När året är slut förväntas 300 000 anställda ha förlorat sina jobb och inte funnit nya till följd av coronakrisen. Detta är ingen tid att försvaga anställningstryggheten anser flera fackliga företrädare. Men regeringen har inga planer på att backa från planen. Nästa år ska januariöverenskommelsen om att göra det lättare för arbetsköpare att säga upp anställda vara på plats.
– Jag kommer stå upp för det vi är överens om mellan regeringen och samarbetspartierna, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, till Sveriges Radio.
Beskedet lämnade ministern i Ekots lördagsintervju. På den raka frågan om regeringen alltså, trots att hundratusenttals uppenbarligen kunnat sägas upp, ändå tänker ha nya LAS på plats nästa år svarar hon kort ”Ja”. I Arbetaren sade IF Metall-klubbsordföranden Jan-Olov Carlsson att corona-krisen gav ett tillfälle för Socialdemokraterna att backa, men det tillfället tar de uppenbarligen inte.
– Vi har sagt att vi ska båda öka arbetsgivarnas möjlighet till flexibilitet och vi ska öka löntagarnas trygghet så jag kommer att stå upp för det och jag tycker också att när arbetsmarknaden förändras så måste vi kunna förändra och utveckla både arbetsmarknadspolitik och arbetsrätt, utvecklar Eva Nordmark sitt svar i radiointervjun.
Läs om Jan-Olov Carlsson reaktion på beskedet här.[LÄNK]
Den utredning som regeringen tillsatt att utreda hur Lagen om anställningsskydd, LAS, kan bli mer flexibel, ett krav från L och C för att stötta regeringen Löfvén, har inte heller bromsats av coronakrisen. Enligt utredningens ordförande Gudmund Toijer är den nu inne slutfasen och ett färdigt lagförslag är att vänta inom en dryg månad.
– Våra direktiv är oförändrade och det inkluderar tidsplanen, så vi arbetar klart och räknar med att kunna lägga ett betänkande kring månadsskiftet maj–juni, säger han till Svenska Dagbladet.
Utredningen, har som Eva Nordmark nämner, i uppdrag att presentera lättnader för arbetsköparna, men också erbjuda de anställda någon sorts omställningslösning för att balansera. Hittills har dock resultatet, enligt arbetsrättsexperter en klar slagsida till arbetsköparnas fördel, vilket Arbetaren tidigare skrivit om. Från fackligt håll är oron stor, men LO har i praktiken förblivit lojala och inte dragit tillbaka sitt stöd till Stefan Löfvén. Trycket har dock ökat inifrån organisationen med en både hela förbund och ett cirkulerande upprop som riktat kritik både regeringens planer, men även mot den egna LO-ledningen.
Coronakrisen har visat att mycket av det som stipuleras av vår motpart – att det inte finns någon flexibilitet i svenskt arbetsliv – inte stämmer.
Karl-Petter Thorwaldsson
I en intervju i Svenska Dagbladet i förra veckan sade LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström att det rådande ekonomiska läget och så många som 680 000 personer arbetslösa vid årets slut finns det inte längre utrymme för försämringar. Utredningen, anser hon, bör hamna rakt i papperskorgen så fort den lämnar Gudmund Toijjers hand.
– Det är bara att kasta utredningen i papperskorgen direkt, det finns inget utrymme för en ökad osäkerhet på arbetsmarknaden i det här läget med tanke på coronakrisen, säger hon till tidningen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr