Arbetarens sommarföljetong
Sjukt, syster!
Av Sara Heyman
Utgiven 2018 av Verbal förlag
Bertha Wellin – en mäktig traditionalist och feminist
Svensk sjuksköterskeförening blev den viktigaste organisationen för sjuksköterskor under 1900-talets första hälft. Bertha Wellin var föreningens ordförande i nitton år. Under samma tid var hon dessutom chefredaktör för Svensk sjukskötersketidning och senare även riksdagsledamot. Som den maktfaktor hon var, och som en av våra fem första riksdagskvinnor, har hon fått påfallande lite uppmärksamhet. Men det var säkert också så hon ville ha det. Bertha Wellin hade en mycket bestämd uppfattning om hur en sjuksköterska skulle bete sig, och det var något hon uttryckte på alla plattformar hon hade tillgång till. Hennes inflytande över synen på hur en sjuksköterska ska vara märks än idag.
Bertha Wellin föddes på Öland 1870 och fick sin skolgång vid en flickskola i Kalmar. Hon kom in på Sophiahemmet 1895, trots att hennes utseende stred mot skolans föreskrifter. Bertha Wellin hade nämligen kort hår. Kort hår var ingenting som flickor eller kvinnor hade vid sekelskiftet. När det shinglade håret och bobfrisyren kom på 1920-talet kan man säga att tiden i någon mån kom ikapp Bertha Wellins hår, men hennes frisyr var stramare och helt renons på tjugotalets flärdfullhet. Men 1895 hade hur som helst fortfarande ingen kvinna, utom Bertha Wellin, kort hår, och Sophiahemmet såg inte positivt på hennes sekelskiftespunk. »Problemet lär ha diskuterats«, skriver historikern Stina Nicklasson som tecknat Bertha Wellins biografi. Men Bertha Wellin »ville inte ge vika utan hävdade praktiska argument. Att diskvalificera en lovande elev på denna grund hade varit nonsens. Föreståndarinnan vek sig sålunda.« (Man kan tillägga att utsortering från Sophiahemmet inte var något tomt hot eller ens tillhörde undantagen. Bortfallet av provelever var stort. Av de trettiofyra elever som inkallades 1895 fick sjutton lämna på grund av svag hälsa eller så kallad olämplighet för sjuksköterskekallet.)
Bertha Wellin beskrivs som en skicklig sjuksköterska, och som föreningsledare rättfram och förtroendeingivande. Hon hade både pondus och patos. Som politiker beskriver Nicklasson henne som orädd, rakryggad och respektingivande. »Hon kunde drämma till, när det behövdes.« Hela sitt vuxna liv efter att hon lämnat sitt arbete som sjuksköterska bodde hon tillsammans med sin bästa vän, den sex år äldre Emmy Peterson som också var sophiasyster. De kände varandra redan från Kalmar. Av privat korrespondens finns ingenting sparat. Överhuvud taget finns ingenting kvar som handlar om Bertha Wellins privatliv. Hon som ägnat sitt liv åt att arbeta med ord, som politiker, som tidningsredaktör och föreningsordförande, tycks omsorgsfullt ha sett till att inga privata brev, dagböcker eller anteckningar skulle finnas kvar efter hennes död. Därför vet vi inte om Emmy Peterson var något mer än en bästa vän. Men vi vet att de båda kvinnorna följdes åt genom livet. Trots att moderhusprincipen vanligen inte gav sjuksköterskor möjlighet att själva välja placeringsort lyckades de få arbeta samtidigt i Falun i två års tid. De lämnade senare, 1907, samtidigt Sophiahemmet för att ägna sig åt socialt arbete. Och de dog med mindre än en månads mellanrum, först Emmy och sedan Bertha, i juli 1951.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr