Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister som tilldelades Nobels fredspris 2019, sade i förra veckan att 64 länder, nästan hälften av dem i Afrika söder om Sahara, la mer pengar på att betala av utlandsskulder än på hälsovård under förra året.
Enbart Etiopien lägger dubbelt så mycket pengar på att betala av utlandsskulder jämfört med vad som läggs på hälsovård.
”Vi lägger 47 procent av våra exportintäkter för varor på att betala av skulder,” skrev Abiy Ahmed nyligen i New York Times.
Jubilee Debt Campaign, som länge arbetat med skuldavskrivningsfrågor, listar några av de länder som är tyngda av skuldbördor – Libanon, som lägger omkring 41 procent av sina intäkter på att betala av skulder, El Salvador, som lägger 38 procent av sina intäkter på att betala av skulder och Sydsudan som lägger 29 procent av sina intäkter på skulder. Och dessa är inte nödvändigtvis de mest skuldsatta fattiga länderna i världen – Sri Lanka använder 48 procent av sina intäkter för att betala av skulder och Angola 43 procent.
Den 15 april enades G20-länderna om uppskov av skuldavbetalningar året ut för de fattigaste länderna för att de lättare ska kunna hantera coronapandemin. Men deras åtgärder var långt ifrån det som förväntats. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har vädjat om uppskov av skuldavbetalningar för alla utvecklingsländer för att de ska kunna hantera virusutbrottet.
Enligt uppgifter från FN väntas fler än 300 miljoner jobb gå förlorade under 2020, den globala handeln kommer att gå ned mellan 13 och 32 procent, de pengar flyktingar och migranter skickar till sina ursprungsländer väntas minska med 20 procent och utländska direktinvesteringar väntas minska med 35 procent.
Flera länder i Asien – däribland Sri Lanka, Indien, Pakistan, Bangladesh och Filippinerna – har drabbats hårt när industrier och byggen i Mellanöstern och runt Persiska viken har avbrutit sin verksamhet i samband med pandemin. Det har lett till en kraftig minskning av de pengar som migranter skickar hem. Enligt New York Times har miljoner indier i arabvärlden förlorat sina arbeten.
Clemence Landers vid tankesmedjan Center for Global Development säger till IPS att G20-ländernas bilaterala uppskov är en bra början, men bara en tillfällig åtgärd. Hon menar att det kommer att bli tydligt att vissa länder behöver kraftigare och mer permanenta åtgärder när det gäller skuldlättnader.
Professor Kunal Sen, chef för United Nations University – World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER), säger att G20-ländernas beslut välkomnas eftersom länder nu kan använda pengar till att bekämpa viruset i stället för att betala av skulder.
Enligt Jubilee Debt Campaign omfattas 77 länder av uppskovet och totalt handlar det om summor på motsvarande 12 miljarder dollar. Skulderna kommer att betalas av mellan 2022 och 2024 tillsammans med räntor. G20-länderna kommer besluta innan årsskiftet om ytterligare åtgärder ska vidtas.
Etiopiens premiärminister menar att uppskovet inte bara bör gälla året ut utan tills pandemin är över och han uppger att även skuldavskrivningar krävs.
Richard Ponzio, vid amerikanska Stimson Center, menar att den privata sektorn nu också måste följa G20-ländernas initiativ. Han framhåller att G20-länderna kan behöva göra uppskov även 2021 och 2022 för att hjälpa alla länder som drabbats av pandemin att komma på fötter.
Dessa lån har tagits för så kallade utvecklingsprojekt som inte medfört utveckling för de länder eller befolkningar som skulle gynnas.
Anuradha Mittal, Oakland Institute
Enligt Världsbanken riskerar mellan 40 och 60 miljoner människor hamna i extrem fattigdom till följd av covid-19-pandemin och länder i Afrika söder om Sahara riskerar att bli värst drabbade.
Anuradha Mittal, vid Oakland Institute, framhåller att Centralafrikanska republiken bara har tre respiratorer i hela landet, Sierra Leone har 13, Liberia tre och Sydsudan fyra. Hon säger att utvecklingsländerna måste stärka sina hälso- och sjukvårdssystem för att kunna hantera virusutbrottet och skydda sina ekonomier och de fattiga, i stället för att använda värdefulla resurser för att betala av utlandsskulder.
– Dessa lån har tagits för så kallade utvecklingsprojekt som inte medfört utveckling för de länder eller befolkningar som skulle gynnas.
Länderna behöver nu finansiering för akuta behov och riktiga förhandlingar om skuldavskrivningar, förklarar hon.
Sarah-Jayne Clifton, chef för Jubilee Debt Campaign, säger att G20-ländernas åtgärd är ett första steg för att ta itu med skuldkrisen i coronavirusets spår – men att mycket arbete återstår. Hon säger att dagens uppskov kan bli morgondagens skuldkris om inte skulderna avskrivs helt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.