Många av de migrantarbetare som bygger VM-arenorna i Qatar har arbetat i upp till sju månader utan lön. Nu riskerar de dessutom att deporteras från landet. Det visar en ny rapport från Amnesty International.
Minst ett 100-tal migrantarbetare som jobbar med att färdigställa fasaden på Al Bayt-arenan i Qatar har inte fått lön på sju månader. Det visar en ny larmrapport från Amnesty som länge kritiserat beslutet att förlägga herrfotbolls VM i landet 2022.
Arbetaren har flera gånger tidigare rapporterat om de slavliknande förhållanden som råder bland de tusentals migrantarbetare som sliter på byggen i landet. Qatar beskrivs ofta som ett av de värsta länderna i världen när det kommer till arbetsförhållanden. Bland annat tillåts ingen facklig organisering och migrantarbetarna är oftast helt utelämnade till sina arbetsköpare.
Dödsolyckorna har varit många och så väl människorätts- som fackliga organisationer har kritiserat det internationella fotbollsförbundet, FIFA, för det kontroversiella beslutet att förlägga herr fotbolls VM i landet.
De är oroliga för sina familjer, som är beroende av pengarna som de skickar hem för att betala sådant som skolavgifter och mediciner.
Steve Cockburn, avdelningschef för ekonomisk och social rättvisa på Amnesty
Nu kommer ytterligare en rapport från Amnesty som tagit del av nya uppgifter inifrån byggena. Bland annat ska inga löner ha betalats ut på sju månader för de som slitit med färdigställandet av den jättelika och påkostade Al Bayt-arenan i Al Kohr strax norr om huvudstaden Doha.
– De är oroliga för sina familjer, som är beroende av pengarna som de skickar hem för att betala sådant som skolavgifter och mediciner, säger Steve Cockburn som är avdelningschef för ekonomisk och social rättvisa på Amnesty i ett pressmeddelande.
Företaget Qatar Meta Coats, QMC, som ansvarar för bygget, skyller de uteblivna lönerna på att de just nu dras med ekonomiska svårigheter på grund av den rådande coronapandemin.
Flera av de anställda migrantarbetarna riskerar nu, förutom de uteblivna lönerna, även att deporteras från landet då QMC inte beviljat dem nya arbetstillstånd.
Trots många ord och löften om förbättring är det väldigt lite som hänt.
Ami Hedenborg, Amnesty
Den oberoende stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen när det kommer till arbetsförhållanden.
– Det är väldigt upprörande att det här fortsätter. Trots många ord och löften om förbättring är det väldigt lite som hänt. Migrantarbetarna lever fortfarande under fruktansvärda villkor och det är anmärkningsvärt att FIFA inte använt sina påverkningsmöjligheter på ett bättre sätt, säger Ami Hedenborg som är talesperson för Amnesty i Sverige till Arbetaren.
Sammanlagt finns omkring 2,2 miljoner migrantarbetare i landet. Omkring 50 000 av dessa jobbar med förberedelserna inför fotbolls VM om två år. Någon officiell siffra på antalet dödsfall på byggena finns inte men det internationella byggfacket BWI har uppskattat att ungefär 4000 arbetare kommer att dö innan den första matchen spelas.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.