Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har under en längre tid haft en svag ekonomi och genomför därför omfattande nedskärningar av verksamheten. Fem personer sägs nu upp och ytterligare två tjänster kommer inte att återbesättas efter pensionsavgångar. Det innebär att det inom kort inte kommer att finnas anställda bibliotekarier. Alla inköp av böcker har avbrutits och alla tidskriftsprenumerationer kommer att sägas upp.
Nu har ett upprop mot nedskärningarna startats av forskare, biblioteksbesökare och folkrörelseaktiva. Hittills har närmare 2500 namnunderskrifter samlats in för att bevara biblioteksverksamheten. Hannes Rolf, doktorand som forskar om arbetarrörelsens historia, är en av initiativtagarna till uppropet.
Ett arbetarrörelsens museum, som flera har föreslagit, vore förutom ökade anslag till ARAB en mycket bra idé.
Hannes Rolf, forskare i arbetarrörelsens historia
– Vi drog igång uppropet för att några var tvungna att göra det. Det handlar dels om en allmän utveckling i samhället, där arkivinstitutioner, bibliotek och andra som upprätthåller vårt kollektiva minne får minskade anslag och tvingas dra ned på verksamheten. Dels om en utveckling där arbetarrörelsen, som Daniel Suhonen uttryckte det, stympar sitt kulturarv, säger Hannes Rolf och fortsätter:
– Det man borde göra i sådana här tider är så klart att gå på offensiven och lyfta fram den egna historien så att den inte glöms bort. Ett arbetarrörelsens museum, som flera har föreslagit, vore förutom ökade anslag till ARAB en mycket bra idé.
Per Holmström, ordförande i stiftelsen Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, säger till Arbetaren att nedskärningarna varit nödvändiga för att bevara biblioteket.
– Ekonomin har gått back och då måste vi dra i nödbromsen och tillmötesgå de krav som ställs på oss i framtiden. Det handlar bland annat om att ta emot mer digitalt material.
Hur tänker ni att biblioteket ska hållas levande om personalen sägs upp och inga inköp längre görs?
– Det var det som vi diskuterade i styrelsen. Vi hade inget val. Ekonomiskt sett har det gått upp och ned i över tio år och nu insåg vi att det inte längre går. Något var vi tvungna att göra för att ARAB ska få finnas kvar.
Har ni funderat över att söka ytterligare anslag för att förhindra nedskärningarna?

– Vi har pratat med ägarna, men vi som styrelse tar ansvar för Arabs ekonomi utifrån den verklighet som råder i dag. I dagsläget har vi de bidrag vi har och sedan får vi se hur det blir i framtiden.
Vad tänker du om uppropet som nu inletts för att rädda biblioteksverksamheten?
– Jag har full förståelse för att man blir orolig och rädd. Särskilt när man går ut och säger att vi lägger ned allt. Precis som de som deltar i uppropet vill vi att det här biblioteket ska få finnas kvar. Man blir såklart glad över att så många bryr sig om biblioteket och vi ska göra det bästa för att fortsätta utveckla det i den tid som vi lever i nu.
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, vars verksamhet startade 1902, är världens äldsta arbetarrörelsearkiv. Stiftelsen finansieras av LO, Socialdemokraterna och LO gemensamt.
Namninsamlingen kommer att pågå ytterligare någon vecka för att därefter överlämnas till LO:s, Socialdemokraternas och LO-förbundens styrelser. Hannes Rolf är förhoppningsfull inför framtiden.
– Vi är hemskt glada för det fantastiska gensvar som vi har fått från människor över hela landet, både från fackföreningsfolk, forskare, politiskt aktiva och från andra som värnar om det historiska minnet. Det hela får en att tro att det här faktiskt kan gå att lösa, säger Hannes Rolf.