[BOK] Anna-Pia Ronny och GW – En klassbok
Pia Karlsson
Stockholmia förlag, 2019
Ordet klassresa ligger lätt på tungan och känns lätt att tolka. Men efter att ha läst Pia Karlssons självbiografiska Anna-Pia Ronny och GW – En klassbok är begreppet inte så självklart längre. Författaren har med Ronny Ambjörnssons självbiografiska bok Mitt förnamn är Ronny (1996) och Leif GW Perssons memoarer Gustavs grabb (2011) som följeslagare skrivit om sin uppväxt och vuxenliv. Eftersom hon också berättar om föräldrarnas barn- och ungdom spänner hennes bok över 100 år av ett Sverige i förändring.
Pia Karlsson, som är född 1946, påpekar att även om de tre böckerna har likheter i att de bygger på en barndom i arbetarklassen och en karriär inom högre akademisk nivå finns avgörande skillnader, där hon understryker att det är en betydande förstärkning av klassresans svårigheter att vara född och uppfostrad till flicka.
I många kapitel gör hon en parallell läsning med Ambjörnssons/Perssons böcker och konstaterar frankt när hon inte håller med deras tolkning kring klasstillhörighet. Hon jämför tillgången till badkar eller antal rum, bilägande och annat och påpekar när de i hennes ögon har fel i analysen. Ibland framstår hon som en tråkigt detaljerad felfinnare men sten efter sten visar sig helhetsbilden hon pusslat ihop värd att tas på allvar.
Pia Karlsson är som samhällsdebattör (i brist på bättre ord) en i vår tid ganska ovanlig person, hon framstår som orädd och trygg i sina noga erfarna, prövade och bevisade ståndpunkter, och drar sig inte för att namnge även klandervärda personer hon mött.
Det finns en känsla av renhårighet i det, då blir man tvungen att stå för det man sagt och den man beskrivit får möjlighet att svara – som jag inte kopplar till medelklassens kultur. Samtidigt berättar hon att hon vid en anhalt på klassresan fick lära sig medelklassens vana att ställa intresserade, ofta närgånget nyfikna frågor för att visa intresse eller för att låtsas visa intresse.
En förklaring till den icke undanglidande stilen kommer säkerligen från författarens bakgrund i en bokstavstrogen vänster under 1960–70-talen, som hon också så fascinerande beskriver. Liksom allt annat i boken lägger hon ned ordentligt med utrymme för att berätta och förklara hur hon tänkte och tänker kring att delvis förklara den politiska kampen i termer formulerade av Mao Zedong.
”Ronny skriver att studentradikalerna romantiserade arbetarklassen medan han kände till dess skavanker, fördomar, inskränkthet och intolerans. Vad han glömmer är dock den arbetarklassens solidaritet som var påtaglig just under slutet av sextiotalet och i början av sjuttiotalet”, polemiserar hon.
Nu blir plötsligt den annars glasklara retoriken svepande i formuleringen ”SKP:are var aktiva och ledande i flera strejker i början av sjuttiotalet. Vi samlade också in pengar, till exempel till hamnarbetarnas strejk 1969. Till LKAB-strejken 1969–1970 i vilken fem tusen gruvarbetare deltog, till skogsarbetarstrejken 1975 och till den långa strejken på Bil & Traktor i Boden 1977.”
Huruvida SKP styrde FNL-grupperna i Sverige och om de gjorde det med få eller många medlemmar blir också väldigt svårt att få kläm på här. Detta avsnitt i boken var skälet till att jag intresserade mig för den från början, men visar sig inte vara det mest intressant eller informativt. Men visst måste det vara svårt att formulera en enskilds minnen av aktiviteter som förutsatte en grupp. Här finns 50 år senare sprickor som är svåra att formulera, kanske känsliga att beröra. Det viktiga är ändå det som känns inuti: ”Jag kunde se med lite överseende på borgarbarnen i rörelsen – samtidigt som mitt språkliga underläge fanns med, där också” – då vill jag vara kompis med Pia Karlsson igen!
Författaren hamnar som biståndsarbetare och lärare ibland annat Afghanistan och Kap Verde. Berättelser som helt naturligt inte fäster som när tioåriga Anna-Pia i hemsydda kläder på väg från simundervisningen i 50-talets Sverige tappar sin portmonnä (vem säger portmonnä idag?), eller den unga ensamstående mamma Pia med FNL-knapp på jackan i ett första majtåg. Men arbetet i det globala Syd är en del i en helhet som speglar författarens klass och folkhemstanke, och det lyckas författaren förklara.
Anna-Pia Ronny och GW är en fin blandning av personliga minnen som doppas i referenslitteratur man blir nyfiken på att läsa vidare i. Och som sagt spännande med en författare som aldrig drar sig för kritik som till exempel: ”…fortfarande aktuell, om än kanske något överdriven” (om Simone de Beauvoirs Ålderdomen, 1976). Och – Pia Karlsson har rätt i att hon alldeles särskilt som flicka och kvinna har gjort en resa som bör få mer plats i litteraturen om vårt svenska Folkhems uppgång och utplanande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.