– Det här är en stor och historisk dag som vi kommer att minnas länge. Vi är så många som jobbat och lagt ned mycket känslor i det här, säger Åsa Larsson Blind som är förbundsordförande i Svenska samernas riksförbund till Arbetaren.
Kampen har pågått länge. Det var redan 2009 som samebyn, som till största del ligger i Gällivare kommun, tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund lämnade in en stämningsansökan mot den svenska staten för att klarlägga vem som egentligen äger rättigheterna till jakt och fiske i området. 2016 dömde Gällivare tingsrätt till samernas fördel men staten överklagade domen och den infekterade frågan gick, efter en tur i Hovrätten, vidare till Högsta domstolen.
Det här är en stor och historisk dag som vi kommer att minnas länge.
Åsa Larsson Blind, förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund
På torsdagsmorgonen kom till slut domen där Hovrätten menar att samerna nu har ensamrätt att förfoga över jakt- och fiskerättigheterna i området.
– För många av oss som varit med hela vägen har det varit en lång process, så just nu känner man sig ganska tom. Men det är klart att det samtidigt känns väldigt bra att Högsta domstolen ger oss rätt fullt ut. Det är en stor framgång, inte minst för samebyn, säger Jenny Wik Karlsson som är verksamhetschef och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund till Arbetaren.
Hon förklarar samtidigt att utgångspunkten hela tiden har varit att vinna målet mot staten och att de nu ska sätta sig ner för att analysera utfallet djupare. I domstolens lokaler på Riddarholmen i centrala Stockholm jublades det på många håll. Intresset för frågan, som nu kan komma att kasta om hela det nationella systemet med jakt- och fiskerättigheter, har varit stort.
– Det känns fantastiskt att vara vid vägs ände i rättsprocessen. Nu återstår arbetet med att hantera det här och det kommer att bli nog så krävande, säger Matti Matti Blind Berg som är ordförande i Girjas sameby till Sveriges Radio Norrbotten.
Samerna i Girjas har under hela processen menat att fjälljaktsreformen från 1993 inneburit att betydligt fler människor börjat röra sig i fjällen för att jaga och fiska, något som stört renskötseln i området. Det har sedan dess varit länsstyrelserna som säljer jakt- och fiskekort i fjällen. Högsta domstolens beslut, som väntas bli prejudicerande, kan nu komma att påverka även andra delar av fjällvärlden.
Högsta domstolen, som var eniga i sitt beslut, slår i och med domen fast att det främst inte är rennäringslagen som ger samebyn rätt att ensam bestämma över jakt- och fiskerätten. I stället menade domstolen att det är en historisk praxis som ger samerna rätt då de sedan urminnes tider bestämt över jakten i området.
Svenska staten ska nu ersätta samebyn med drygt fem miljoner kronor för rättegångskostnaderna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr