Över 3000 demonstranter samlades under söndagskvällen framför regeringsbyggnaden i Sofia för att protestera mot korruption och framföra krav på den konservativa regeringens avgång. Liknande protester har under veckan blossat upp på flera håll runt om i landet.
Demonstrationerna har delvis varit våldsamma. Bara under fredagen arresterades 18 personer och minst två personer fick föras till sjukhus.
Förra veckan genomfördes ett polistillslag mot presidenten Rumed Radevs högkvarter. Två av hans medarbetare, som tillhör oppositionspartiet, arresterades och kontoret genomsöktes som en del av pågående polisutredningar kring maktmissbruk.
Många demonstranter ser tillslaget som en attack från regeringen mot presidenten, som stöttas av det socialistiska partiet, BSP. Presidenten har anklagat premiärministern Bojko Borisov i Bulgarien för att ha kopplingar till oligarker och nu kräver många av demonstranterna hans avgång. Premiärministern tillhör det konservativa partiet GERB.
Arbetaren har talat med Jana Tsoneva, sociolog vid forskningsinstitutet KOI i Sofia, om situationen i landet. Hon menar att protesterna samlar människor från hela det politiska fältet.
Vad tror du att protesterna innebär i Bulgarien och varför bryter de ut just nu?
– Demonstrationerna förenar människor från många olika läger och som alla det gemensamt att de tröttnat på regeringens korruption. Det krävs ett sammanhang för att förstå varför detta händer just nu.
Jana Tsoneva menar att Bulgarien de senaste månaderna skakats av en mängd politiska skandaler då bilder och inspelningar som visar på premiärministerns korruption och andra brott anonymt läckt ut i media.
Tidigare i veckan försökte en liberal politiker, Hristo Ivanov, från partiet ”Demokratiska Bulgarien” stiga i land på en offentlig strand på Svarta havskusten, men stoppades av vakter från den nationella säkerhetsstyrkan. De vaktade en villa tillhörande Ahmed Dogan, en pensionerad inflytelserik politiker som tidigare varit ledare för minoritetspartiet DPS (Rörelse för Rättigheter och Friheter). En person som premiärministern av många regeringskritiker anses samarbeta med. Ivanov anklagade regeringen för att använda skattepengar för att skydda Dogan på offentlig mark, detta trots att han inte innehar någon formell ställning i landet.
– Ivanov som ville nå stranden live-streamade hela händelsen och hur han brutalt tvingades bort av säkerhetsvakterna. Han misstänkte att vakterna tillhörde nationella säkerhetsstyrkan, vilket presidenten sedan bekräftade. Händelsen blev en symbol för hur politik och business samverkar i Bulgarien, säger Jana Tsoneva och fortsätter:
– Det som sedan mer omedelbart utlöste protesterna var åklagarmyndighetens olagliga räd mot presidentens kontor.
Vad innebär det här för partipolitiken i Bulgarien?
– Regeringspartiet GERB kommer troligtvis avgå snart, men om man ser till oppositionen är det högst troligt att de blir valda på nytt. Så har skett tidigare då Borisov avgått, 2013 och 2016. Oppositionen består av ett svagt och splittrat socialistiskt parti, en liten liberal koalition och flera högerradikala partier. Jag tror inte att ett tidigarelagt val kommer resultera i att socialisterna och liberalerna formar en koalition. Detta trots att det är första gången sedan 1989 som protesterna samlar väljare från båda blocken. Det är en svår politisk ekvation att lösa för oppositionen om man vill få bort Borisov.
Har den politiska krisen triggats av corona-pandemin?
– Nej det handlar främst om att banden mellan oligarkerna och staten synliggjorts, men i sig kan pandemin förvärras av protesterna. Borisov anklagade demonstranterna för att inte ta skyddsåtgärderna på allvar. Men samtidigt lyfte han restriktionerna för att rädda turistsäsongen och underhållningsindustrin i landet. Bulgarien, som klarade sig relativt bra i pandemin, riskerar nu andra våg av coronafall.
DPS är ett parti som historiskt sett representerar den turkiska minoriteten i Bulgarien. Finns det någon fara att partierna som deltar i protesterna använder en nationalistisk eller islamofobisk retorik?
– Dogan, som är målet för allmänhetens ilska på grund av hans lyxvilla och privata strand, utnyttjar faran för sammanstötningar mellan grupper varje gång hans parti hamnar i centrum för offentlig granskning. På det sättet liknar han partierna på ytterkanten som också tenderar att förskjuta varje social antagonism med rasism. Tack och lov är människor inte så dumma. Det uppstod inte ens sammandrabbningar vid demonstrationen som han kallade till för att skydda strandområdet. Människor stod i stället sida vid sida med demonstranterna som protesterade mot korruption. De enda som drar nytta av de etniska spänningarna är Dogan, regeringspartiet GERB och övriga högerradikala partier.
Vilken roll har vänstern i protesterna?
– Den är ganska marginell. Jag tänker att de borde stötta protesterna, även om många anser sig se en upprepning av de sociala korruptionsprotesterna som ägde rum 2013, och som präglades av en liknande dynamik. Det ligger en viss sanning i det, men jag tänker att det nu skapats en helt ny sammansättning när det kommer till deltagande.
– Jag hoppas vänstern kan utöka protesterna till att inkludera ett större jämställdhetsperspektiv; på arbetsplatserna, för klimatet och miljön, mot privatiseringar och orättvisor. Jag tror också den liberala antikorruptionsdiskursen svarar mot detta, eftersom bulgariska politiker endast hjälper de rika. De är korrupta, men när vi talar om korrupta politiker måste vi också prata om de korrupta partierna som gör business. Det krävs två för att dansa tango. Allt är till salu i mitt land, inklusive politiken.
Läs också frilansjournalisten Maria Georgievas kommentar på protesterna.