Ett av FN:s globala utvecklingsmål syftar till att sätta stopp för barnäktenskapen till 2030. Men dit är vägen fortsatt mycket lång. Unicef beräknar att tolv miljoner flickor varje år gifter sig innan sin 18-årsdag och att det finns hela 650 miljoner kvinnor i världen som ingått äktenskap redan som barn.
Nankali Maksud, senior rådgivare vid Unicef, säger att barnäktenskap ofta hänger samman med flera strukturella sociala och kulturella orsaker.
– Det inkluderar fattigdom, bristande utbildningsmöjligheter och ekonomiska möjligheter, sociala förväntningar, diskriminering av flickor och kvinnor, en tro på att flickor behöver skyddas och en avsaknad av kunskap samt tillgång till alternativ.
Han tillägger att flickor dessutom ofta ses som en ekonomisk börda och att familjer därför i vissa fall väljer att gifta bort dem, eftersom det kan ses som det bästa valet av få alternativ.
Våra undersökningar om barnäktenskap i olika länder i världen har gjort oss övertygade om att den främsta orsaker helt enkelt är bristen på jämställdhet.
Heather Barr, UN Women
En talesperson för UN Women betonar samtidigt att fenomenet med barnäktenskap riskerar att förvärras i samband med humanitära kriser.
Unicef uppger att arbetet mot barnäktenskap gått framåt på senare år, och att utvecklingen är tydligast i Sydasien. Där har risken för att en flicka ska bli bortgift redan som barn minskat från 50 till 30 procent, främst på grund av en positiv trend i Indien.
Nankali Maksud säger att det även har gjorts vissa framsteg i Afrika.
– Ett exempel är Etiopien, som tidigare var ett av de fem länder i södra Afrika där barnäktenskapen var som vanligast. Där har andelen minskat med en tredjedel under de senaste tio åren.
Han menar att det är de utsatta ländernas regeringars ansvar att prioritera kampen mot barnäktenskapen. Nankali Maksud säger att för att uppnå målsättningen kommer det dock att krävas att utvecklingen går mycket snabbare än den gjort under det senaste decenniet.
– Med rätt investeringar och en påskyndad utveckling är den globala målsättningen möjlig att uppnå, säger Nankali Maksud.
Heather Barr vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, är mindre optimistisk och säger att det kommer att bli svårt att nå målsättningen om att få ett slut på barnäktenskapen till 2030.
– Men målsättningen har tydligt bidragit till att minska antalet barnäktenskap och kommer att fortsätta göra det, även om den inte helt kommer att uppnås. Det finns helt enkelt allt för många länder som fortsätter att tolerera barnäktenskap, var sig de är legala eller inte.
UN Women menar att kampen för en ökad jämställdhet är avgörande. Det är en åsikt som delas av Heather Barr.
– Våra undersökningar om barnäktenskap i olika länder i världen har gjort oss övertygade om att den främsta orsaker helt enkelt är bristen på jämställdhet.
Unicef har kunnat visa ett starkt samband mellan hur länge flickor går i skolan och framsteg i kampen mot barnäktenskap. Enligt beräkningar skulle 14 procent färre flickor bli bortgifta om alla flickor erbjöds möjligheten att gå klart grundskolan, medan siffran skulle stiga till hela 64 procent om de även erbjöds möjligheten att gå klart gymnasiet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr