I höst utkommer Föreningen Arbetarskrivares tolfte medlemsantologi Världen vi lämnar. Det är en samling röster från gator och golv, diskrum, byggnadsställningar och restauranger. Arbetaren träffade redaktörerna Hanna Wikman och Jens Paulsson.
Svensk arbetarlitteratur lever och har hälsan. Och Föreningen Arbetarskrivare har en stor del i det. Sedan starten 1990 har de värnat om och utvecklat ”den svenska arbetarlitteraturens obrutna tradition” samt stöttat och uppmuntrat ”författarskap med utgångspunkt i arbetet”.
Sätten som de gör detta på är många – de ger ut tidskriften KLASS, de delar ut ett framtidsstipendium, de anordnar uppläsningar. Men deras viktigaste initiativ är nog ändå medlemsantologierna som de regelbundet publicerar.
I mitten av maj i fjol kungjorde Föreningen Arbetarskrivare att en ny sådan medlemsantologi befann sig på planeringsstadiet och att de därför sökte ”noveller, dokumentära texter, serier och poesi” som handlade om ”arbete och klass”. Allt som allt fick de in hela 130 bidrag. Uppdraget att sålla bland dessa gick till Hanna Wikman och Jens Paulsson – två personer med gedigen erfarenhet av skrivande och textredigering samt av att arbeta tillsammans.
– Det var ett otroligt kul och intensivt jobb, berättar Hanna när Arbetaren ringer upp henne och Jens på Skype. Vi valde ut 43 texter. De är sinsemellan rätt olika stilistiskt och innehållsmässigt, det de har gemensamt är att de alla är briljanta arbetarklasskildringar. Några av dem är skrivna av unga människor, andra är skrivna av äldre. Majoriteten av de medverkande är oetablerade som författare.
Man kan säga att antologin består av tre delar – en del som har tema underjord, en del som har tema alienation och en del som är framåtblickande.
Jens Paulsson, redaktör
Vad jag förstått skedde bedömningen anonymt?
– Ja, och det var första gången en av Föreningen Arbetarskrivares antologier bedömdes på det sättet, säger Jens Paulsson. Vi kommer att rekommendera att de fortsätter med det. Det ger en förhållandevis transparent urvalsprocess.
Titeln på antologin är Världen vi lämnar…
– Det är en hoppfull men samtidigt sorglig titel, säger Hanna Wikman.
– Man kan säga att antologin består av tre delar – en del som har tema underjord, en del som har tema alienation och en del som är framåtblickande, fortsätter Jens Paulsson. Så titeln reflekterar att texterna i antologin både skildrar världen vi lever i och innehåller förhoppningar om att vi ska lämna vissa delar av vår värld bakom oss.
Föreningen Arbetarskrivares förra – och i ordningen elfte – antologi Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar (2018) nådde stora framgångar. Dess förstaupplaga sålde slut och sommaren 2019 släpptes den i storpocket. Åtskilliga fackföreningar tog in exemplar av den.
Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles beskrev den som ”otroligt väsentlig och otroligt bra”.
– Det är så kul att Jag har tänkt mycket blev så spridd och uppskattad, säger Hanna Wikman.
– Det känns stort att vara med i den – både Jens och jag är ju med i den. Redaktörerna för den, Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson, hade ett väldigt fint samarbete och det har varit inspirerande att ta över efter dem.
Om allt går som det ska ser Världen vi lämnar dagens ljus nu i oktober (egentligen skulle den lanserats under Bokmässan 2020) Fram till och med den 1 september går den att förbeställa på Föreningen Arbetarskrivares hemsida (arbetarskrivare.se).
– Vi hoppas att Världen vi lämnar blir läst, att den tar sig ut till många ställen, att den inspirerar till mer skrivande, säger Jens.
– Världen vi lämnar är otroligt bra … och det är inte vår förtjänst, skrattar Hanna.
– Det är bara texternas förtjänst. Världen vi lämnar kommer att bekräfta läsare, beröra läsare, väcka läsare … Som Jens sa – jag tror många kommer läsa den och känna ”nu vill jag också skriva”. Det är så spännande att jobba med böcker som ger fler berättelser. Och Världen vi lämnar tydliggör att arbetarklassberättelser kan se ut på sjuttioelva olika sätt. Det är det som är så bra med de här antologierna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.