanktioner och reserestriktioner mot åttiotalet personer samt ett femtiotal företag. EU riktar sanktioner mot ett mindre antal individer med kopplingar till ZANU-PF.

Men både EU och USA menar att detta påverkar Zimbabwes ekonomi i mycket liten omfattning. Det angivna skälet till sanktionerna är brist på reformer när det gäller demokrati, mänskliga rättigheter och pressfrihet, saker som regeringen menar att man redan har tagit tag i.

– Bara sanktionerna tas bort så kommer allt att bli normalt igen i Zimbabwe, säger Kindness Paradza.

Menar du att till exempel inflationen helt och hållet beror på sanktionerna?

–  Vi får inte in några nya pengar i landet, bankerna kan inte ta upp lån utomlands på grund av sanktionerna, företagen växer inte.

Vad säger du till en vanlig Hararebo på gatan som inte bryr sig om politik alls, som bara vill kunna leva på sin lön, ha vatten i kranen och kunna köpa bensin?

– Alla drabbas av situationen. Men det beror på sanktionerna som lagts på den här regeringen. Väst har en agenda där man vill byta regering i landet.

ZANU-PF har gjort ett stort nummer av sanktionerna och i oktober utlyste regeringen en nationell helgdag för att hålla protestmarscher runtom i landet. Prosper Chitambara, ekonomen på Ledriz, suckar när sanktionerna kommer på tal.

– Det är bara en syndabock som de använder. Ta Rhodesia som exempel (föregångaren till Zimbabwe), eller Sydafrika. De var under sanktioner i många år, men ekonomin kollapsade inte. 

– 90 procent av våra problem är interna. Resten är externa faktorer, såsom torkan och, i begränsad omfattning, sanktionerna, fortsätter han. Brist på finansiell disciplin och korruption, det är de stora problemen. Inte sanktioner.

Det finns många som protesterar mot sakernas tillstånd i landet. Vissa blir kidnappade. Som den regeringskritiske komikern Samantha Kureya. I somras förde maskerade och beväpnade män bort henne från bostaden. Hon misshandlades och tvingades dricka avloppsvatten innan hon dumpades i bushen. Eller läkaren Peter Magombeyi, som ledde en strejk för högre löner inom vården.

Under fem dagar i september ska han ha hållits fången i en källare där han säger att han utsattes för elchocker. Eller Obert Masaraure, ledare för en facklig lärarorganisation, som i juni fördes bort av maskerade och beväpnade män, piskades och rullades i lera för att till sist släppas utanför en militärbas.

Okay Machisa, ledare för människorättsorganisationen Zimrights i Harare.
Okay Machisa, ledare för människorättsorganisationen Zimrights i Harare. Foto: Torbjörn Wester

Vilka som ligger bakom händelserna är höljt i dunkel. 

– Jag kan inte med hundra procents säkerhet säga att staten ligger bakom, men historiskt sett så har det varit så, säger Okay Machisa, som leder människorättsorganisationen Zimrights i Harare.

– Det här kan misstänkas vara taktiska sätt att se till att delar av fackföreningsrörelsen tystas. Det är de som trycker på för högre välfärd för sina medlemmar.

Men det behöver inte vara aktioner som hela ZANU-PF-ledningen står bakom, säger han. 

– Det finns sprickor i regeringen. Det finns människor som nog inte är så nöjda med vissa saker. 

Kindness Paradza, parlamentsledamot för ZANU-PF, bär en skjorta med ett tygmärke –
Kindness Paradza, parlamentsledamot för ZANU-PF, bär en skjorta med ett tygmärke – "Proudly Zimbabwean". Här på sin gård tre timmar nordväst om Harare. Foto: Torbjörn Wester

Kindness Paradza ler lite när bortförandena kommer på tal.

– Jag hörde att den där läkaren nu visst hade fått ett stipendium för att studera i USA. Eller kanske Kanada.

– Du förstår, det där bortförandet var bara ett trick från oppositionen. Presidenten skulle till FN och de ville skapa en situation där det skulle pratas om Zimbabwe i säkerhetsrådet. Ett trick av oppositionen, med hjälp från amerikanerna. En CIA-operation!

Det finns inga som helst belägg för hans påstående. Men samtidigt tror han ändå att andra bortföranden faktiskt kan ha utförts av ZANU-PF-folk.

– En del görs av oppositionen, andra av en tredje kraft i våra egna led. Folk som var pro-Mugabe och som inte gillar förändringen.

Tillbaka i byn Muda. 

– Klagar man i det här landet skär de halsen av en, skrockar Peddia Chigwada.

Brodern Wellington skrattar till och hämtar upp en ödesmättad röst ur strupen.

– De för bort en och du kommer aldrig att synas till igen.

Syskonen är på väg för att titta på en kalv som Wellington Kwenda kanske ska köpa. Det mesta av familjens boskap strök med i sjukdomar förra vintern. 

– Det var precis den här vägen som Rhodes färdades när han kom och tog vårt land, säger Wellington Kwenda.

På Harare Club, en gång i tiden ett vattenhål för den vita eliten i Rhodesia, blickar Cecil Rhodes ner från en vägg.
På Harare Club, en gång i tiden ett vattenhål för den vita eliten i Rhodesia, blickar Cecil Rhodes ner från en vägg. Foto: Torbjörn Wester

I slutet av 1880-talet anlände affärsmannen och gruvmagnaten Cecil Rhodes från söder i jakt på guld och med drömmar om ett brittiskt imperium ”från Kap till Kairo”. Han kom, han erövrade och 1895 skapades Rhodesia i dagens Zimbabwe och Zambia.

De följande decennierna blev grymma, antalet vita invandrare steg snabbt och för att hålla den svarta befolkningen på mattan användes liknande metoder som i Sydafrika. Reservat för ursprungsbefolkningen, passlagar, etnisk åtskillnad på offentliga platser.

Först i början på 1950-talet organiserades det svarta motståndet och några år senare skapades frihetsrörelserna ZANU och ZAPU, de som på 1970-talet ledde den väpnade kampen mot det rasistiska Rhodesia och dess premiärminister Ian Smith.

1969 flyttade Peddia Chigwada från Muda in till Salisbury, den stad som efter självständigheten kom att bli Harare. Det var en stad präglad av rasförtryck, men det är inte det hon främst minns i dag. Hon minns rinnande vatten i kranen och en lön som gick att leva på.

– Smith var mycket bättre, säger hon.

Wellington nickar instämmande.

– Ja, vi var förtryckta. Men på den tiden fick vi i alla fall det vi behövde. 

[email protected]

Fotnot: Sally, Betty och Hope
är fingerade namn.

Publicerad Uppdaterad
4 dagar sedan
Den danska regeringen framhärdar med sina gettolagar. Medan många berörda invånare fortsätter bekämpa dem. Nu ska gettolagarna prövas i EU-domstolen. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska gettolagarna prövas i EU-domstolen

I fem år har Danmarks bostadspolitik präglats av det så kallade ”gettopaketet”. Regeringen är nöjd, men motståndarna mot de ”rasbaserade bostadslagarna” har också varit välorganiserade och välartikulerade. Nu prövas gettolagarna i EU-domstolen, utfallet kan bli vägledande för alla EU-länder.

När Majken Felle inte är på skolan på ön Amager strax utanför Köpenhamns centrum, där hon arbetar och där vi ses en grå fredag i januari, ägnar hon sig åt aktivism. Nämligen åt att bekämpa Danmarks gettolagar och inte minst den byråkrati de många vräkta och tvångsförflyttade har hamnat i. 

För fem år sedan gick hon på sitt första aktivistmöte mot gettolagen. Sedan dess har i stort sett all hennes fritid gått åt till att kämpa för att få ha kvar sitt eget och grannarnas hem samt hjälpa de drabbade i kvarteret, Mjölnerparken i Köpenhamn.

Den danska regeringen införde den mycket kritiserade gettolagen år 2018. Lagen innebär att bostadsområden som uppfyller en rad kriterier klassificeras som getto av den danska regeringen.

Lagen har lett till tvångsförflyttningar och rivna hus. Men framför allt har den kritiserats för att vara diskriminerande. 

Enligt den danska regeringen har lagpaketet lett till att antalet ”parallellsamhällen” minskar. Enligt Majken Felle har det lett till diskriminering, rasprofilering och en utbredd rasism i det danska samhället. 

Det som avgör om ett bostadsområde hamnar på den danska statens så kallade gettolista är en rad kriterier: inkomst, utbildning, arbetslöshet, kriminalitet och etnicitet (icke-västerländska medborgare).

Sorterar ut områden efter majoritet av ”icke-västliga” invånare

Det mest kontroversiella kriteriet på listan är etnicitet, det vill säga att bostadsområden som har mer än 50 procent invånare med icke-västerländsk bakgrund och uppfyller ytterligare minst ett av de övriga fyra kriterierna ska klassas som getto. Eller parallellsamhällen, som den danska regeringen har övergått till att kalla dem.

– Mitt mål är noll parallellsamhällen. Så vi får ett mer enat Danmark, och att barn från utsatta bostadsområden får en bättre start i livet, sade den danska social- och bostadsministern Sophie Hæstorp Andersen (från motsvarande danska Socialdemokraterna) i samband med att den danska regeringens senaste rapport släpptes i slutet av 2024.

Enligt samma rapport har antalet utsatta bostadsområden sjunkit från 19 till 12 – och det finns inga nya områden som tillkommit under 2024.

Sedan 2002 sorterar Danmark in sina invånare som antingen ”västliga” eller ”icke-västliga”.

Även en som är född och uppvuxen i Danmark kan kategoriseras som ”icke-västlig ättling”, om inte båda föräldrarna är danska medborgare eller födda i Danmark. Även människor från en del europeiska länder som inte är med i EU kan räknas som icke-västliga.

Men lika länge som gettolagen har funnits har det funnits grupper som engagerat sig emot.
Tillsammans har en grupp personer också drivit frågan rättsligt. Först i Danmark, men nu alltså i EU-domstolen för att få lagen prövad, eftersom det är en viktig principiell fråga.

– Det vi menar är olagligt är just diskrimineringen. Att peka ut personer utifrån etnicitet, säger Majken Felle, som är en av dem som är målsägande mot den danska staten och som har arbetat med fallet som ska upp för prövning i EU-domstolen, och tillägger:

– Detta är något som EU-domstolen kommer att pröva med särskilt intresse.

”Lagen har spätt på rasismen i samhället”

Hon säger också att det i och med lagarna har blivit fritt fram för ett rasistiskt narrativ att ta plats. Att personer födda utanför ”väst” beskrivs på ett diskriminerande sätt. På så vis har lagen fått långt mer än praktiska konsekvenser för de drabbade. Det har spätt på fördomarna och rasismen i samhället. 

Majken Felle. Foto: Christin Sandberg

FN:s råd för mänskliga rättigheter har också sedan tidigare uttryckt oro över att gettolagstiftningen riskerar inskränka rätten till att förflytta sig och välja bostadsort. 

Och nu ska alltså EU-domstolen pröva om gettolagstiftningen och tvångsförflyttningarna strider mot EU:s direktiv om likabehandling.

– Det är en intressant juridisk fråga som kommer att kunna bli principiell i hela EU, sade invånarnas advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, till TT förra hösten.

Majken Felle bor i Mjölnerparken i Köpenhamn, ett av de områden som tidigare fanns på den danska regeringens gettolista. 

I området fanns det för tio år sedan allmännyttiga flerfamiljshus där runt 2 000 personer bodde. Enligt den danska regeringen var det ett typiskt område där kriminella, låginkomsttagare och icke-västliga invandrare samlades, och området var därför med på gettolistan.

Omvandlingsområde: säljs eller rivs

Om ett område kategoriseras som ett parallellsamhälle fem år i rad så klassas det som ett så kallat omvandlingsområde – och då kräver lagen att bostadsrättsföreningen och kommunen tillsammans utformar en plan för att genomföra en avveckling av området, genom att riva eller sälja alla bostadshus till privata aktörer. 

Ett sådant område var Mjölnerparken i Köpenhamn. Där beslutade man att sälja hälften av bostäderna till privata aktörer, vilket tvingade många invånare att flytta. Målet var att minska antalet allmännyttiga familjebostäder i bostadsområdet, så att de uppgår till högst 40 procent av det totala antalet bostäder år 2023. 

Boende i bostadsområdet Mjölnerparken i Köpenhamn i en demonstration mot gettlagarna. Foto: Britta My Thomsen

Sedan 2023 klassas inte Mjölnerparken längre som ett parallellsamhälle. Detta eftersom turbulensen i området har lett till att många tvingats eller sökt sig bort. I dag bor det färre än 1 000 personer där.

Majken Felle som har bott drygt tio år i Mjölnerparken säger att det fanns renoveringsbehov och en plan för renoveringar – ett beslut som fattades flera år innan gettolagarna infördes. Men renoveringarna kom aldrig igång. Sedan kom de nya gettolagarna.

– Att staten bestämde att 60 procent av bostäderna skulle bli privata eller rivas är något helt annat. Eftersom det innebar att alla vi som bodde i bostäder som skulle säljas fick våra kontrakt uppsagda, säger Majken Felle och tillägger:

– Det har varit en väldigt lång process som är långt ifrån över för några, och där barn i området har levt under hot om vräkning och den stress det medför i flera år. Exempelvis har en del barn från 9 till 14 år flyttat runt mycket utan en varaktig bostad och tvingats byta skola flera gånger. Det mår man inte bra av. 

Det är också just i hennes kvarter som motståndet mot gettolagen har varit som mest organiserat.

– För vart ska de ta vägen? Många har bott här i området i 20–30 år. 

Allmännyttiga bostäder har reglerad hyra, och kötiderna för att få ett kontrakt är långa.

Majken Felle säger att när det kommer till kriterierna, så är det i princip bara kriteriet angående etnicitet som är avgörande för om människor ska tvingas flytta ut från området. Enligt henne finns det inget område där arbetslösheten och kriminaliteten är hög och utbildnings- och inkomstnivåerna låga, där någon tvingats bort från sina bostäder. För det avgörande är om antalet icke-västliga invånare uppgår till över hälften.

Underhållning under en manifestation mot gettolagarna i Mjölnerparken. Foto: Britta My Thomsen

Trasat sönder sociala nätverk

Nätverket Open Society Justice Initiative samlar allt som rör det organiserade motståndet och dokumentation gällande fallet som nu prövas i EU-domstolen.

Innan jul publicerade de rapporten ”Designad tvångsförflyttning: Att göra motstånd mot Danmarks rasbaserade bostadslagar” (Displacement by design: Resisting Denmark’s Race-based Housing Laws).

Där berättar de historien om några av de drabbade bostadsområdena, och ger även en bredare bild av konsekvenserna för antidiskrimineringsstandarder i hela Europa. 

– Många som bor eller bodde i Mjölnerparken är personer som när de kom till området inte hade någon familj eller nätverk i Köpenhamn eller ens Danmark, men som hittade en social gemenskap i bostadsområdet. För de familjer som har tvingats flytta är det helt söndertrasat nu, säger Majken Felle som ofta fick frågor av skolungdomar om hon kunde hjälpa dem med läxorna eller om hon ville ha något varmt att dricka när hon rörde sig genom området.

Publicerad Uppdaterad
5 dagar sedan
Isak Gerson, skribent i Arbetaren. Foto: Abed Hajjar/TT

Isak Gerson:
Vapenvilan är en källa till hopp

Israels system för administrativt frihetsberövande är en kvarleva från det brittiska kolonialstyret, och det bör avskaffas för att freden ska bli hållbar, skriver Isak Gerson.

Vapenvilan är ett litet steg, men ändå en stor källa till hopp. Den israeliska invasionen dödade över 46 000 palestinier, fördrev nio tiondelar av befolkningen från sina hem och förstörde bostäder, infrastruktur, sjukvård och kultur- och utbildningsinstitutioner som kommer att vara extremt svårt att bygga upp igen.

En övervägande majoritet av de dödade palestinierna beräknas vara civila. Gaza har nu världens högsta andel amputerade barn per capita. Varje dag utan vapenvila gör det värre.

Samtidigt meddelar Israel att de genom att dra ut på tidsplanen gällande tillbakadragandet av trupper inte kommer att hålla sin del av avtalet om vapenvila med Hizbollah. Vad värre är, verkar de ha flyttat sitt militära våld till Västbanken i vad som kallas en ”eftergift till de högerextrema”.

Cynismen i att använda dödligt militärt våld som en parlamentarisk spelpjäs är obeskrivbar.

En stor glädje med vapenvilan i Gaza är släppandet av gisslan och palestinska fångar från israeliska fängelser. Livet som gisslan – under vad som nu är femton månader – måste vara vedervärdigt och skräckfyllt. Det finns goda skäl att gisslantagande av civilbefolkning är förbjudet enligt Genèvekonventionen, och jag sörjer att Hamas ledare inte har möjlighet att prövas vid sidan av den israeliska regeringens ansvariga ministrar i ICC då Israel dödat dem innan rättegång.

Rörelsen för gisslan en del av israeliskt regeringsmotstånd

Livet för familjerna till gisslan har nog inte varit lättare. Det har funnits en udda diskrepans i att följa kriget genom både det svenska och det israeliska politiska samtalet. I Sverige diskuteras gisslan mestadels av de som försvarar Israel och dess krigföring. Men i Israel är rörelsen för gisslan, precis som många av familjerna till de som hålls gisslan, en viktig del i rörelsen mot regeringen. Många av dem insåg tidigt hur ointresserade den israeliska regeringen har varit av att rädda gisslan. De var upptagna med sin invasion.

Det finns många steg som behövs för en varaktig fred, och jag hoppas att den smärta gisslantagandet varit för det israeliska samhället kan påminna om det. Ingen ska behöva vara tillfångatagen och under ständigt hot under så här lång tid, helt utan vetskap om när man blir fri eller om man kommer att överleva fångenskapen.

Israel bör därför avskaffa sitt system för administrativt frihetsberövande.

Nästan 7 000 palestinier är just nu fångar. Ingen rättsprövning görs och det finns ingen tidsbegränsning. Tvärtom sker frihetsberövandena ofta godtyckligt. De pågår i snitt ett år, men många har suttit mycket längre än så. De förnyas var sjätte månad, men inget skäl behöver ges.

Kvarleva från brittiska kolonialstyret

Den israeliska försvarsministern Israel Katz har helt rätt när han säger att ”om det finns misstanke om brottsliga gärningar kan gärningsmännen åtalas, och om inte, finns det andra förebyggande åtgärder som kan användas än administrativt frihetsberövande”. Tyvärr pratade han specifikt om att förbjuda åtgärden för israeliska bosättare på Västbanken, men argumentet stämmer. 

Ingen värdig demokratisk rättsstat tillåter inlåsning utan prövning på obegränsad tid. Sverige får regelbundet kritik från FN:s tortyrkommitté för våra långa häktningstider, men i jämförelse med vad palestinier får utstå är det inte mycket. 

Systemet för administrativt frihetsberövande i Israel, såväl som i många andra asiatiska länder, är en kvarleva från det brittiska kolonialstyret. När det infördes blev det höga protester bland judiska jurister i Palestinamandatet, det vill säga hela det område som i dag är Israel, Västbanken, Gaza, Golanhöjderna och Jordanien. En av dem formulerade det såhär: ”Lagarna strider mot de mest grundläggande principerna av rätt, rättvisa och rättsvetenskap. De ger administrativa och militära ledare makt att påtvinga straff som, även om de hade godkänts av en rättsinstans, bara kan ses som anarkistiska [tar såklart avstånd från det] och avvikande.” Återigen är det helt korrekt, när det skrevs som i dag.

Publicerad Uppdaterad
6 dagar sedan
Efter att vapenvilan inletts har Gazabor börjat återvända till sina förstörda hem. Foto: Mohammad Abu Samra/TT

Återuppta bidragen till UNRWA!

Efter den norske läkaren Erik Fosses föreläsningar kräver bland annat Palestinagrupperna i Göteborg att regeringen ser till att Sverige tar emot skadade Gazabor och att bidragen till UNRWA återupptas.

I 470 dagar pågick Israels konstanta attacker på den palestinska befolkningen i Gazaremsan. Långt över 50 000 döda. Människor har svultit och frusit till döds på grund av att Israel har hindrat hjälp från att komma fram. Alla Gazas sjukhus har helt eller delvis förstörts. Långt över 1 000  attacker på sjukvården och nästan 1 000 döda hälsoarbetare.  

Sedan några dagar råder det nu en bräcklig vapenvila. Bland Gazaborna är lättnaden givetvis enorm över att det nu finns en chans att de dagliga, urskillningslösa bombningarna kan upphöra. Men vapenvilan innebär inte  något slut på lidandet. Vapenvilan innebär inte ett permanent eldupphör, inte ett slut på folkmordet och inte heller fred. 

Omvärlden måste gå från ord till handling

Israel har under mer än ett år utfört folkmordshandlingar som avsiktligt  ödelagt samhället i Gaza och åsamkat hela befolkningen ofattbart lidande. Situationen för de som överlevt är katastrofal och konsekvenserna av Israels krigföring är oöverskådliga, för generationer framåt. Allt detta har skett utan att det internationella samfundet ingripit. Tvärtom har Israel fortsatt åtnjuta villkorslöst stöd, politiskt och ekonomiskt. 

Israels straffrihet måste få ett slut, annars är nästa israeliska angrepp runt hörnet. Det är nu omvärlden måste gå från ord till handling och stå upp  för den internationella rätten. Ett slut på ockupationen och förtrycket av palestinier, en rättvis fred och ett fritt Palestina är den enda hållbara  vägen framåt. 

Vi kräver av Sveriges regering: 

• Låt skadade från Gaza få vård i Sverige! 

• Återuppta bidragen till UNRWA för att möjliggöra återuppbyggnaden  av Gaza och att humanitär hjälp ska kunna nå ut till hela befolkningen!

Publicerad Uppdaterad
6 dagar sedan
Moa Candil skriver om utbuade Parisa Liljestrand och om varför Ida Linde och Athena Farrokhzad, programansvariga för litteraturscenen på Kulturhuset i Stockholm, inte får förlängt förtroende – trots fullsatta salonger. Foto: Zanna Chanel Nordqvist, Lars Schröder/TT

Nu har det riktiga kulturkriget börjat

De första veckorna 2025 har gjort det tydligt att den fria kulturen står under attack. Men också att kulturlivet inte tänker ge sig utan motstånd, skriver Moa Candil.

Det har länge pratats om ett pågående ”kulturkrig” i Västvärlden, ett krig som sägs handla om värderingar och normer. De första veckorna 2025 har det dock blivit tydligt att det riktiga kulturkriget har börjat, och att det utspelar sig i den materiella verkligheten. 

Till fredagens invigning av Göteborgs filmfestival skickade högern sin budbärare med en stridsförklaring. Med knappt förtäckta hot meddelade kulturminister Parisa Liljestrand att det är slut på sötebrödsdagarna. Hon har inget intresse av att vara ”branschens bästa kompis” och få ”uppskattning på galor och festivaler”. Hon ska genomföra den politik som hon är framröstad att driva, och att det betyder mindre pengar och hårdare kontroll över kulturen behöver ingen tvivla på. Inspirationen från Sverigedemokraternas kulturpolitik är övertydlig. 

Athena Farrokhzad får inte vara kvar på Kulturhuset i Stockholm

En vecka tidigare rycks en annan plattform undan för det fria kulturlivet. Ida Linde och Athena Farrokhzad meddelade att de inte får förlängt förtroende som programansvariga för litteraturscenen på Kulturhuset i Stockholm, trots fullsatta salonger. De två författarna är själva övertygade om att beslutet hänger ihop med deras engagemang mot folkmordet i Gaza, och det är svårt att se en annan förklaring. Farrokhzads radikala, politisk åskådning kan knappast ha kommit som en överraskning för hennes arbetsköpare, men det var först efter kritik från Aron Verständig vid Judiska centralrådet som den blev ett problem. 

Men. På samma sätt som de första veckorna 2025 gjort det tydligt att det fria kulturlivet står under attack, har det också blivit tydligt att samma kulturliv inte tänker ge sig utan motstånd. Kulturministern buades ut från scenen i Göteborg, och till Farrokhzad och Lindes försvar kom snart ett upprop från en lång rad etablerade författare med krav på att Kulturhusets ledning omprövar sitt beslut. Lägg därtill den högst politiska Guldbagge-galan, där tal efter tal vigdes åt samhällskritik i stället för underdånig tacksamhet. 

Allt tyder alltså på att 2025 kommer att bli ett intressant kulturår, för att inte säga avgörande. Nu behöver vi rusta oss genom att vässa argumenten för konsten och kulturens sak, och se till att ingen står ensam när attackerna kommer. 

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Tågskyld och sverigekarta
I Vansbro kommun hedras den tidigare medarbetaren som dog i en tågolycka på jobbet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flaggan på halv stång i Vansbro efter att hemtjänstanställd dog på jobbet

En 66-årig man dog på sitt arbete inom hemtjänsten då han kolliderade med ett tåg i Vansbro i Dalarna. Mannen som var kommunanställd och välkänd i bygden hedrades med flaggor på halv stång, skriver Falu-kuriren.

Det var på sitt arbete som vårdbiträde i hemtjänsten som en 66-årig man avled i samband med en kollision med ett godståg och dog fredag den 10 januari.

Det var strax efter 13:30 som en personbil hamnade på tågspåret, varpå den kolliderade med ett tåg i Vansbro kommun, uppger polisen.

Falu-kuriren skriver att Vansbro-kommun hedrar mannen som var välkänd i bygden och anställd vid kommunen genom att ha flaggorna på halv stång och regionen höll en minnesstund.

– Vi tände ljus, hade en tyst minut och en minnesbok där vi skrev en sista hälsning, säger regionråd Elin Norén (S), till Falu-kuriren.

Olyckan var årets andra arbetsplatsolycka med dödlig utgång, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
ung man skadad efter arbetsplatsolycka på Volvo i Olofström
Volvofabriken har spärrats av efter den allvarliga arbetsplatsolyckan på fredagsmorgonen. Foto:Adam Ihse/TT

Ung man livshotande skadad efter olycka på Volvo i Olofström


En man i 30-årsåldern vårdas med livshotande skador efter en allvarlig klämolycka på Volvofabriken i Olofström under fredagsmorgonen.

– Det är en anställd som klämt sig i en större maskin. Det är en allvarlig olycka, säger Patric Fors som är presstalesperson hos polisen i ett uttalande till Svt Blekinge.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som olyckan inträffade inne på bilfabriken och både polis och räddningstjänst kallades till platsen.

Mannen fördes akut till sjukhus med livshotande skador och exakt hur olyckan gått till är fortfarande oklart.

Polisen har spärrat av arbetsplatsen i väntan på teknisk undersökning och fallet utreds nu som arbetsplatsolycka med rubricering vållande till kroppsskada.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Singoalla Tiroler är med i facket Solidariska vårdarbetare. Foto: Solveig Betnér

Temadag med Solidariska vårdarbetare: ”Rasism i vården dödar”

Bristen på kunskap om melaninrik hud, rasism inom psykiatrin, och jämlik förlossning är några av de teman som ska diskuteras när fackföreningen Solidariska vårdarbetare arrangerar en temadag om antirasism i Stockholm under helgen. Arbetaren ställer tre frågor till Singoalla Tiroler som är en av arrangörerna.

Hur kommer det sig att ni arrangerar en temadag om antirasism för vårdarbetare?

– Vi som fackförening ska tillgodose våra medlemmars säkerhet på jobbet men vi har också som syfte att förbättra vården i stort, både för oss som personal, patienterna och hela samhället. I det ingår det att utbilda oss. Vi vet att rasismen existerar i vården, och att den är farlig för både vårdpersonal och patienter och till och med dödar. Vi vet att rasism i vården dödar. Samtidigt är kunskapen låg. Det vi har kommit fram till är att vi kan utbilda oss själva om rasism i vården. Det var utifrån det samtalet som temadagen föddes, säger Singoalla Tiroler. Hon är gynekolog och berättar hur kvinnor som rasifieras drabbas hårdare i kvinnosjukvården.

– Rasifierade kvinnor drabbas extra hårt av farliga komplikationer i kvinnosjukvården. Mödradöd, barnadöd och kejsarsnitt drabbar kvinnor födda utanför Sverige i högre utsträckning. Det är något som det pratas ganska lite om i kvinnosjukvården. I kvinnosjukvården finns riskanalyser och PM, instruktioner för hur man ska göra när det gäller alla möjliga risker, risker när det gäller äldre kvinnor, risker med högt BMI, med diabetes och högt blodtryck. Men det finns inga PM om risker för kvinnor födda utanför Sverige, trots att vi vet att det är en så stor riskfaktor. Det beror på att så lite studier görs och så lite kunskap finns. Här vill vi öka kunskapen.

Vad står på programmet?

– Det är ett späckat och spännande program. Vi försöker ge smakprov på den kunskap som redan finns och låta några av de som kan mest få visa sig och berätta sina viktigaste punkter. Läkare mot rasism kommer att prata grundläggande om hur rasism drabbar patienter och personal, men även om rasism i psykiatrin och i kvinnosjukvården. Så vi har en bredd i vårt program, svarar Singoalla Tiroler. Hon säger också att hon vill att det ska bli fler liknande träffar framöver för att kunna fördjupa sig ytterligare.

Hur kan man ta de här frågorna vidare fackligt?

– Vi har ofta en känsla av att rasism drabbar vårdpersonal, men det har varit svårt att driva de frågorna inom de traditionella fackförbunden. Kunskapen om hur det ska gå till är än så länge låg. Men vår plan är att utbilda oss fackligt och att vi inom syndikatet ska bli experter på att försvara våra medlemmar. Viljan finns, men kunskapen är något vi ska bygga.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Erik Helgesson på Hamnarbetarförbundet kan tvingas ställa in blockaden efter Arbetsdomstolens beslut
Erik Helgesson förklarar att Hamnarbetarförbundet kallat till ett nytt möte under fredagen för att bestämma hur facket nu ska gå vidare. Foto: Adam Ihse/TT, Johan Nilsson/TT och Claudio Bresciani/TT

Hamnarbetarnas blockad kan stoppas: ”Vi kanske kör ändå”


Hamnarbetarnas planerade blockad mot israeliskt krigsmaterial kan komma att skjutas fram. Det här eftersom Arbetsdomstolen i torsdags meddelade att stridsåtgärden kan vara olovlig.

Beslutet av vägra lasta eller lossa fartyg med israeliskt krigsmaterial togs av Hamnarbetarförbundet den 14 januari och blockaden var tänkt att påbörjas nu på måndag.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, sade förbundsordförande Martin Berg i ett uttalande i samband med varslet.

Arbetsköparna, Sveriges Hamnar, har hela tiden varit kritiska till fackets stridsåtgärder och menar att blockaden skulle få allt för stora konsekvenser för deras medlemsföretag och i sista stund meddelar nu alltså Arbetsdomstolen att de inte ger Hamnarbetarförbundet grönt ljus.

Det här eftersom AD menar att de har för lite information för att kunna ge ett ”interimistiskt förordnande” om stridsåtgärdens lovlighet. 

Arbetsköparna kritiska

– Jag ser det som att Arbetsdomstolen beslutat att inte fatta något beslut. Därför får vi ta ett nytt möte under dagen och se vad vi har för alternativ. Antingen skjuter vi upp blockaden, eller så drar vi tillbaka varslet och lägger ett nytt. Eller också så skiter vi i det här och kör på ändå, säger Erik Helgesson som är vice förbundsordförande i Hamnarbetarförbundet till Arbetaren på fredagsmorgonen.

Sveriges Hamnar skriver på sin hemsida att de anser att Arbetsdomstolens bedömning gör blockaden olovlig.

– Det är bra att Arbetsdomstolen nu tydliggjort att politiska stridsåtgärder inte får påverka arbetsgivarens rätt att bestämma över sin affärsverksamhet, annat än i ytterst begränsad omfattning, säger Sveriges Hamnars vd Marcus Dahlsten i ett pressmeddelande.

Hur Hamnarbetarförbundet går vidare nu väntas alltså beslutas under ett medlemsmöte senare idag, fredag.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
De iranska journalisterna Niloufar Hamedi, till höger, och Elaheh Mohammadi, gör segertecknet efter att ha släppts ut ur fängelset i Teheran söndagen den 14 januari 2024. De blev dömda till långa fängelsestraff på grund av deras bevakning av Mahsa Aminis död och släpptes mot borgen i väntan på rättegång.  Foto: Sahand Taki, Shargh Daily News/TT

Iran: Stoppa dödsstraffen för kvinnorättsaktivister

Över 900 personer avrättades i Iran 2024 och många politiska fångar är dömda till döden, bland dem de kurdiska Kvinna, Liv, Frihet-aktivisterna Pakhshan Azizi och Verisheh Moradi Samtidigt växer motståndet mot regimen.

I Iran i dag utgör kvinnor en betydande andel av de politiska fångarna. Och bland dem finns välkända fackliga-, feministiska- och politiska aktivister, såsom Nobelpristagaren Narges Mohammadi.

– Många av dem driver olika kampanjer inifrån fängelserna, berättar Sholeh Irani, exiliranier, journalist och feministisk aktivist, som följer utveckling i sitt forna hemland på nära håll.

En av de aktuella kampanjerna fokuserar på att stoppa avrättningar av de politiska fångarna.

– För närvarande riktar många av de politiska fångarna sin uppmärksamhet mot dödsdomen som hotar bland annat den kurdiska feministen Pakhshan Azizi, säger Sholeh Irani.

Hon beskriver hur trakasserierna, smutskastningen och personangreppen mot dessa kvinnor, ökar samtidigt som de fortsätter sin kamp inifrån regimens fängelser och inspirerar iranierna.

– Men även i Iran och bland exiliranierna finns högerextremister som sprider hat mot oliktänkande, säger Sholeh Irani.

Resolution för att stoppa avrättningarna

En av de som har engagerat sig för de fängslade och dödsdömda kvinnorättsaktivisterna är S-toppen och Europaparlamentarikern Evin Incir.

Och i dag torsdag kommer en resolution för att stoppa avrättningarna av de dödsdömda kurdiska Kvinna, Liv, Frihet-aktivisterna Pakhshan Azizi och Verisheh Moradi, och som Evin Incir har förhandlat fram, gå till omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg.

Evin Incir (S). Foto: Europaparlamentet

I resolutionen ställs även krav på att Iran friger den svenska gisslan, läkaren Ahmadreza Djalali, som har en dödsdom och sitter fängslad i Iran sedan 2016.

– Situationen i Iran riskerar att hamna i skuggan av andra globala konflikter. Nyligen dömdes de modiga kurdiska kvinnorna Pakhshan Azizi och Verisheh Moradi till döden. Dessutom sitter den svensk-iranske medborgaren Ahmadreza Djalali och flera andra europeiska medborgare fängslade. EU-länderna måste samarbeta för att säkerställa friheten för alla europeiska medborgare och stoppa avrättningarna av politiska fångar. Det är även oacceptabelt att EU och dess medlemsländer fortfarande inte har vidtagit åtgärder för att klassificera revolutionsgardet som en terroristorganisation. Sammanfattningsvis syftar den här resolutionen till att öka pressen på Iran att respektera mänskliga rättigheter, stoppa dödsdomarna och frigöra oskyldiga fångar, säger Evin Incir till Arbetaren

Hur ser engagemanget ut i EU för kvinnorättsaktivister i Iran just nu, med så många pågående militära konflikter i världen?

– Situationen i Iran förblir en prioritet på parlamentets agenda, tack vare krav från vissa av oss ledamöter. Exempelvis initierade jag resolution i denna vecka. Läget i Iran har försämrats kraftigt, med över 900 avrättningar bara under 2024.

Irans kvinnor visar orubbligt mod

Sholeh Irani menar att trots förtrycket, trots de många frihetsberövandena och hoten om avrättning fortsätter de iranska kvinnornas kamp för sina rättigheter och friheter att växa sig starkare.

– De iranska kvinnorna visar på ett starkt och orubbligt mod, när de fortsätter göra motstånd mot regimen i Iran, säger hon och fortsätter:

– Tecken på ett eskalerande motstånd är tydliga över hela samhället. Allt fler, särskilt unga kvinnor, trotsar lagen om obligatorisk hijab och står emot när de stoppas av myndigheternas vakter, säger Sholeh Irani till Arbetaren.

Enligt Sholeh Irani uttrycker iranska kvinnor på sociala medier att de aldrig kommer att återgå till den ordning som rådde före Kvinna, Liv, Frihet-rörelsen och de omfattande upproren.

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Solidariska Byggare är besvikna på Byggnads
Solidariska Byggare nekas från att delta i den fackliga konferensen mot arbetslivskriminalitet. Foto: Janerik Henriksson/TT och Volodya Vagner

Irriterat när Solidariska byggare hålls utanför facklig konferens


Det bubblar av irritation och frustration inom Solidariska byggare. För trots de senaste årens många framgångar ratas nu den syndikalistiska fackföreningen från att delta i Byggnadsarbetareförbundets nordiska konferens om arbetslivskriminalitet och migrantorganisering som hålls i Stockholm nästa vecka.

– Jag tycker det är sorgligt för problemen i byggbranschen är så omfattande och jag tror att både vi och Byggnads har mycket att lära av varandra, säger Pelle Sunvisson som är styrelseledamot i Solidariska byggare till Arbetaren.

Pelle Sunvisson på Solidariska byggare. Foto: Johan Apel Röstlund

Den årliga konferensen hålls på den anrika och strandnära kursgården Rönneberga på Lidingö utanför Stockholm i mitten av nästa vecka. Deltar gör byggnadsfack från hela Norden men trots en önskan från det finländska Byggnadsförbundet nekas alltså Solidariska byggare från att delta. Det här trots att det uppmärksammade syndikalistiska byggfacket de senaste åren haft stora framgångar med sin omfattande organisering av migrantarbetare och kampen mot just arbetslivskriminalitet.

– Vi har inte plats för dem på schemat och kände att vi har tillräckligt med erfarenheter från våra egna medlemsorganisationer inom den nordiska bygg- och träarbetarfederationen, säger Marcus Carlbrand på Byggnads till Arbetaren.

Detta trots att temat på konferensen är just de områden där Solidariska byggare sticker ut med sin kamp av blockader mot oseriösa och kriminella arbetsköpare, indrivningar av uteblivna löner och vunna fall i Arbetsdomstolen.

”Skulle vara en utmaning att samarbeta”

Marcus Carlbrand förklarar att Byggnads nyligen inlett en egen satsning på organisering av utländska byggarbetare där fackförbundet bland annat tillsatt en ny ombudsman för att arbeta mot exploatering och utnyttjande inom branschen.

Men Solidariska byggare har ju verkligen varit framgångsrika i just de här frågorna. Hur ser du på dem som organisation?

– Jag har inte direkt någon åsikt men det är klart att det skulle vara en utmaning att samarbeta med en organisation som konkurrerar om samma medlemmar.

Ett svar som får Pelle Sunvisson på Solidariska Byggare att reagera:

– Det är synd. För de här frågorna rör inte bara migrantarbetare utan hela byggbranschen. Dåliga villkor smittar av sig på alla och det finns väl egentligen bara en part som tjänar på att vi inte samarbetar. Något vi gärna hade gjort med Byggnads. För vi har stor erfarenhet som vi gärna hade delat med oss. Och Byggnads i sin tur, med sin långa historia, har mycket som vi skulle kunna lära oss av.

Pelle Sunvisson menar att det ofta finns ett fungerande samarbete med enskilda ombudsmän på Byggnads men att mycket av det arbetet måste skötas inofficiellt.

– Fokus måste ju ligga på att göra arbetsplatserna säkrare och komma åt arbetslivskriminaliteten inom branschen men det känns som att ju högre upp i hierarkin inom Byggnads man kommer desto mer får vi kalla handen.

Konferensen på Rönneberga äger rum på onsdag och torsdag nästa vecka och samlar alltså byggfack från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Dock alltså utan migrantarbetarfacket Solidariska byggare.

Publicerad Uppdaterad