Minst 2700 personer har redan varslats och ytterligare tusentals anställda är just nu i riskzonen för att förlora jobbet till följd av corona-panik bland företagen i hotell- och restaurangbranschen. Det uppger branschfacket HRF. Nu vill både facket och arbetsköparsidan ha akut statligt stöd.
Lokala företrädare för Hotell- och Restaurangfacket, HRF, uppger sig bli översköljda av begäranden från arbetsköpare i branschen som vill säga upp sina anställda med hänvisning till coronaviruset. Enligt fackets ordförande, Malin Ackholt, hade på torsdag eftermiddag minst 700 personer varslats i landet. Men enligt ordföranden har också förhandsbesked om ytterligare mellan 3 500 och 4 000 planerade uppsägningar getts. Några timmar senare kom beskedet att hotellkedjan Scandic varslar 2 000 personer och att Elite hotels också planerar storvarsel.
– Det är väldigt många. 700 är vad vi sammanställde igår och jag vet att det kommit in ytterligare varsel idag. Vi i branschen behöver stöd för att klara den akuta situation vi sitter i, säger Malin Ackholt på torsdagen.
Samtidigt säger sig också förbundet sig veta att ytterligare arbetsköpare redan börjat säga upp mer osäkra anställningar runt om i landet. Med onsdagens regeringsbeslut om förbud mot sammankomster med fler än 500 besökare och allt fler evenemang som nu ställs in är med stor sannolikhet ytterligare varsel i en allt snabbare takt att vänta.
– I går och i dag har det kommit in hela tiden. I dag har vi fått åtta förhandlingsframställningar och i går fick vi elva, sade Julieta Cardenas, ombudsman på fackets stockholmsavdelning redan på tisdagen till Hotellrevyn.
Malin Ackholt säger att varje varsel är ett varsel för mycket, men att hon samtidigt inser att när en verksamhet står utan gäster och utan framtida bokningar måste arbetsköparna agera. HRF kräver nu akut statlig intervention för att rädda jobben, att staten skjuter till pengar för att de anställda istället kan gå arbetsbefriade med lägre lön, så kallad permittering.
– Vi anser att det borde finnas ett statligt stöd där man kan permittera folk med kort varsel. Vi behöver insatser här och nu, säger hon.
Fackets motpart arbetsköparorganisationen Visita säger sig stödja kravet.
– Det stämmer att vi tillsammans med HRF har efterfrågat ett system för permitteringar. Det är vår gemensamma analys att branschen behöver det per omgående, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita till Arbetet.
Samtidigt skriver organisationen på sin hemsida att diskussioner inletts med HRF om avsteg från det centrala kollektivavtalet. Det är något som Malin Ackholt bekräftar.
– Vi har pågående samtal med arbetsgivarsidan om regelverket i kollektivavtal, men inget är ännu bestämt, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.