Den nya läckan bekräftar bilden från tidigare läckor, vittnesmål och larmrapporter från FN-experter och människorättsorganisationer om att myndigheterna sysslat med systematisk förföljelse av uigurer. Dokumenten, som BBC tagit del av, innehåller detaljer från utredningar av 311 personer där deras bakgrund, religiösa vanor samt relationer med släktingar, vänner och grannar listas. Därefter finns en kolumn där där det antingen är markerat om de redan satts i vad Kina kallar ”omskolningsläger”. I kolumnen står det också om ska hållas kvar i dessa eller släppas, om de redan släppts eller om de behöver återkomma.
En 38-årig kvinna som förekommer i de läkta dokumenten fängslades av anledningen att hon brukat bära slöja. En man som är listad uppges ha fängslats i fem år för att haft ”ett tvåfärgat tjockt skägg och ha organiserat religiösa studiegrupper”.
Flera personer ska även ha fängslats efter att de har ansökt om pass, vilket tyder på att enbart deras vilja att resa utomlands setts som tecken på radikalisering.
Enligt Kina är omskolingslägren viktiga för att bekämpa religiös extremism i landet. Men de läckta dokumenten visar att flera har gripits och satts i lägren efter att enbart ha utövat sin religiösa tro.
Detta anmärkningsvärda dokument innehåller de starkaste bevisen jag hittills sett att Peking aktivt förföljer och bestraffar normalt utövande religiösa.
Adrian Zenz, Kinakännaren
Tidigare läckor av vad som tycks vara myndighetsdokument har visat hur intagna utsätts för tvång och blir inlåsta. Tidigare intagna har också vittnat om misshandel och tortyrliknande behandling.
I december, efter allt mer högljudd kritik från omvärlden, hävdade Xinjiangs högste befattningshavare Shohrat Zakir att samtliga i omskolningslägren nu ”tagit examen”, uppnått stabila anställningar och förbättrat sin livskvalitet.
Arbetaren har tidigare skrivit om författaren Abdushukur Muhammet som flydde förtrycket i den kinesiska regionen Xinjiang och lever i exil i Sverige.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr