FAKTA Fackinstanser som antagit budkavlen
IF Metall
IF Metallklubben Volvo Lastvagnar, Umeå
IF Metallklubben Volvo CE, Hallsberg
IF Metallklubben På Elme Spreader AB, Älmhult
IF Metalls Verkstadsklubb på Gestamp Hardtech
IF Metalls Verkstadsklubb på GE Healthcare, Umeå
IF Metall Järnbruksklubb SSAB EMEA, Borlänge
IF Metall avd 2 Norrbotten
IF Metall avd 4 Södra Västerbotten
IF Metall avd 19 Östra Värmland
Seko
Seko Stockholm
Seko Klubb Västtåg
Seko Lok Pendeln
Seko Mellansverige Klubb 203 Väg & Anläggning
Seko Klubb Pågatåg
Seko Lokförarna SJ Stockholm/Hagalund
Seko Vård Klubb 501 Mellansverige
Sekos Förhandlingsorganisation i NCC
Seko Vattenfall klubb Forsmark
Pappers
Pappers Avd 111, Grycksbo
Fastighets
Fastighetsklubben vid SGS Studentbostäder
Fastighetsklubben på Samhall i Göteborg
Handels
Handelsklubben på Martin & Servera i Enköping
Handels regionala fackklubb inom Hyresgästföreningen region Sydost
Kommunal
Kommunal Västerbottens Arbetsplatsklubb Umeå Trafik
Kommunal Västerbotten Sektion Umeå
Kommunal Sydost, sektion Karlskrona
Elektrikerna
SEF Ortsklubb i Västervik
SEF-klubben på Åby El i Norrköping
HRF
HRF-Klubben Gothia Towers, Göteborg
Livs
Livsklubben på Nybergs Deli, Stockholm
Lärarförbundet
Lärarförbundets lokalavdelning Boden
Hamnarbetarförbundet
Avdelning 121, Karlshamn
Sveriges Ingenjörer
Sveriges ingenjörer sektion Skåne
Unionen
Unionenklubben på Semantix, Stockholm
I slutet av januari startade IF metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå en facklig budkavle mot regeringens initiativ att förändra Lagen om anställningsskydd. Men udden riktades även mot det egna förbundet, vars avtalssekreterare anklagats för att vara beredd att stryka ”saklig grund” vid uppsägning ur lagen.
En dryg månad senare har sammanlagt 34 fackliga lokalorganisationer antagit budkavlens krav på att inte röra ”saklig grund” eller turordningsreglerna i LAS.
– Med tanke på att det bara gått en månad tycker jag att det är bra. Jag tror dessutom att budkavlen redan haft en betydelse för hur LO uttrycker sig nu, säger Gunnar Pettersson, vice ordförande i metallklubben på Volvo Lastvagnar.
Bland de lokalorganisationer som antagit budkavlen, vilka beräknas representera upp till 70 000 fackmedlemmar, återfinns också sex IF metallklubbar och tre hela avdelningar. Arbetaren har tidigare skrivit om anklagelserna att IF metalls, Handels och LO:s avtalssekretare ska ha varit beredda att acceptera att ”saklig grund” stryks ur LAS, något som även framförts av bland annat Kommunals ordförande. IF metalls avtalssekretare, Veli-Pekka Säikkälä har i Arbetaren kallat uppgifterna lögn, men detta till trots är anslutningen till budkavlen inom de egna leden en klar utmaning mot vad som upplevs vara ledningens linje.
Men även Per Bardh, avtalssekreterare i Handels, har fått se två klubbar ansluta sig till budkavlen. En av dem är den regionala fackklubben vid Hyresgästföreningens region Sydost.
– Vi tyckte att det var rimliga krav. Det är grundläggande självklarheter i den svenska modellen som är viktiga att bevara. Det var ett enhälligt årsmöte som antog budkavlen, säger Jon Heinpalu, ordförande i klubben.
Själv navigerar han försiktigt kring frågan om hur de ser klubbens ställningstagande i kontrast till den egna ledningens linje i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.
– Jag förutsätter att förbundsstyrelsen gör sitt bästa för villkoren för alla medlemmar. Vi står för de fackliga rättigheterna, för vissa är det viktigare att göra arbetsmarknadspolitiska ställningstaganden, säger han.
Bland de fackliga lokalorganisationer som antagit budkavlen finns många bland de fem förbund som har hoppat av LAS-förhandlingarna, såsom Seko och Fastighets. Men också flera bland de förbund som valt att stanna kvar i förhandlingarna. En av dessa är Livsklubben på Nybergs Deli i Stockholm, en annan Hotell- och Restaurangfackets klubb på Gothia Towers i Göteborg.
Än så länge har också en sektion inom TCO-facket lärarförbundet och ett distrikt inom SACO-förbundet Sveriges Ingenjörer anslutit. Men även bland de som antagit budkavlen finns också en avdelning av Hamnarbetarförbundet som står utanför både LAS-förhandlingarna och de stora fackliga centralorganisationerna.
Även om budkavlen främst vänder sig till lokala fack inom de tre centralorganisationerna som inbjudits att förhandla om LAS innebär det, enligt Gunnar Pettersson, inte att de andra inte välkomnas lika hjärtligt.
– Prioritet är att få så många som möjlighet som tillhör LO för att kunna påverka organisationen, men vi vänder oss till alla fackföreningar. Vi ser inga problem med att hamnarbetarna stöder budkavlen, eller syndikalisterna, säger han.
Folk hör av sig från småorter där man inte visste att det fanns föreningar och tycker att det är viktigt.
Gunnar Pettersson, vice ordförande i metallklubben Volvo lastvagnar
Det antal fackmedlemmar som nu representeras genom antagen budkavle är förstås ännu långt ifrån majoriteten. Även inom LO är de 70 000 representerade långt ifrån det totala medlemskapet på runt 2,3 miljoner personer. Men just nu har många fackliga klubbar, sektioner och avdelningar runt om i landet sina årsmöten och på Volvoklubben i Umeå hoppas man på att antalet ska ta ett skutt framåt under de närmaste två månaderna.
– Det är roligt att se hur det spritts över landet, till så många olika fackföreningar. Folk hör av sig från småorter där man inte visste att det fanns föreningar och tycker att det är viktigt. Vi tror att det kommer komma betydligt fler, inte minst inom IF metall, säger Gunnar Pettersson.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr