Det fanns förhoppningar om att 2020 skulle bli ett år då kampen för jämställdhet skulle röna framgångar. I stället har coronapandemin drivit på de orättvisor som drabbar så många flickor och kvinnor – på en lång rad områden.
I år har det gått 25 år sedan Pekingdeklarationen och dess handlingsplan antogs, den mest omfattande globala agendan för kvinnors rättigheter som hittills tagits fram. Det är också ett år då kvinnor på grund av pandemin drabbats hårt inom en rad områden – däribland utbildning och arbetsmarknad, men också vad gäller hälsa och trygghet. För många kvinnor har den obetalda arbetsbördan ökat medan riskerna för att drabbas av våld i hemmet har ökat.
16-åriga Suhana Khan gick i mars i tionde klass när regeringen i hennes hemland Indien genomförde en nationell nedstängning av hela samhället för att hejda spridningen av coronaviruset. Sedan dess har hon fått ägna stora delarna av dagarna åt hushållsarbete genom att laga mat och städa och hämta vatten.
– Jag saknar verkligen skolan. Nästan halva året har gått och vi har varken tillgång till skolböcker eller undervisning och vet ännu inte när vi ska kunna återuppta våra studier, berättar hon från sin hemby Kesharpur i den västindiska delstaten Rajasthan.
Vi kan inte gå ut efter att solen har gått ner, och varje dag hör vi om övergrepp mot flickor.
Suhana Khan, 16 år
Besvikelsen är tydlig i rösten. Hennes lokala statliga skola ska enligt planerna fortsätta undervisningen via internet. Men bland de 350 hushållen i Suhana Khans hemby har de flesta bara tillgång till internet via en mobiltelefon. Och den telefonen kontrolleras vanligen av familjens manliga medlemmar.
Stängningen av skolor ökar kraftigt riskerna för att flickor ska tvingas gifta sig för tidigt, att de ska drabbas av oönskade graviditeter och utsättas för könsstympning, visar en analys från FN:s befolkningsfond, UNFPA.
Suhana Khan har haft turen att två timmar om dagen kunna bedriva undervisning för yngre släktingar i hennes hem, genom den lokala organisationen Bodh Shiksha Samiti.
– Jag önskar bara att det fanns någon som kunde undervisa mig också. Mitt mål är att gå klart skolan, så att jag kan bli polis för att sedan kunna skydda mig själv och andra flickor och kvinnor. Vi kan inte gå ut efter att solen har gått ner, och varje dag hör vi om övergrepp mot flickor, säger hon.
Gabriela Cercós, 24, från kommunen Barueri i delstaten São Paulo i Brasilien, berättar hur pandemin drabbat kvinnorna där.
– Kvinnor som arbetar hemifrån är utarbetade på grund av allt hushållsarbete, med att undervisa och ta hand om barnen. Och våldet i hemmen har ökat på grund av isoleringen. Nyligen blev en nära vän till mig utsatt, men hon kan inte polisanmäla eftersom hon har ett barn och inte har råd att leva som ensamstående.
På många platser fortsätter spridningen av coronaviruset att öka, vilket leder till förnyade nedstängningar och restriktioner. Organisationer över hela världen rapporterar om en ökning av antalet larmsamtal om våld i hemmet.
Samtidigt finns det fortfarande nästan 50 länder i världen som saknar lagar som specifikt förbjuder den typen av våld.
Enligt UN Women finns det en stor risk för att våldet mot kvinnor kommer att öka i takt med att den ekonomiska stressen ökar i spåren av coronakrisen.
– Redan innan covid-19-pandemin visste vi att vartenda land i världen var tvunget att snabba på arbetet för att kunna leva upp till löftet om en uppnådd jämställdhet till 2030, säger Susan Papp, chef för den internationella organisationen Women Deliver.
Även när det gäller mödravård och tillgång till preventivmedel för flickor och kvinnor har situationen försämrats i takt med att allt större resurser gått till att bekämpa pandemin, påpekar Marie-Evelyne Pétrus-Barry vid International Planned Parenthood Federation, IPPF.
– Pandemins effekter har varit massiva för afrikanska kvinnor, flickor och ungdomar.
Hon säger att över 1 400 platser där olika former av service utförs i IPPF:s verksamhetsländer nu har tvingats stänga.
– Där ingår närmare 450 mobila kliniker som har en avgörande betydelse för att nå ut till befolkningar på landsbygden, säger Marie-Evelyne Pétrus-Barry, som är organisationens Afrika-chef.
IPPF är en av närmare 400 organisationer och aktörer som har gått samman i kampanjen Deliver for Good, som syftar till att förbättra situationen för världens flickor och kvinnor.
– 20 av våra afrikanska medlemsorganisationer rapporterade om en brist på hälsovårdsartiklar relaterade till sexuell och reproduktiv hälsa inom veckor efter covid-19-pandemins utbrott. Nu upplever vi hur vår förmåga att nå ut med service har påverkats, trots att våra medlemmar jobbat hårt för att anpassa sig till nya arbetsmetoder, säger Marie-Evelyne Pétrus-Barry.
Hon berättar att den service som erbjöds till unga människor i länder som Benin och Uganda halverades mellan mars och maj, i jämförelse med förra året.
– Detta är förfärande siffror och effekterna för flickor, kvinnor och ungdomar kommer att bli mycket negativa i fråga om utveckling, försörjning och mänskliga rättigheter för Afrikas kvinnor.
Pandemin har även haft svåra ekonomiska konsekvenser för kvinnor, som överlag har sämre inkomster än män, ofta saknar sparpengar och i hög grad arbetar inom den informella sektorn. Många kvinnor livnär sig som försäljare på gator och torg, platser som drabbats av de restriktioner som införts. Enligt Internationella arbetsorganisationen, ILO, är över en halv miljard kvinnor på global nivå, motsvarande 40 procent av alla arbetande kvinnor, sysselsatta inom de fyra sektorer som drabbats hårdast av pandemin: hotell-, livsmedels- eller tillverkningssektorn, samt inom försäljning.
FN-chefen António Guterres varnar för att antalet människor som har brist på mat snabbt kommer att stiga, och uppmanar världens länder att se till att frågan om jämställdhet prioriteras i alla insatser som görs för att få igång ekonomierna igen.
Kampen för att uppnå utvecklingsmålen om jämställdhet och ett utrotande av den extrema fattigdomen kommer nu att bli ännu svårare, säger Gerda Verburg, som är biträdande FN-generalsekreterare.
– Det råder inga tvivel om att förlusterna av försörjningsmöjligheter och störningarna av livsmedelssystemen – som slår särskilt hårt mot kvinnor och unga kvinnors framtidsutsikter – kommer att göra det ännu svårare för länderna att uppnå de hållbara utvecklingsmålen, och att skapa en mer jämställd värld, befriad från hunger och undernäring, säger Gerda Verburg.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.